My Twitter Feed

5 Φεβρουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Διαμαρτυρία για επίσκεψη Στεφανή -

Πέμπτη, 4 Φεβρουαρίου, 2021

Ήρεμα νερά ενόψει 3ου κύματος -

Πέμπτη, 4 Φεβρουαρίου, 2021

Έμποροι: Θέλουμε μαγαζιά ανοιχτά -

Πέμπτη, 4 Φεβρουαρίου, 2021

Επίσκεψη Στεφανή για το ΠΚΕΕΥΕ -

Πέμπτη, 4 Φεβρουαρίου, 2021

“Στη ΝΔ κάποιοι τρώνε δικούς της” -

Τετάρτη, 3 Φεβρουαρίου, 2021

Ο Βιεϊρίνια στον ΣΦ ΠΑΟΚ Κιλκίς -

Τετάρτη, 3 Φεβρουαρίου, 2021

Καλείται συνεταιριστική τράπεζα -

Τετάρτη, 3 Φεβρουαρίου, 2021

Ναι αλλά γινόμαστε …Χόλυγουντ! -

Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου, 2021

ΚΚΕ: Ρωτά αλλά εις μάτην!

ky-polykastrouΗ κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ κατέθεσε στις 24 Ιουλίου στη Βουλή ερώτηση για τις ελλείψεις σε δομές υγείας του Δήμου Παιονίας. Παρά το γεγονός, όμως, ότι πέρασε διάστημα μεγαλύτερο από δυο μήνες, απάντηση δεν έλαβε, γι` αυτό κι επανήλθε καταθέτοντας την εκ νέου, και με την ελπίδα ότι αυτή τη φορά το αρμόδιο Υπουργείο Υγείας θα απαντήσει!

Κάνοντας λόγο για «επιτακτική ανάγκη κάλυψης των κενών θέσεων γιατρών με την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού», το ΚΚΕ επανακατέθεσε την ακόλουθη ερώτηση:

            “Οξύνονται τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, στην κάλυψη των αναγκών τους σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια υγεία και περίθαλψη, οι κάτοικοι του Δήμου Παιονίας στην Π.Ε. Κιλκίς. Αιτία είναι η πολιτική υποχρηματοδότησης της Υγείας, με στόχο την εμπορευματοποίηση της, που ακολουθήθηκε διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις και συνεχίζεται από την σημερινή συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.

            Τους περίπου 43.000 κατοίκους του Δήμου Παιονίας καλούνται να καλύψουν το Γ.Ν. – Κ.Υ. Γουμένισσας καθώς και το Κ.Υ. Πολυκάστρου, που υπάγονται διοικητικά στο Γενικό Νοσοκομείο Κιλκίς και για τα οποία υπάρχει άμεση και επιτακτική ανάγκη κάλυψης των κενών θέσεων γιατρών με την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού.

Συγκεκριμένα:

            Στο «Γ.Ν. Κιλκίς-Φορέας Γουμένισσας» υπάρχει μόνο ένας καρδιολόγος που τις μισές του εφημερίες τις κάνει αποσπασμένος στο Γ.Ν. Κιλκίς και τις υπόλοιπες στο Γ.Ν. Γουμένισσας, με αποτέλεσμα να πραγματοποιούνται χειρουργεία και να νοσηλεύονται καρδιολογικά περιστατικά χωρίς την παρουσία καρδιολόγου στο νοσοκομείο. Τουλάχιστον 15 εφημερίες γίνονται χωρίς ειδικό παθολόγο ή χειρούργο αφού οι δύο κλινικές, παθολογική και χειρουργική, έχουν μόνο δύο ειδικούς ιατρούς η κάθε μία.

Σε μια περιοχή με περισσότερα από 3.000 παιδιά οι θέσεις των παιδιάτρων παραμένουν κενές. Επίσης δεν υπάρχει εφημερία γυναικολόγου, ενώ το εξωτερικό γυναικολογικό ιατρείο λειτουργεί μόνο 3 φορές την εβδομάδα. Να σημειώσουμε δε, ότι μέχρι πριν ένα χρόνο στο Γ.Ν. υπήρχε παιδιατρική κλινική και γυναικολογική, οι οποίες όμως έκλεισαν. Ζήτημα που το ανέδειξε το ΚΚΕ με Ερωτήσεις του στην Βουλή (αρ. πρωτ. 1403/04.11.2011, 2541/08.12.2011). Οι δε Σύλλογοι Γονέων της περιοχής καταγγέλλουν την κατάσταση ως απαράδεκτη και επικίνδυνη, αφού είναι αναγκασμένοι να διανύουν μεγάλες αποστάσεις για να εξεταστούν τα παιδιά τους, αλλά και να επιβαρύνονται οικονομικά αφού απευθύνονται σε ιδιώτες.

Επιπλέον στο «Γ.Ν. Κιλκίς-Φορέας Γουμένισσας» το ακτινολογικό εργαστήριο εφημερεύει τουλάχιστον 20 μέρες το μήνα χωρίς ακτινολόγο, το δε μικροβιολογικό εφημερεύει τουλάχιστον 10 μέρες χωρίς μικροβιολόγο, ενώ υπάρχουν και αρκετές μέρες που δεν εφημερεύουν καθόλου.

Επίσης στο Κ.Υ. Πολυκάστρου δεν υπάρχει παιδίατρος, ούτε και γυναικολόγος, παρόλο που το γυναικολογικό ιατρείο είναι εξοπλισμένο και σ’ αυτό εργάζονται δύο μαίες που εκτελούν ιατρικές πράξεις όπως test ΠΑΠ, κολπική εξέταση και ψηλάφηση μαστού. Ο υπέρηχος που υπάρχει στο Κ.Υ. θα μπορούσε με μία απλή πρόσθεση κεφαλής να εκτελεί και γυναικολογικό ενδοκολπικό υπέρηχο.

Την ίδια ώρα η έλλειψη ακτινολόγου «αχρηστεύει» την ύπαρξη του υπέρηχου, ενώ δεν υπάρχει ούτε μικροβιολόγος. Ελλείψεις εντοπίζονται σε αναλώσιμα υλικά και αντιδραστήρια τόσο στο μικροβιολογικό όσο και στο ακτινολογικό εργαστήριο. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η τελευταία φορά που χορηγήθηκαν υλικά στο μικροβιολογικό εργαστήριο ήταν τον Ιανουάριο του 2013.

Τέλος σοβαρό είναι και το πρόβλημα της επείγουσας ιατρικής, αφού ολόκληρη η περιοχή του Δήμου Παιονίας, μ’ ένα τεράστιο σε έκταση οδικό δίκτυο, αδυνατεί να καλυφθεί από το κέντρο του ΕΚΑΒ στο Κιλκίς. Ενώ η χρησιμοποίηση των ασθενοφόρων του Γ.Ν. Γουμένισσας, που η αρμοδιότητά τους είναι η έξοδος των ασθενών από το νοσοκομείο προς το σπίτι τους και μόνο κα τα οποία δεν είναι εξοπλισμένα ούτε και διαθέτουν το κατάλληλο προσωπικό, δεν μπορεί να αποτελεί λύση για την αντιμετώπιση περιστατικών σε κρίση.

           

Για όλα τα παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός, ποια μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για:

•           Την άμεση και πλήρη κάλυψη του «Γ.Ν. Κιλκίς-Φορέας Γουμένισσας» και του Κ.Υ. Πολυκάστρου με το απαραίτητο μόνιμο, ιατρικό, νοσηλευτικό, τεχνικό, διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό ώστε να εξασφαλιστεί η πλήρης στελέχωση όλων των τμημάτων και η καθημερινή εφημερία του νοσοκομείου και τις 365 ημέρες του χρόνου. Συνολικά η αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας της περιοχής με βάση τις ανάγκες των κατοίκων της.

•           Τη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για την κάλυψη με το αναγκαίο υγειονομικό υλικό και τα απαραίτητα αναλώσιμα.

•           Να γίνουν όλες οι απαραίτητες προσλήψεις σε προσωπικό μόνιμης και αποκλειστικής απασχόλησης για τη στελέχωση του ΕΚΑΒ της περιοχής, και την ενίσχυση του με όλα τα αναγκαία μέσα και εξοπλισμό, με βάση τις ανάγκες σε επείγουσα ασφαλή και δωρεάν αντιμετώπιση των περιστατικών που έχουν ανάγκη.

Σχολιάστε