My Twitter Feed

31 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Ξεκινούν εμβόλια και για τους 75+ -

Κυριακή, 31 Ιανουαρίου, 2021

Ιδρύθηκε το Σχολείο 2ης Ευκαιρίας -

Κυριακή, 31 Ιανουαρίου, 2021

“Κίτρινοι” σε καθεστώς επιτήρησης -

Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου, 2021

Να μη γίνουμε χωματερή της χώρας -

Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου, 2021

Πέντε σε Κιλκίς, αύξηση στη χώρα -

Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου, 2021

Θερμομέτρηση και στα σχολεία -

Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου, 2021

Δ. Κιλκίς: 600 τάμπλετ σε μαθητές -

Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου, 2021

Κι η ΕΠΣ Κιλκίς κατά του Αυγενάκη -

Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου, 2021

Mεγάλα λόγια για…

efimerida-syntakton…την Κεντροαριστερά.

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ (Κύριο άρθρο της 16.2.2013)

——————————————————————————————————————————————————————————————-Η πρόταση του Ευάγγελου Βενιζέλου προς τον Φώτη Κουβέλη για ουσιαστικό και απροκάλυπτο διάλογο, συστράτευση, συμπόρευση και λοιπά δεν έγινε αποδεκτή. Εχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον αυτή η άρνηση, η οποία στηρίζεται σε τρία σημεία, κυρίως όμως εκείνο στο οποίο τονίζεται «η ανασυγκρότηση του ευρύτερου χώρου της Δημοκρατικής Αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, της Οικολογίας και των κοινωνικών κινημάτων». Σημειώνεται στην επιστολή-απάντηση του κ. Κουβέλη ότι η υπόθεση της ανασυγκρότησης δεν εξαρτάται από μία συνάντηση «κορυφής», ότι απαιτείται συνάντηση χωρίς ηγεμονισμούς με όλους (κινήσεις, ομάδες, πρόσωπα, «κάθε σκέψη και ιδέα που προάγει την ουσιαστική και αποτελεσματική ανασυγκρότηση του ευρύτερου δημοκρατικού και προοδευτικού χώρου»).

Νηφάλια, ως συνήθως, απάντηση του προέδρου της Δημοκρατικής Αριστεράς και εύστοχη, επί της ουσίας δηλαδή, καίρια. Φαίνεται, όμως, να μένει στην αυταρέσκεια της διατύπωσής της, πολύ μακριά από τη ζώσα πραγματικότητα, αυτήν δηλαδή του κόμματός του ως συγκυβερνώντος. Με μεγάλη ευκολία αποδέχεται να υπογράψει τις μνημονιακού τύπου και «φιλοσοφίας» αποφάσεις της κυβέρνησης, εύκολα επίσης αποπέμπονται όσοι βουλευτές διαφωνούν με τη στάση του κόμματος. Ο «ηγεμονισμός», δηλαδή, διακρίνει και το κόμμα του, χαρακτηρίζει τον ίδιο ως πολιτικό ηγέτη αλλά και ως προσωπικότητα. Αντιφάσκει μεν ουδόλως φαίνεται να ενοχλείται δε, άρα μένει κι ο ίδιος εκτός ουσίας.

Τι απάντησε, φανερά ενοχλημένος, ο κ. Βενιζέλος; Το κόμμα του -λέει- θα επιμείνει «στο άνοιγμα, τη συσπείρωση, τη συμπόρευση όλων των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς».

Σε ποιον απευθύνονται οι δύο αρχηγοί; Αφού διέλυσαν την όποια Κεντροαριστερά τώρα ομνύουν στην επανασύστασή της. Ο όρος «Κεντροαριστερά», θολός για τα πολιτικά δεδομένα της χώρας (και ίσως ανύπαρκτος…) έχει αλλού βρει τον χώρο του, όση σύγχυση και αν επικρατεί σ” αυτόν τον χώρο. Βεβαίως για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ο λόγος, ο οποίος δεν δείχνει ικανός να διαχειριστεί τη μεγάλη μετατόπιση της κοινωνικής Αριστεράς στους κόλπους του. Είναι μέγα θέμα για τη χώρα η συγκρότηση ενός πολιτικού σχηματισμού στον οποίο θα συμμετέχουν κινήματα, ομάδες, πολίτες που, αυτή τη συγκεκριμένη στιγμή, δεν έχουν πού να «στεγαστούν».

Αρα, οι δύο αρχηγοί πιάνονται από τα μαλλιά τους, αρνούμενοι να αντιμετωπίσουν την πραγματικότητα, επιμένοντας στη μεγαληγορία τους και τον ναρκισσισμό τους. Πώς αλλιώς να ερμηνευτεί η ανταλλαγή επιστολών που βρίθουν από γενικεύσεις και ρητορικά τεχνάσματα; Λέει π.χ. ο κ. Βενιζέλος: «Δεν είναι ώρα για κομματικές περιχαρακώσεις, αλλά για μεγάλες πρωτοβουλίες, με λόγο επί της ουσίας, με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, χωρίς διδακτισμούς». Θα παρακολουθήσω, λέει ο κ. Κουβέλης, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον «τις διαδικασίες αξιακού, πολιτικού και οργανωτικού προσδιορισμού του κόμματός σας, όπως και την καταστάλαξη των θέσεων σας για την Κεντροαριστερά και ευρύτερα για την πορεία της χώρας».

Ωραίες έννοιες, εκατέρωθεν, σαν προσκλητήριο για την αναγέννηση της χώρας. Αξίες και συλλογικότητες, μαζί να αντιμετωπίσουμε το μέλλον, χωρίς κόμπλεξ αρχηγικά (αλλά πώς;), χωρίς ιδιοτέλεια” μάλλον θα μείνουν με τα ωραία τους λόγια οι δύο αρχηγοί και τις διαφωνίες τους.

Σχολιάστε