My Twitter Feed

11 Ιουνίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Ανάγκη προοδευτικής πρότασης -

Δευτέρα, 10 Ιουνίου, 2024

Ν. Κιλκίς: Κεντρο-ακρο-δεξιά 57%! -

Δευτέρα, 10 Ιουνίου, 2024

Ζάλτος: Με τη πρώτη σε τελικό -

Σάββατο, 8 Ιουνίου, 2024

Ιδού οι ελλείψεις στα σχολεία -

Πέμπτη, 6 Ιουνίου, 2024

Παγκόσμιος από τα χωράφια! -

Πέμπτη, 6 Ιουνίου, 2024

Περιφρούρηση από εργαζόμενους -

Πέμπτη, 6 Ιουνίου, 2024

Παραιτήσεις και απειλή λουκέτου -

Τετάρτη, 5 Ιουνίου, 2024

Πρόσληψη 26 “οχταμηνιτών” -

Τρίτη, 4 Ιουνίου, 2024

SOS από γαλακτοπαραγωγούς

Σε οριακή κατάσταση βρίσκονται οι γαλακτοπαραγωγοί της Ελλάδας λόγω της πίεσης από τις βιομηχανίες για μειώσεις στις τιμές προμήθειας γάλακτος, την ίδια ώρα που το κόστος παραγωγής έχει υπερβεί, όπως επισημαίνουν, το 70%.

Τα νούμερα που καθίστανται όλο και πιο δυσβάσταχτα για τους αγελαδοτρόφους οδηγούν σε μείωση των δυνατοτήτων παραγωγής στη χώρα μας, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Ένωσης Φυλής Χολστάιν Ελλάδος, Χρήστο Ρόκο, ο οποίος υπογραμμίζει ότι μόλις το 35% του γάλακτος που καταλήγει στα ράφια των ελληνικών σούπερ μάρκετ παράγεται στην Ελλάδα.

Μιλώντας παράλληλα για το πρόβλημα που έχει προκύψει με τις τιμές του γάλακτος, ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Φυλής Χολστάιν, η οποία συνιστά τον μόνο αναγνωρισμένο φορέα από την ΕΕ στην τήρηση γενεαλογικών δέντρων, υπογραμμίζει τονίζει στο ThessToday.gr ότι η αύξηση των τιμών στις ζωοτροφές έχει «γονατίσει» πολλούς γαλακτοπαραγωγούς που αναγκάζονται είτε να κλείσουν, είτε να σφάξουν ενώ κάποιοι μείωσαν τις ποσότητες τροφής στα ζώα, με σοβαρές συνέπειες.

Ειδικότερα τονίζει: «Το πρόβλημα ξεκίνησε γύρω στους έξι μήνες πριν από την έναρξη της ρωσοουκρανικής κρίσης, η οποία κατέστησε βέβαια το πρόβλημα πολύ πιο έντονο. Αφορά το κόστος των ζωοτροφών, το οποίο στις περισσότερες περιπτώσεις έχει υπερβεί το 70%. Αυτό προκάλεσε πολύ ισχυρές πιέσεις στους Έλληνες παραγωγούς. Η αλήθεια είναι ότι τον τελευταίο χρόνο υπήρξαν αυξήσεις στην τιμή του νωπού γάλακτος, οι οποίες στοιχειοθετημένα ερμηνεύουμε ότι δεν ήταν επαρκείς, πράγμα το οποίο οδήγησε επίσης σε περιορισμό της παραγωγής του γάλακτος. Τα στοιχεία δείχνουν ότι το 2022 υπήρξε μια μείωση 10% σε σχέση με το 2021 στην εισκόμιση νωπού γάλακτος. Πιστεύουμε ότι αυτή θα συνεχιστεί και το 2023 όσον αφορά τη δυνατότητα των παραγωγών να απορροφήσουν τα υψηλά κόστη. Το τελευταίο διάστημα αυτό που έχει φέρει σε απόγνωση πολλούς και από τις πιο υγιείς μονάδες γαλακτοπαραγωγής στην Ελλάδα είναι κάτι που θεωρούμε αδιανόητο και ξεκίνησε από δύο συγκεκριμένες γαλακτοβιομηχανίες, οι οποίες τιμολόγησαν εντός του Δεκεμβρίου χαμηλότερες τιμές στους παραγωγούς και ανακοίνωσαν ένα γαϊτανάκι μειώσεων στον παραγωγό μέσα στους επόμενους μήνες. Αυτό αξιολογούμε πως είναι εγκληματικό, με την έννοια ότι πολλοί από τους συναδέλφους βρίσκονται ήδη στην κόκκινη γραμμή κόστους».

Ο κ. Ρόκος, μάλιστα, ότι οι ελληνικές γαλακτοβιομηχανίες καθυστέρησαν ιδιαίτερα να κάνουν ανατιμήσεις του νωπού γάλακτος στον παραγωγό παρά τις έντονες οχλήσεις της Ένωσης, φτάνοντας στο σημείο όπως επισημαίνει «το εισαγόμενο συμπύκνωμα γάλακτος, το οποίο είναι χαμηλότατης ποιότητας, αφυδατωμένο και υψηλής τεχνικής επεξεργασίας, να είναι πιο ακριβό από το φρέσκο ελληνικό γάλα».

Κάνοντας παράλληλα λόγο για παραπλάνηση των καταναλωτών, ο ίδιος σημειώνει ότι ελληνικά γαλακτοκομικά προϊόντα που σύμφωνα με τις εταιρείες τους παράγονται από φρέσκο αγελαδινό γάλα, με βάση τα νούμερα δε μπορεί να περιέχουν ελληνικό νωπό γάλα.

Πηγή: thesstoday.gr

Σχολιάστε