My Twitter Feed

29 Μάρτιος, 2019

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

«Να σπάσει ο δήμος στα τρία» -

Πέμπτη, 28 Μάρτιος, 2019

Οι υποψήφιοι του Τζιτζικώστα -

Πέμπτη, 28 Μάρτιος, 2019

Η ομιλία Βορίδη στο Κιλκίς -

Πέμπτη, 28 Μάρτιος, 2019

Ημερίδα με Π. Γκαρσία και Μ. Σνάουτσνερ -

Τετάρτη, 27 Μάρτιος, 2019

ΝΟΔΕ: Καταλυτικός ο Αυγενάκης -

Τετάρτη, 27 Μάρτιος, 2019

«Δεν υπάρχουν χρίσματα ΝΔ» -

Τετάρτη, 27 Μάρτιος, 2019

«Έθεσε εαυτόν» εκτός ΝΟΔΕ -

Τρίτη, 26 Μάρτιος, 2019

ΕΒΕ: Ρήγμα στη μειοψηφία! -

Τρίτη, 26 Μάρτιος, 2019

SOS από κέντρα υγείας – ιατρεία

Με την υπαγωγή των κέντρων υγείας, των περιφερειακών ιατρείων και των ιατρείων του ΙΚΑ, στην εποπτεία και διαχείριση των Υγειονομικών Περιφερειών, από 1/1/2015, η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, μετά από τρεις μήνες, βρίσκεται κυριολεκτικά σε κατάσταση ασφυξίας και κατάρρευσης.

ky-polykastrou-001Αυτό αναφέρει σ` επιστολή του προς τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Αν. Ξανθό, ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας Πολυκάστρου, Γιώργος Περπερίδης, τονίζοντας ότι είχε επισημάνει τα αδύνατα σημεία της μεταρρύθμισης του Π.Ε.Δ.Υ., στους πρώην υπουργούς Υγείας κ. κ. Γεωργιάδη και Γρηγοράκο, κατά την επίσκεψη τους στο Κ. Υ. Πολυκάστρου, στους οποίους κατέθεσε «ρεαλιστικές προτάσεις, οι οποίες δυστυχώς δεν εισακούσθηκαν με αποτέλεσμα σήμερα να βιώνουμε την σκληρή πραγματικότητα».

Με την επιστολή του, ο κ. Περπερίδης προσκαλεί τον κ. Ξανθό στην ημερίδα που προτίθεται να διοργανώσει το Κ. Υ. Πολυκάστρου, με στόχο να πληροφορηθούμε τα σχέδια της νέας κυβέρνησης για το παρόν και το μέλλον της Π.Φ.Υ. και για να κατατεθούν σχετικές προτάσεις.

Θυμίζουμε ότι το όλο θέμα της υπαγωγής των ΚΥ στις Υγειονομικές Περιφέρειες, ανέδειξε πριν λίγο καιρό και η ΝΕ Κιλκίς του ΣΥΡΙΖΑ.

Η επιστολή του κ. Περπερίδη: 

«Κύριε Υπουργέ,

Με την εφαρμογή του Ν. 4238/2014 για το Π.Ε.Δ.Υ. (Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας) κα την υπαγωγή όλων των Κέντρων Υγείας, των Περιφερειακών Ιατρείων και των ιατρείων του Ι.ΚΑ, στην εποπτεία και διαχείριση, των αντίστοιχων επτά (7) Υγειονομικών Περιφερειών της χώρας από 1/1/2015, η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (Π.Φ.Υ)-μετά από τρεις μήνες-βρίσκεται κυριολεκτικά σε κατάσταση ασφυξίας και κατάρρευσης, με ότι αυτό συνεπάγεται για την υγεία των πολιτών στην επαρχία, σε μία κρίσιμη οικονομικά συγκυρία για την χώρα.

Κύριε Υπουργέ,

Ως Συντονιστής Διευθυντής του Διασυνοριακού Κέντρου Υγείας Πολυκάστρου Νομού Κιλκίς και μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου της 4ης Υ.ΠΕ, βιώνοντας την όλη κατάσταση -εκ των έσω-θα ήθελα με την επιστολή μου αυτή, να σας επισημάνω επιγραμματικά τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα το Π.Ε.Δ.Υ

-Ο ανεφοδιασμός με κάθε είδους υλικά για την στοιχειώδη λειτουργία των Μονάδων Υγείας του Π.Ε.Δ.Υ. είναι τραγικός έως ανύπαρκτος.

-Οι ελλείψεις σε όλους τους τομείς ( φάρμακα, αντιδραστήρια, αναλώσιμα για για τους εκτυπωτές κ.λ.π.) είναι εμφανείς και αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα οι συνέπειες θα είναι επικίνδυνες για την υγεία των ασθενών.

-Η συντήρηση και η επισκευή των μηχανημάτων πάσης φύσης, ανύπαρκτη και οι τυχόν βλάβες τους παραμένουν στην τύχη τους, χωρίς καμία πρόνοια αποκατάστασής τους, μέσα από δαιδαλώδεις διαδικασίες με τις τεχνικές υπηρεσίες των Υ.Π.Ε.

-Οι κτιριακές επισκευές και αποκαταστάσεις δεν βρίσκονται στα σχέδια και το προγραμματισμό των αντίστοιχων υπηρεσιών των Υ.Π.Ε.

-Ζητείται από το προσωπικό των Μονάδων Υγείας (Νοσηλευτικό, παραϊατρικό)-παρά την καλή τους θέληση-να επωμιστούν διοικητικές και γραφειοκρατικές διαδικασίες άγνωστες προς αυτούς, οι οποίες μέχρι πρότινος υπάγονταν σε οργανομένα αντίστοιχα τμήματα των Νοσοκομείων της χώρας( γραφεία προμηθειών, διαχείρισης,φαρμακεία, τεχνικές υπηρεσίες κ.λ.π.)

-Η αναβάθμιση του ιατρικού προσωπικού των Μονάδων Υγείας Π.Ε.Δ.Υ. (πρώην Ι.ΚΑ) εδώ και ένα χρόνο έμεινε στα χαρτιά παρά των ένταξή τους στο Ε.Σ.Υ. με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση.

-Οι λιγοστοί υπάλληλοι των υπηρεσιών των Υ.Π.Ε. παρά τις φιλότιμες προσπάθειες τους, είναι αδύνατον να ανταποκριθούν και να διαχειριστούν όλο αυτό τον όγκο δουλειάς, με αποτέλεσμα μέχρι σήμερα να μην έχει εκτελεσθεί σχεδόν καμία παραγγελία των Π.Ε.Δ.Υ.

Ενημερωτικά, σας αναφέρω ότι η 4η Υ.Π.Ε. ( η μεγαλύτερη της χώρας), με 27

υπαλλήλους, έχει να διαχειριστεί υποθέσεις περίπου 2000 εργαζομένων στα 36 Κέντρα Υγείας, τα 10 ιατρεία του πρώην Ι.Κ.Α, τα 300 περίπου Περιφερειακά Ιατρεία και τα 1000 περίπου Αγροτικά Ιατρεία των οικισμών ( από Καστανιές Εβρου-έως Γρίβα Κιλκίς).

Συμπερασματικά, θα έλεγα ότι αντί για αποκέντρωση των υπηρεσιών υγείας στην χώρα μας, έχουμε μία τρομερή υπερσυγκέντρωση με τραγικά αποτελέσματα για την Π.Φ.Υ.

Κύριε Υπουργέ,

Προσωπικά, είχα επισημάνει τα αδύνατα σημεία της μεταρρύθμισης του Π.Ε.Δ.Υ., στους Υπουργούς Υγείας κο Γεωργιάδη και κο Γρηγοράκο, κατά την επίσκεψη τους στο Κ.Υ.Πολυκάστρου στις 22/2/2014 και 24/9/2014, αντίστοιχα καταθέτοντας ρεαλιστικές προτάσεις, οι οποίες δυστυχώς δεν εισακούσθηκαν με αποτέλεσμα σήμερα να βιώνουμε την σκληρή πραγματικότητα στην Π.Φ.Υ.

Κύριε Υπουργέ,

Το Κέντρο Υγείας Πολυκάστρου- ως πρότυπο Κέντρο Υγείας όπως έχει χαρακτηριστεί από παράγοντες της πολιτείας που το επισκέφθηκαν-πρωτοπόρο σε ανατρεπτικές δράσεις και προτάσεις, σας προσκαλεί στην Ημερίδα για την Π.Φ.Υ. που προτίθεται να διοργανώσει σε συνεννόηση με τους αντίστοιχους φορείς της Περιφέρειας και του Νομού, σε ημερομηνία που θα ορισθεί με την δική σας σύμφωνη γνώμη-λόγω φόρτου εργασίας-για να πληροφορηθούμε τα σχέδια της νέας κυβέρνησης για το παρόν και το μέλλον της Π.Φ.Υ. στη χώρα μας και να σας καταθέσουμε δια ζώσης – στο μέτρο των δυνάμεων μας- και τις δικές μας προτάσεις για στοχευμένες παρεμβάσεις στην Π.Φ.Υ.»

Σχολιάστε