My Twitter Feed

20 Μάιος, 2017

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

«Μπλε φάλαινα» και στο Κιλκίς! -

Σάββατο, 20 Μάιος, 2017

Κινητοποιήσεις εργαζομένων ΟΤΑ -

Σάββατο, 20 Μάιος, 2017

Δράσεις για ιστορικό τουρισμό -

Παρασκευή, 19 Μάιος, 2017

Υπογραφές για Δήμο Γουμένισσας -

Πέμπτη, 18 Μάιος, 2017

Μόνο το ΠΑΜΕ συγκέντρωση -

Τετάρτη, 17 Μάιος, 2017

Διήμερη απεργία της ΠΟΕ-ΟΤΑ -

Τετάρτη, 17 Μάιος, 2017

Τι θέλει η επιχειρηματικότητα -

Τετάρτη, 17 Μάιος, 2017

Διήμερη αποχή των δικηγόροι -

Τετάρτη, 17 Μάιος, 2017

Xίμαιρα ο διακριτός ρόλος…

voudouris_odysseas… ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ.

Του Οδυσσέα Βουδούρη*

——————————————————————————————————————————————————-Πρόσφατα στην πολιτική επικαιρότητα επικρατεί το μοτίβο ενός διακριτού ρόλου της ΔΗΜΑΡ και του ΠΑΣΟΚ στο πλαίσιο της τρικομματικής κυβέρνησης. Αυτό συνδέεται με την κατακόρυφη δημοσκοπική πτώση των δύο κομμάτων και προβάλλεται με αφορμή τη «διαφωνία» για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο.

Η κατάρρευση της ΔΗΜΑΡ και του ΠΑΣΟΚ είναι μια πραγματικότητα, αλλά η επιδίωξη ενός διακριτού ρόλου είναι μια χίμαιρα. Κατ” αρχάς, ας τονίσουμε ότι αιτία της κατάρρευσης είναι ακριβώς η έλλειψη οποιουδήποτε διακριτού ρόλου εδώ και έναν χρόνο. Η απόλυτη ταύτιση, παρά τους διάφορους κατά καιρούς λεκτικούς λεονταρισμούς, είναι η πραγματικότητα που δεν μπορεί να κρυφτεί και που με την πάροδο του χρόνου, την αντιλαμβάνεται και ο πιο ανυποψίαστος πολίτης. Σε τι έγκειται αυτή η ταύτιση; Σε δύο κομβικά σημεία. Πρώτον, στην απαρέγκλιτη εφαρμογή, όχι μόνο του Μνημονίου, αλλά και κάθε πρόσθετης εξωμνημονιακής απαίτησης της τρόικας. Ετσι ξεπουλήθηκε εν μια νυκτί η ΑΤΕ, έτσι επιβλήθηκαν τα αντι-εργασιακά μέτρα, έτσι πέρασε ακόμα ένας φοροεισπρακτικός νόμος κοκ. Δεύτερον, στην πλήρη έλλειψη κάθε πραγματικής μεταρρύθμισης, που ανατρέπει το σαθρό πελατειακό πολιτικό σύστημα, την αναποτελεσματική δημόσια διοίκηση, το αντιπαραγωγικό οικονομικό μοντέλο. Η πραγματική αναζήτηση ενός διακριτού ρόλου συνεπάγεται ρήξη σε αυτά τα κομβικά ζητήματα, κάτι το οποίο αφ” ενός δεν συζητούν Κουβέλης και Βενιζέλος αλλά και που θα προμήνυε για τους δύο αρχηγούς μια μοίρα «τύπου Καρατζαφέρη».

Τι τους απομένει λοιπόν ως λύση; Προφανώς η εικονική πραγματικότητα. Μετά το εικονικό «success story» του Σαμαρά, θα ζήσουμε την εικονική διαφοροποίηση των Κουβέλη-Βενιζέλου. Χωρίς όμως να πάρουν και παράτολμα ρίσκα. Η κατάθεση σχεδίου νόμου εκ μέρους τους για τον ρατσισμό δεν επιτρέπει τη συζήτησή του πριν από… τον Νοέμβριο. Με άλλα λόγια, πετάνε την μπάλα στην εξέδρα. Και βέβαια για να μην υπάρξει καμιά παρερμηνεία, σπεύδουν να εξηγήσουν ότι «σε καμιά περίπτωση δεν κινδυνεύει η συνοχή της κυβέρνησης». Ανακουφιστήκαμε! Αλλά, εγκλωβισμένοι όπως είναι, δεν καταλαβαίνουν πως, αν θα ήθελαν στο ελάχιστο να ενισχύσουν την υπόνοια του «διακριτού ρόλου», έπρεπε τουλάχιστον να αφήσουν… ένα μικρό σασπένς.

Το «πουλόβερ» της τρικομματικής ξεχειλώνει από τα πιο αδύναμα σημεία. Αλλά και η δήθεν δημοσκοπική επιτυχία της Ν.Δ. είναι μια άλλη χίμαιρα. Σε όλες τις δημοσκοπήσεις η Ν.Δ. υποχωρεί σημαντικά, περίπου 5 μονάδες σε σχέση με τον Ιούνιο (δηλαδή περίπου το 15% των ψηφοφόρων της). Αλλά η πτώση απαλύνεται από την ακόμα μεγαλύτερη πτώση των 2 εταίρων της: μετάγγιση στον ασθενή από κάποιον ακόμα πιο ασθενή απ’ αυτόν! Επίσης, η πτώση της Ν.Δ. θολώνεται από τη στασιμότητα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και εδώ βρίσκεται το κομβικό σημείο: η ανάδειξη μιας αξιόπιστης εναλλακτικής πρότασης, ανατρεπτικής και ρεαλιστικής ταυτόχρονα, θα είναι το πραγματικό σημείο ανάκαμψης της Ελλάδας.

Σε αυτή την προοπτική αποσκοπεί να συμβάλει και η πρωτοβουλία που πήραμε πρόσφατα με τη δημιουργία της πολιτικής κίνησης «Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΡΩΤΑ». Είναι γεγονός ότι μετά την πτώση του δικομματισμού, εκδηλώνεται μεγάλη κινητικότητα στο πολιτικό γίγνεσθαι και αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό. Ας σημειώσουμε όμως ότι οι περισσότεροι φορείς που εμφανίστηκαν μέχρι σήμερα είναι δημιουργήματα συνήθως πρώην υπουργών, που ιδρύουν φορέα γύρω από το πρόσωπό τους και όχι βάσει ενός διακριτού πολιτικού εγχειρήματος.

Αυτή είναι και η σημαντικότερη ειδοποιός διαφορά τής «Κοινωνία Πρώτα». Δεν έχει πυραμιδική δομή. Είναι ένα δίκτυο πολιτών στο πλαίσιο μιας προγραμματικής πρότασης. Μετέχουν ή στηρίζουν ήδη 3 βουλευτές, αλλά δεν έχει «πρόεδρο». Δουλεύει μεθοδικά ώστε τα επόμενα βήματα να την οδηγήσουν σε μια οργανωμένη πανελλαδική μορφή. Και θα συμβάλει σε μια ευρύτερη συμμαχία των αριστερών, προοδευτικών, δημοκρατικών δυνάμεων, όχι αόριστα για να «σωθεί η χώρα», αλλά βάσει ενός «κοινού προγράμματος» για να σωθεί η κοινωνία, να επιβιώσουν οι πολίτες της και να κατακτήσουν οι Ελληνες το μέλλον που τους αξίζει.

 

*Ανεξάρτητου βουλευτή, συνιδρυτή τής «Κοινωνία Πρώτα»

Άρθρο στην ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Σχολιάστε