Άρχισαν οι αιτήσεις για επίδομα θέρμανσης
Ως γνωστόν, ο νομός Κιλκίς παρέμεινε και φέτος στη Β’ Ζώνη, όσον αφορά το επίδομα θέρμανσης, το οποίο σημαίνει ότι το ανώτερο ποσό που μπορεί να λάβει ο δικαιούχος είναι τα 630 ευρώ.
Με δεδομένο ότι άνοιξε η ειδική εφαρμογή της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, οι ενδιαφερόμενοι φορολογούμενοι μπορούν να υποβάλουν την αίτησή τους για χορήγηση του επιδόματος, στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.gsis.gr, με την επιλογή του σημείου «Υποβολή αίτησης επιδόματος θέρμανσης».
Οι πιστοποιημένοι χρήστες μπορούν να χρησιμοποιούν τους προσωπικούς κωδικούς που διαθέτουν για να έχουν πρόσβαση σ’ αυτή. Για τους φορολογούμενους που δεν είναι πιστοποιημένοι χρήστες θα αρκεί ο ΑΦΜ και ο αριθμός ειδοποίησης ενός εκκαθαριστικού δήλωσης φορολογίας εισοδήματος των τελευταίων πέντε ετών.
Σημειώνεται ότι οι φορολογούμενοι έχουν δύο επιλογές κατά τη συμπλήρωση της αίτησης, ανάλογα με το αν πρόκειται για μονοκατοικίες ή για πολυκατοικίες (διαχειριστές).
Σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, η προκαταβολή του επιδόματος θα καταβάλλεται άμεσα μέσα στις επόμενες ημέρες από την υποβολή της αίτησης, ενώ το επίδομα θα καταβάλλεται στο σύνολό του εντός 20 ημερών. Το επίδομα θέρμανσης ανέρχεται σε 35 λεπτά το λίτρο και κυμαίνεται από 210 έως και 1.050 ευρώ ανάλογα με την περιοχή που κατοικεί ο φορολογούμενος.
Δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης είναι φέτος άγαμοι με εισόδημα έως 30.000 ευρώ ( από 25.000 ευρώ πέρυσι), έγγαμοι με εισόδημα έως 40.000 ευρώ (από 35.000 ευρώ πέρυσι) με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε παιδί και μονογονεϊκές οικογένειες με εισόδημα έως 43.000 ευρώ, όταν υπάρχει ένα παιδί και προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε επόμενο.
Όσον αφορά τα περιουσιακά κριτήρια δικαιούχοι είναι άγαμοι υπόχρεοι με έως 200.000 ευρώ ακίνητης περιουσίας ( από 150.000 ευρώ), έγγαμοι με ακίνητη περιουσία έως 300.000 ευρώ ( από 200.000ευρώ), ενώ από το επίδομα θα εξαιρούνται όσοι έχουν στην κατοχή τους ΙΧ πάνω από 3.000 κυβικά εκατοστά ( από 2.000 κυβικά πέρυσι).
Ο υπολογισμός του επιδόματος γίνεται με βάση τις 4 ζώνες στις οποίες χωριστεί η χώρα και στις οποίες προβλέπονται διαφορετικά επίπεδα μέγιστης επιδοτούμενης κατανάλωσης με βάση τις κλιματολογικές συνθήκες (από 5 έως 25 λίτρα ανά τετραγωνικό πρώτης κατοικίας με μέγιστο όριο τα 120 τ.μ).