My Twitter Feed

30 Μαΐου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

ΓΝΚ: Αφέθηκε στη τύχη του! -

Τετάρτη, 29 Μαΐου, 2024

Καταγγέλλουν διώξεις μαθητών! -

Τρίτη, 28 Μαΐου, 2024

ΓΝΚ: Έκτακτη επίσκεψη Γιαννακού -

Τρίτη, 28 Μαΐου, 2024

Υποστελεχωμένη η Πυροσβεστική -

Δευτέρα, 27 Μαΐου, 2024

ΚΚΕ: Φορτσάρει ενόψει εκλογών -

Δευτέρα, 27 Μαΐου, 2024

Έφυγε ο ευεργέτης της Αξιούπολης -

Δευτέρα, 27 Μαΐου, 2024

Παρέμβαση ΠΟΕΔΗΝ για το ΓΝΚ -

Δευτέρα, 27 Μαΐου, 2024

ΠΑΣΟΚ: Η επίσκεψη του Λ. Καρχιμάκη -

Δευτέρα, 27 Μαΐου, 2024

SOS για τον Βοτανικό Κήπο των Κρουσίων

syskepsi-votanikos-kipos-kroysionDSC08939Σε μια εξόχως ενδιαφέρουσα συζήτηση που κατέληξε και σε κάποιο πρακτικό αποτέλεσμα, εξελίχθηκε απόψε Δευτέρα η συνάντηση για τη σωτηρία του Βοτανικού Κήπου Κρουσίων, που διοργάνωσαν στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου, οι φορείς του Κιλκίς, Κοινωνία Πολιτών, Μέτωπο Αγώνα Ενάντια στα Μεταλλεία και Οικοκοινωνική Δράση. 

To πρακτικό αποτέλεσμα της συνάντησης ήταν η συγκρότηση μιας επιτροπής δράσης, αποτελούμενης από εκπροσώπους του Δήμου, της Αντιπεριφέρειας, του Επιμελητηρίου, της ΑΝΚΙ και του γεωργικού οργανισμού “Δήμητρα”, ο οποίος έχει τη διαχείριση του Κήπου, με στόχο να προωθηθούν όλα τα φλέγοντα προβλήματα, που απ` το 2008 και μετά αντιμετωπίζει ένα σημείο του νομού μας που εύστοχα ονομάστηκε “στολίδι” και συντελεστής πολύμορφης ανάπτυξης.

Δυστυχώς, στη συνάντηση παραβρέθηκε η μειοψηφία προσώπων και φορέων απ` αυτούς που προσκλήθηκαν. Συγκεκριμένα, έδωσαν το παρών, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ειρ. Αγαθοπούλου, ο αντιδήμαρχος Κιλκίς Μιχ. Αναστασιάδης κι ο γεν. διευθυντής της ΑΝΚΙ Π. Πασσαλίδης. Ήταν εκεί επίσης, ο δημ. σύμβουλος Βασ. Καραμπίδης, το στέλεχος του Επιμελητηρίου Μ. Καλογερίδου, το στέλεχος της ΑΝΚΙ Παν. Κωνσταντινίδης κι ο υπεύθυνος του ξενοδοχείου “Κρούσια” Ανδρ. Βασιλακάκης.

Δεν απουσίαζε, όμως, κι η “ψυχή” της ίδρυσης και λειτουργίας του Κήπου, τακτική ερευνήτρια του ΕΘΙΑΓΕ, Ελένη Μαλούπα, η τοποθέτηση της οποίας δημιούργησε αίσθηση. Παρών κι ο γνωστός μας ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ, Σαράντης Δημητριάδης. Άπαντες οι υπόλοιποι προσκληθέντες (Γ. Γεωργαντάς, Θ. Παραστατίδης, Απ. Τζιτζικώστας, Χρ. Γκουντενούδης, Θ. Λαπόρδας, πρόεδροι ΕΑΣ Κιλκίς και Παιονίας) έλαμψαν δια της απουσίας τους χωρίς καν να ενημερώσουν για τους λόγους, πλην του κ. Παραστατίδη που ειδοποίησε τηλεφωνικά δι` αντιπροσώπου του.

“Όταν το πρόγραμμα βρίσκονταν σε φάση υλοποίησης, επειδή υπήρχαν τα λεφτά της Ε. Ένωσης, τότε όλοι – και κυρίως οι πολιτικοί – έρχονταν παντού”, “κάρφωσε” τους απόντες ή κάποιους απ` αυτούς, η κ. Μαλούπα!

Πολλά και ενδιαφέροντα ήταν αυτά που είπε στη τοποθέτησή της, η υπεύθυνη του Κήπου: Μεταξύ άλλων δήλωσε απογοητευμένη για το γεγονός ότι “μια επένδυση των 6 εκατ. ευρώ οδηγήθηκε σε ότι χειρότερο μπορούσε να οδηγηθεί”, όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε. Για να προσθέσει:

“Ο Κήπος, που είχε γίνει γνωστός σ` όλο τον πλανήτη, άρχισε απ` το 2008 και μετά να τον πολεμάει ο ίδιος ο νομός, μέσω των πολιτικών του”, είπε. Ανέφερε δε ως παράδειγμα την απώλεια 300.000 ευρώ, που ενώ προορίζονταν για θερμοκήπιο, χάθηκαν επειδή ο τότε υφυπουργός Γεωργίας προχώρησε σε προσλήψεις!

Η κ. Μαλούπα είπε και κάτι άλλο εξαιρετικά σημαντικό. “Εάν ο Κήπος αποδειχθεί ότι δεν λειτουργεί έτσι όπως σχεδιάστηκε, μπορεί η Ε. Ένωση ν` απαιτήσει την επιστροφή των χρημάτων”, δήλωσε ξεκάθαρα!

Σύμφωνα με την κ. Μαλούπα, για να επαναλειτουργήσει όπως πρέπει ο Κήπος, θα πρέπει να εργαστούν δυο ακόμα άτομα εκτός του ενός που εργάζεται σήμερα, καθώς και δυο γεωπόνοι. Έτσι θα μπορεί να επανέλθει στα προ του 2008 επίπεδα, μένοντας ανοιχτός όλες τις μέρες του χρόνου και αποφέροντας έσοδα υπερδιπλάσια των ετήσιων εξόδων του, που υπολογίζονται στις 100.000 ευρώ. Προαπαιτούμενο για την κ. Μαλούπα είναι η σύσταση ενός νέου φορέα διαχείρισης, με αποφασιστική συμμετοχή των εκπροσώπων της τοπικής κοινωνίας.

Την ανάγκη ν` αναλάβει η τοπική κοινωνία πρωτοβουλίες για τη σωτηρία και εύρυθμη λειτουργία του Κήπου, υπογράμμισε στην τοποθέτησή της η κ. Αγαθοπούλου, η οποία δεσμεύτηκε να ζητήσει διάλογο με το αρμόδιο υπουργείο, αλλά και να συμβάλει στη διερεύνηση των πιθανοτήτων χρηματοδότησης της λειτουργίας του Κήπου μέσω εθνικού ή ευρωπαϊκού προγράμματος. Κατέληξε δε, με την επισήμανση ότι στη περιοχή των Κρουσίων θα πρέπει να προωθηθούν καινοτόμες καλλιέργειες και όχι να γίνει τόπος εξόρυξης μεταλλευμάτων.

Στη συνέχεια τοποθετήσεις έκαναν μεταξύ άλλων, ο κ. Αναστασιάδης, ο κ. Πασσαλίδης, ο κ. Κωνσταντινίδης, ο κ. Καραμπίδης και ο κ. Βασιλακάκης. Κοινό σημείο των τοποθετήσεών τους ήταν η αναγκαιότητα της συγκρότησης νέου φορέα διαχείρησης, με τον κ. Κωνσταντινίδη να τονίζει ότι η ΑΝΚΙ προσφέρεται γι` αυτό απ` όλες τις απόψεις, και τον κ. Βασιλακάκη να αφήνει να εννοηθεί ότι  θα μπορούσε να συνεισφέρει σ` αυτό κι η επιχείρηση του ξενοδοχείου “Κρούσια”.

Την συγκέντρωση άνοιξε και έκλεισε ο πρόεδρος της κοινωνίας Πολιτών, Δημ. Αγαθόπουλος, ο οποίος ζήτησε να δοθεί τέλος στην αβεβαιότητα που χαρακτηρίζει τη λειτουργία του Κήπου, κρούοντας τον κίνδυνο για τον μαρασμό που θα επέλθει στη περιοχή με τυχόν “ξεκοίλιασμά της λόγω των κοιτασμάτων χρυσού”.

Τον κίνδυνο αυτό επεσήμανε στην παρέμβασή του κι ο κ. Δημητριάδης, τονίζοντας χαρακτηριστικά: “Τα Κρούσια θα `χουν ή Βοτανικό Κήπο ή μεταλλεία. Και τα δυο, είναι αδύνατο”.

Σε άλλα σημεία της τοποθέτησής του, ο κ. Αγαθόπουλος έκανε λόγο για ευθύνες της Πολιτείας, της Τοπ. Αυτοδιοίκησης και της τοπικής κοινωνίας, για το γεγονός ότι αγνόησαν τον σπουδαίο ρόλο του Κήπου στην τοπική ανάπτυξη  την εκπαίδευση και τον τουρισμό. Ζήτησε δε την απ` ευθείας σύνδεση του Κήπου με το Κέντρο Αγροτικής Ανάπτυξης, την καλλιέργεια ποιοτικών ξηροφυτικών ειδών και την βελτίωση του δρόμου προς Κερκίνη.

Την συζήτηση συντόνισε ο εκπρόσωπος του Μετώπου, Ευριπίδης Μπάμπης, ο οποίος στάθηκε ιδιαίτερα στον κίνδυνο από τυχόν μεταλλευτική δραστηριότητα στην περιοχή των Κρουσίων, που θα υπονόμευε κάθε είδους εναλλακτική πράσινη ανάπτυξη.

Σχόλια
One Response to “SOS για τον Βοτανικό Κήπο των Κρουσίων”
  1. Ο/Η katarina λέει:

    Αν δεν κάνω λάθος ο κ.Παραστατίδης ενημέρωσε εγκαίρως ότι θα απουσιάζει επειδή θα βρίσκονταν στην Αθήνα.

Σχολιάστε