My Twitter Feed

21 Απριλίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

“Στο αυλάκι” το αρδευτικό Μουριών -

Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

“Καταρρέει το Νοσοκομείο Κιλκίς” -

Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Δραματικό SOS της Παθολογικής! -

Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Το Κιλκίς και η αρχιτεκτονική του -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Οι υποσχέσεις καλά κρατούν! -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Στις κάλπες για το ψηφοδέλτιο -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Επίσκεψη του Γ. Μανιάτη -

Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024

Διευρύνουν τη συνεργασία τους -

Παρασκευή, 12 Απριλίου, 2024

“Άλλα λόγια” υπουργών για το “παραμεθορίων”

“Από τον Άννα στον Καΐάφα” είναι οι απαντήσεις των συναρμόδιων υπουργείων στην ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για το επίδομα των παραμεθορίων. Αυτό υπογραμμίζει η βουλευτής του νομού μας, Ειρ. Αγαθοπούλου, που μαζί με τους Χ. Καραγιαννίδη και Α. Σταμπουλή, κατέθεσε τη σχετική ερώτηση στις 3 Αυγούστου.

Όπως τονίζει η κ. Αγαθοπούλου,

“Σύμφωνα με την εγκύκλιο της 7ης Ιουνίου 2012 του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, χαρακτηρίζονται ως απομακρυσμένα-παραμεθόρια χωριά και πόλεις που απέχουν ως και 20 χιλιόμετρα από τα σύνορα με τη Βουλγαρία,την
Π.Γ.Δ.Μ. και την Αλβανία. Αποτέλεσμα του χαρακτηρισμού αυτού είναι να αποκλειστούν από το δικαίωμα λήψης του επιδόματος απομακρυσμένων-παραμεθόριων περιοχών εργαζόμενοι/ες που ήδη το λάμβαναν.

Με την εν λόγω εγκύκλιο επιχειρείται με έμμεσο τρόπο η περαιτέρω μείωση εισοδήματος των δημοσίων υπαλλήλων που ήδη έχουν πληγεί από τις μνημονιακές πολιτικές.

Οι νομοί στα βόρεια σύνορα της χώρας συνιστούν ιδιαίτερα φτωχούς νομούς με υψηλό ποσοστό ανεργίας και η χορήγηση του επιδόματος αυτού αποτελούσε κίνητρο για την παραμονή των δημοσίων υπαλλήλων και προσέλκυσης νέων υπαλλήλων ώστε να στελεχωθεί επαρκώς η δημόσια διοίκηση και να επιτευχθεί η ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας.

Ερωτήθηκαν λοιπόν οι υπουργοί Οικονομικών, Εργασίας  και  Διοικητικής Μεταρρύθμισης, σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν για να αποκαταστήσουν την άνιση μεταχείριση εργαζομένων σε γειτονικά χωριά και πόλεις του ίδιου νομού. Ερωτήθηκαν ακόμα αν διατίθεται η κυβέρνηση να αναζητήσει νέους μόνιμους πόρους για να συμπεριληφθεί το επίδομα απομακρυσμένων-παραμεθόριων περιοχών στο βασικό μισθό των δικαιούχων εργαζομένων. 

Το υπουργείο Οικονομικών απάντησε ότι δεν εμπίπτει στις δικές του αρμοδιότητες, αλλά σε αυτές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (ΥΔΙΜΗΔ). Το υπουργείο Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης ΚΑΙ Πρόνοιας απάντησε ότι δεν είναι δική του αρμοδιότητα αλλά των συνερωτώμενων υπουργείων. Το ΥΔΙΜΗΔ απάντησε ότι περιμένει την υποβολή των προτάσεων των γενικών γραμματέων της Αποκεντρωμένης διοίκησης και ότι στα λοιπά ,αρμόδια να απαντήσουν, είναι τα κατά τη δήλωσή τους, αναρμόδια,  συνερωτώμενα υπουργεία!!!

Ενώ το ΥΔΙΜΗΔ περιμένει τις προτάσεις των Γενικών Γραμματέων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και όλα τα αρμόδια υπουργεία δηλώνουν αναρμόδια να απαντήσουν, η εγκύκλιος είναι έτοιμη προς εφαρμογή και πολλοί εργαζόμενοι στους ακριτικούς μας νομούς κινδυνεύουν να συρρικνωθεί  ακόμα περισσότερο ο ήδη στραγγαλισμένος μισθός τους.”

Σχόλια
3 Σχόλια to ““Άλλα λόγια” υπουργών για το “παραμεθορίων””
  1. Ο/Η Λούκυ Λούκ λέει:

    Διαβάζω την τρίτη παράγραφο των όσων υποστηρίζει η κ. Βουλευτής…”Οι νομοί στα βόρεια σύνορα της χώρας συνιστούν……και να επιτευχθεί η ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας”. Ερωτήματα-απορίες: η ανεργία στο νομό θα αντιμετωπιστεί με το επίδομα παραμεθορίου των δημοσίων υπαλλήλων; Η παραμονή των δημοσίων υπαλλήλων στις παραμεθόριες περιοχές εναπόκειται στην οικιοθελή βούληση των ιδίων και εξαρτάται εν πολλοίς απο το επίδομα; Η προσέλκυση δημοσίων υπαλλήλων στις χαρακτηριζόμενες ως παραμεθόριες περιοχές είναι απόφαση που απο την μία μέρα στην άλλη μπορούν να πάρουν οι ίδιοι γιατί θεωρούν οτι τους συμφέρει οικονομικά; Η επαρκής στελέχωση των δημοσίων υπηρεσιών αυτών των περιοχών εξαρτάται απο το επίδομα; Και τέλος, με αυτό το επίδομα θα εξασφαλισθεί η πολυπόθητη ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας;
    Εγώ άλλα γνωρίζω και εντελώς άλλα πρόκειται να συμβούν ακόμα και με διπλασιασμό του επιδόματος. Αυτό λοιπόν που γνωρίζω είναι οτι καί αυτοί που το παίρνουν καί οι άλλοι που το διεκδικούν, τα περισσότερα χρήματά τους έμαθαν πλέον να τα ξοδεύουν στην FYROM και στην Βουλγαρία για βενζίνες, καζίνα, είδη καθημερινής οικιακής χρήσης, ηλεκτρικά είδη, έπιπλα, ένδυση, ταβέρνες, φυσικοθεραπείες, οφθαλμιάτρους, οπτικά είδη, σπα, οδοντιατρικές πράξεις, ξύλα για το χειμώνα, ξυλόσομπες, πελετοκαυστήρες, πέλετ, γεωργικά είδη, τρόφιμα, ποτά, τσιγάρα, κολώνιες, λιπάσματα, σπόρους για κηπευτικά, θερμοκήπια και ότι υπάρχει στα ράφια οποιουδήποτε καταστήματος και μπορεί να βάλει ο νούς του ανθρώπου. Αυτοί λοιπόν θα στηρίξουν την τοπική οικονομία; Αυτοί θα δώσουν λύση στη ανεργία με τα επιπλέον ευρώ του επιδόματος; Αυτοί κυρία Βουλευτά πάνε ακόμη και απο Θεσσαλονίκη στην FYROM και στη Βουλγαρία, και δεν θα πάνε απο Κιλκίς, Πέλλα, Φλώρινα, Σέρρες, Δράμα και Θράκη; Όλη μέρα στα καφενεία οι υπάλληλοι αυτοί μαζί με τους συνταξιούχους συναδέλφους τους καμαρώνουν να εξιστορούν τα “κατορθώματά τους” για το πόσο συχνά πηγαίνουν, τί είδη αγοράζουν και σε ποιές τιμές. Δεν τους καίγεται καρφάκι για την τοπική αγορά. Την έχουν ξεγραμμένη εδώ και πολύ καιρό και γραμμένη εκεί που δεν πιάνει μελάνι, παροτρύνοντας μάλιστα με πάθος και τους υπόλοιπους να πάνε. Αυτά κυρία Βουλευτά δεν τα ξέρατε; Οταν όμως θα αρχίσουν να πηγαίνουν και για τα φάρμακά τους, που είναι και το κύριο αντικείμενό σας, τότε ίσως το μάθετε. Αυτό που προσωπικά δεν επιθυμώ είναι να βλέπω νέους Βουλευτές να χρησιμοποιούν την παλιά μέθοδο του λα’ι’κισμού προκειμένου να αποκομίσουν προσωπικά ή κομματικά οφέλη. Πραγματικά δεν το χρειάζεστε, αφού πιστεύω πως είστε ικανή να πορευθείτε αλλιώς και χωρίς να χα’ι’δεύετε κανενός τ’ αυτιά και ειδικά αυτά που δεν έμαθαν να ιδρώνουν ποτέ και για τίποτε.

  2. Ο/Η OEO λέει:

    Συμφωνώ ότι το επίδομα δε συνιστά λύση. Όμως να πληφορορήσω τον αγαπητό Λούκυ Λουκ ότι σε άλλες χώρες προκειμένου να τραβήξουν δημόσιους υπαλλήλους (με όποια έννοια υφίστανται δημόσιοι υπ. εκεί – όχι όμως 100% μόνιμοι όπως εδώ) κλιμακώνουν το μισθό με την τακτική: όσο πιο κοντά σε παραμεθόριο περιοχή, τόσο πιο πολύ μεγαλώνει ο μισθός. Αυτό δεν είναι βέβαια μόνο κίνητρο, αλλά και ένας τρόπος αντιμετώπισης της αλήθειας, ότι η ζωή (μεταφορές, μετακίνηση, ρουχισμός κλπ) σε αυτές τις περιοχές είναι πιο ακριβή από ότι στην υπόλοιπη χώρα.

    Θα διαφωνήσω με τον Λούκυ Λουκ ως προς το κατηγορώ που εξαπολύει προς τους κατοίκους του Κιλκίς. Σε καμία περίπτωση δεν είναι σωστό να επιλέγουμε άλλη αγορά από ότι η τοπική. Όμως από την άλλη δεν μπορούμε να εναποθέτουμε την ευθύνη του σωσίματος στις πλάτες του απλού κοσμάκη. Εννοώ ότι η κατάσταση στα σπιτικά πολλών είναι οικτρή και δεν υπάρχει το περιθώριο επιλογής που πολλοί θα θέλαμε. Πχ. Οικογενειάρχης Κιλκισιώτης που εργάζεται στη Θεσσ/νίκη και έχει 2 παιδιά που σπουδάζουν εκτός Κιλκίς, πώς θα επιλέξει να βάζει βενζίνη στο Ι.Χ του πληρώνωντας 350++ ευρώ το μήνα σε βενζίνες, όταν πηγαίνοντας στα Σκόπια του κοστίζει σίγουρα 100 ευρώ λιγώτερα; Συμφωνώ απόλυτα μαζί σας – πιστέψτε με, ειδικά όταν βλέπω επιφανείς Κιλκισιώτες που μια ζωή το παίζουν, το δείχνουν και είναι ματσωμένοι, να πηγαίνουν για ψώνια στο Λίντλ, ενώ φοράνε ρούχα με τις καλύτερες και ακριβώτερες μάκρες. Μου έρχεται να τους βρίσω. Επίσης μου έρχεται να τους βρίσω όταν γκρινιάζουν ότι τους κόψαν το μισθό, αλλά ξεσκίστηκαν στις διακοπές εδώ και εκεί όλο το καλοκαίρι, όταν τους παρατηρώ πόσα άπλετα παίρνουν τηλέφωνα από το κινητό τους, όταν τους ακούω πόσα άνετα λένε πάμε εδώ και πάμε εκεί, χωρίς να τους νοιάζει η βενζίνη που θα εξανεμιστεί από το αυτοκίνητο. ΑΥΤΟΥΣ ναι να τους κατηγορήσετε όσο θέλετε – πρωτίστως για υποκρισία. Όμως να γνωρίζετε ότοι υπάρχουν και άνθρωποι που δεν έχουν την πολυτέλεια της επιλογής. Δυστυχώς έτσι μας κατάντησαν – υποχείρια!

Σχολιάστε