My Twitter Feed

5 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

ΝΔ: Δυσαρέσκεια στη Βόρ. Ελλάδα -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

Δ. Κιλκίς: 50 έκτακτες προσλήψεις -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

Ο χρόνος άλλαξε, ο κορονοϊός όχι! -

Δευτέρα, 4 Ιανουαρίου, 2021

Επαναξιολογούνται οι διοικητές; -

Δευτέρα, 4 Ιανουαρίου, 2021

Παραμένει αναβαθμισμένος -

Δευτέρα, 4 Ιανουαρίου, 2021

Καταγγελίες υγειονομικών Κιλκίς -

Δευτέρα, 4 Ιανουαρίου, 2021

Εμβολιασμοί στα νοσοκομεία μας -

Δευτέρα, 4 Ιανουαρίου, 2021

ΣΥΡΙΖΑ: Ανησυχία για τα σχολεία -

Δευτέρα, 4 Ιανουαρίου, 2021

O Tσιτουρίδης, ο Νικολόπουλος κι οι “λοχαγοί” της ΝΔ

Άρθρο του ΝΙΚΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥαπ` τον ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Τι κοινό έχουν οι Γιώργος Αλογοσκούφης, Θανάσης Νάκος και Σάββας Τσιτουρίδης με το πρόσωπο της εβδομάδας, Νίκο Νικολόπουλο, εκτός του ότι κάποτε ήταν βουλευτές της ΝΔ; Και οι τέσσερις ανήκαν στην περίφημη ομάδα των «λοχαγών» της ΝΔ και ήταν ανάμεσα στους πρώτους που το 1997 κινητοποιήθηκαν, για να στηρίξουν τον Κώστα Καραμανλή ως πρόεδρο της ΝΔ.

Εκτοτε πολύ νερό κύλησε στο αυλάκι της ΝΔ. Η ομάδα των «λοχαγών» μεγάλωσε, καθώς δίπλα στους προαναφερθέντες εντάχθηκαν ακόμη οι Αδάμ Ρεγκούζας, Νίκος Τσιαρτσιώνης, Γιώργος Ορφανός, Θανάσης Δαβάκης, Γιώργος Καλός, Γιώργος Καλαντζής και Θεόφιλος Λεονταρίδης. Στην πρώτη κυβέρνηση Καραμανλή είχαν μια πολύ αξιοπρεπή παρουσία, καθώς έξι μέλη τους (Τσιτουρίδης, Αλογοσκούφης, Ορφανός, Τσιαρτσιώνης, Ρεγκούζας και Νάκος) κατέλαβαν κυβερνητικές θέσεις.

Οι «λοχαγοί» στήριξαν τον Καραμανλή, ακολουθώντας μια πλατφόρμα που κινούνταν στη γραμμή της κοινωνικής και λαϊκής δεξιάς. Μόνο που όσο περνούσαν τα χρόνια και υποχωρούσε η δυναμική της κυβέρνησης Καραμανλή αδυνατούσαν και αυτοί.

Σήμερα ο Γιώργος Αλογοσκούφης, που από το 2004 μέχρι τον Ιανουάριο του 2009 ήταν ο απόλυτος τσάρος της ελληνικής οικονομίας, είναι εκτός Βουλής, καθώς από το 2009 έχει επιστρέψει στα πανεπιστημιακά του καθήκοντα. Ο ίδιος παρακολουθεί από απόσταση όσα συμβαίνουν στη ΝΔ και παρεμβαίνει κάθε φορά που δέχεται κριτική και αμφισβητείται.

Ο Γιώργος Καλός ήταν υφυπουργός Παιδείας και δεν κατάφερε να επανεκλεγεί στις εκλογές του 2007. Από τότε ασχολείται με τη συγγραφή βιβλίων, ενώ πρόσφατα επέστρεψε στα κοινά προσχωρώντας στη Δημοκρατική Συμμαχία, όπου και ορίστηκε τομεάρχης παιδείας.

Ο Σάββας Τσιτουρίδης, ίσως ο πιο φανατικός υποστηρικτής του Κώστα Καραμανλή, διέκοψε σχέσεις με τον πρώην πρωθυπουργό, με τον οποίο πάντως χαιρετήθηκαν στο φετινό μνημόσυνο του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Αιτία της μεγάλης ψυχρότητας ο αποκλεισμός του -κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή- από το ψηφοδέλτιο της ΝΔ στις εκλογές του 2009. Στην κυβέρνηση 2004-2007 διετέλεσε υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και μετά Απασχόλησης, αλλά και τις δύο φορές τέθηκε εκτός κυβερνητικού σχήματος με επεισοδιακό τρόπο. Το 2012 κατέβηκε ως υποψήφιος στο Κιλκίς, αλλά δεν κατάφερε να εκλεγεί.

Ο Θανάσης Νάκος, που διετέλεσε υφυπουργός Εσωτερικών σε όλη την περίοδο της διακυβέρνησης Καραμανλή, είναι σήμερα βουλευτής Μαγνησίας, ενώ πρόσφατα εκλέχτηκε Β΄ αντιπρόεδρος της Βουλής

Ο Γιώργος Καλαντζής εξακολουθεί να δηλώνει παρών. Στις εκλογές του 2009 δεν εξελέγη βουλευτής, στη συνέχεια υπήρξε προσέγγιση με τον Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος τον όρισε γραμματέα των τέως βουλευτών-πολιτευτών, ενώ στις πρόσφατες εκλογές επανεκλέχτηκε βουλευτής Καβάλας με σχετική άνεση.

Ο Νίκος Τσιαρτσιώνης διετέλεσε υπουργός Μακεδονίας-Θράκης (2004-2006), αλλά στις εκλογές του 2009 δεν εξελέγη βουλευτής, ενώ στις πρόσφατες εκλογές δε συμμετείχε.

Ο Αδάμ Ρεγκούζας ήταν υφυπουργός Οικονομικών, αλλά απομακρύνθηκε τον Οκτώβριο του 2005 έπειτα από το σάλο που προκάλεσε η αποκάλυψη ότι χορήγησε κρατική διαφήμιση σε υπόδικο ιδιοκτήτη τηλεοπτικού καναλιού. Στις πρόσφατες εκλογές κατέβηκε υποψήφιος στη Β΄ Θεσσαλονίκης, αλλά δεν εκλέχτηκε.

Τέλος, ο Γιώργος Ορφανός, που ήταν υφυπουργός Αθλητισμού από το 2004 μέχρι το 2007 και αποστασιοποιήθηκε από τους «λοχαγούς», κατάφερε το 2012 να επανεκλεγεί ύστερα από τρία χρόνια απουσίας από τη Βουλή.

Οσο για τον Νίκο Νικολόπουλο, που κάποιοι τον χαρακτήριζαν ως τον τελευταίο λοχαγό που κατάφερε να διασωθεί, δεν πήρε ποτέ χαρτοφυλάκιο από τον Κώστα Καραμανλή.Το 2004 ήταν εκτός κυβέρνησης και το 2007 εκτός Βουλής, καθώς δεν κατάφερε να εκλεγεί. Τότε ήταν που έκανε συχνά πυκνά ιδιαίτερα επικριτικές δηλώσεις για τον Κώστα Καραμανλή, καθώς είχε δυσαρεστηθεί για την ανάδειξη τόσο του Αρη Σπηλιωτόπουλου όσο και του Σπήλιου Σπηλιωτόπουλου, που εκλέγονταν στο νομό Αχαΐας. «Πρόκειται για κυβέρνηση light», είχε δηλώσει με νόημα. Επανεκλέχτηκε βουλευτής το 2009 και το 2012, μόνο που τη θέση του υφυπουργού Εργασίας την άντεξε μόλις για μερικές ημέρες, καθώς παραιτήθηκε λίγες ώρες μετά την ψήφιση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης του Αντώνη Σαμαρά. Γιατί δεν ήθελε να μετάσχει σε μια κυβέρνηση που δε θα επαναδιαπραγματευθεί το μνημόνιο, λέει ο ίδιος, επειδή δυσαρεστήθηκε από την κατανομή των αρμοδιοτήτων στο υπουργείο του και την υπουργοποίηση του Γιάννη Βρούτση, λένε οι αντίπαλοί του.

Σχολιάστε