My Twitter Feed

5 Μαΐου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

3,8 εκ. για συντήρηση δρόμων -

Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Στη Βουλή οι διακοπές σε φ/β -

Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

ΑΔΕΔΥ: Όλοι σε απεργία 1ης Μάη -

Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Κάλεσμα φορέων για τη 1η Μάη -

Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

ΑΟΚ: Απίστευτη ανατροπή από το ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ -

Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Βροντερό “παρών” για την Υγεία -

Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Ερώτηση ΚΚΕ για τη Παθολογική -

Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Επισκέψεις ενόψει ευρωεκλογών -

Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

H Μαργαρίτα, οι Φινλανδοί,

Σαράντης Δημητριάδης…τα Νεόδμητα και τα Πάπαλα.

Του Σαράντη Δημητριάδη (Ομότιμος καθηγητής Γεωλογίας, ΑΠΘ)

———————————————————————————————————————————————————————————————-Τη Μαργαρίτα Καραβασίλη οι κιλκισιώτες την ξέρουν, ή τουλάχιστον άκουσαν γι’ αυτήν. Είναι η πρώην Γενική Γραμματέας Περιβάλλοντος στο ΥΠΕΚΑ επί υπουργίας Παπακωνσταντίνου και υφυπουργίας Μανιάτη. Είναι εκείνη που διαβεβαίωνε πόσο φιλική και ανθρώπινη είναι η σύγχρονη μεταλλεία και πόσο αβλαβείς για το περιβάλλον οι εξορύξεις και η μεταλλουργία χρυσού. Που μας προέτρεπε να πάρουμε μαθήματα κοιτάζοντας κατά το μακρινό βοριά για να δούμε το λαμπρό παράδειγμα της Φινλανδίας, όπου όλα τα αντίστοιχα με αυτά που σχεδιάζονται για τα Κρούσια γίνονται εκεί, όπως μας έλεγε, με τον πιο άψογο τρόπο, οι δε κάτοικοι των περιοχών γύρω από τα μεταλλεία είναι κατενθουσιασμένοι που τα έχουν δίπλα τους. Είναι εκείνη που στη Βουλή, στις 16-2-2012, κατά τη συνεδρίαση της Ειδικής Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου όπου συζητήθηκε το θέμα των μελλοντικών εξορύξεων στο Κιλκίς έχει πει το μνημειώδες: πως χωρίς εξαιρέσεις, όλες οι εξορύξεις και οι μεταλλευτικές δραστηριότητες που έχουν γίνει μέχρι τώρα στην Ελλάδα (συμβολικά τις ανέφερε ως 1500) έχουν αφήσει πίσω τους σημαντικές περιβαλλοντικές πληγές. Αλλά πως τώρα, αυτά που θα γίνουν στα Κρούσια, η χιλιοστή πεντακοσιοστή πρώτη περίπτωση, θα είναι, επί τέλους, από κάθε πλευρά άψογα καμωμένα. Κάποιοι μπορεί και να την πίστεψαν.

Η κυρία Καραβασίλη δεν είναι πια Γενική Γραμματέας στο ΥΠΕΚΑ. Έχει αντικατασταθεί. Μην αμφιβάλετε βέβαια πως ο αντικαταστάτης της θα πει σε πρώτη ευκαιρία ακριβώς τα ίδια με όσα και εκείνη έλεγε. Η θέση μιλάει στην περίπτωση αυτή, όχι το πρόσωπο.

Ας δούμε όμως τι λέει η κυρία Καραβασίλη ως πρόσωπο πια, ελεύθερη τώρα από υπηρεσιακές εξαρτήσεις ώστε να μπορεί να πει και κάποιες αλήθειες που της ήταν απαγορευμένες πριν, αλλά και που δεν μπορεί παρόλα αυτά να αποστασιοποιηθεί τελείως από όσα προηγουμένως ως Γενική Γραμματέας υποστήριζε.

Να λοιπόν τι λέει σε πρόσφατη δημοσίευσή της αναφερόμενη στις μελλοντικές εξορύξεις και στις μεταλλευτικές δραστηριότητες στο άλλο μεγάλο μέτωπο, στην ανατ. Χαλκιδική:

“Η περιβαλλοντική αδειοδότηση που εγκρίθηκε από το ΥΠΕΚΑ διασφαλίζει όλες τις εγγυήσεις για να μην υπάρξουν παρά ελάχιστες και αναστρέψιμες επιπτώσεις. Αρκεί να εφαρμοστούν ως έχουν και να διασφαλιστεί ο συνεχής έλεγχος από σοβαρούς και αξιόπιστους Επιθεωρητές και λοιπούς μηχανισμούς. Ωστόσο, κάτω από τις πολεμικές αντιπαραθέσεις που έχουν αναπτυχθεί υπάρχει ο κίνδυνος να μη λειτουργήσουν οι μηχανισμοί ελέγχου, να μην εφαρμοστούν όλοι οι περιβαλλοντικοί όροι (όχι μόνο λόγω ευθύνης της εταιρείας, αλλά και ιδιαίτερα λόγω ευθύνης διαφόρων επιπέδων της διοίκησης) και με τον τρόπο αυτό να υπάρξουν ενδεχομένως σοβαρές επιπτώσεις, που δεν θα περιορίζονται μόνον στο περιβάλλον, αλλά και σε άλλες παραμέτρους της οικονομικής και κοινωνικής ζωής του τόπου”.

Αυτά είναι καινούργια από την κ. Καραβασίλη. Αλλιώς μας τα έλεγε ως Γενική Γραμματέας. Για τις πιθανές και στο μέλλον ευθύνες των διαφόρων επιπέδων της διοίκησης δεν είχαμε ακούσει τίποτα από αυτήν. Εμείς τα λέγαμε αυτά. Ούτε ποτέ προσδιόρισε ειδικότερα πως πρέπει να διασφαλιστεί ότι ο έλεγχος θα γίνεται από “σοβαρούς” και “αξιόπιστους” Επιθεωρητές (και όχι, εννοείται, από τίποτα συνηθισμένους). Και πώς παρακαλώ θα μετρήσουμε τη σοβαρότητα και την αξιοπιστία των κυρίων αυτών; Εξάλλου, από κάτι άλλους “σοβαρούς” και “αξιόπιστους”, τρομάρα τους, το καράβι Ελλάδα τσακίστηκε στα βράχια. Όσο για τις πολεμικές αντιπαραθέσεις από τις οποίες μπορεί να κινδυνέψει η άψογη κατά τα άλλα λειτουργία των μηχανισμών ελέγχου, τι να θέλει να πει άραγε μ’ αυτό η κ. Καραβασίλη; Ότι δηλαδή για τις προηγούμενες χίλιες πεντακόσιες περιπτώσεις περιβαλλοντικής τσαπατσουλιάς -για να χρησιμοποιήσω τον πιο επιεική όρο- από μέρους των εξορυκτικών εταιρειών έφταιγαν οι πολεμικές αντιπαραθέσεις με τους πολίτες; Να κάτσουμε ήσυχοι και βουβοί λοιπόν για να γίνουν όλα εντάξει; Πάλι εμείς θα φταίμε δηλαδή για ό,τι στραβό θα γίνει; Για να μας πουν μάλιστα αυτή τη φορά όχι πως “μαζί τα φάγαμε”, αλλά πως “τα θέλαμε και τα πάθαμε”.

Όσο για το “μεταλλευτικό παράδεισο Φινλανδία” και τους πανευτυχείς “μεταλλειόφιλους” Φινλανδούς, τι να πει κανείς μετά το φιάσκο της περίπτωσης των μεταλλείων στην Talvivaara; Όπου έκπληκτοι οι κάτοικοι των γειτονικών κοινοτήτων, -πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχει την αυστηρότερη περιβαλλοντική νομοθεσία παρακαλώ-, ανακάλυψαν πως εκτός από τις σημαντικότατες περιβαλλοντικές πληγές που δημιουργούσε το μεταλλείο αυτό, γινόταν κάτω από τη μύτη τους, χωρίς να έχει πουθενά ανακοινωθεί ούτε να έχει αδειοδοτηθεί, παράνομη εξόρυξη ουρανίου και απόρριψη των αντίστοιχων επικίνδυνων μεταλλευτικών καταλοίπων δίπλα στα σπίτια τους. Και τρέχουν τώρα στα δικαστήρια, εθνικά και κοινοτικά, να βρουν το δίκιο τους. Που δύσκολα θα το βρουν. Μάλλον θα εγκαταλείψουν τελικά τον τόπο τους. Γιατί λοιπόν αυτοί οι φιλήσυχοι Φινλανδοί, που δεν αντιπαρατέθηκαν πολεμικά κατά την εγκατάσταση του μεταλλείου στην περιοχή τους και είχαν τους υποδειγματικά σοβαρούς, αξιόπιστους και αδιάφθορους Φινλανδούς επιθεωρητές περιβάλλοντος να επιτηρούν τα πάντα και να τους προστατεύουν από τις τυχόν “βρωμιές” της εταιρείας, την πάτησαν με αυτόν τον τρόπο, ενώ εμείς, θέλουν να πιστέψουμε, δεν θα την πατήσουμε έτσι και χειρότερα;

Όμως δεν είναι μόνο η κ. Καραβασίλη που μας τα λέει τώρα αλλιώς. Αλλιώς επίσης μας τα λέει και ο γνωστός κιλκισιώτης καθηγητής γεωλογίας, ένθερμος υποστηρικτής των εξορύξεων και των μεταλλείων, εκείνος που στη λαϊκή συγκέντρωση της 6-2-2012 στο συνεδριακό κέντρο, ως άλλος Μαυρογιαλούρος, έταζε αφειδώς νεόδμητα διαμερίσματα στους κατοίκους των δώδεκα χωριών του μεταλλευτικού χώρου των οποίων οι ιδιοκτησίες θα απαλλοτριωνόταν. Εκείνος επίσης που όντας παρών και έχοντας από πρώτο χέρι (ή αυτί) ακούσει όσα είχαν λεχθεί από μέλη της αντιπροσωπείας των τοπικών φορέων που κατέβηκαν στην Αθήνα στις 16-2-2012 και πήραν μέρος στη συνεδρίαση της Ειδικής Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, που επί πλέον καταγράφηκαν και σε βίντεο, τα διαστρέβλωσε εντελώς σε δημοσιευμένο κείμενό του και δεν τόλμησε στη συνέχεια να ψελλίσει οτιδήποτε σε όσους τον αποκάλεσαν για το λόγο αυτό κοινό ψεύτη.

Αυτός λοιπόν τώρα μας πληροφορεί πως δεν πρόκειται να γίνουν απαλλοτριώσεις στα Κρούσια. Πάνε τα νεόδμητα! Όνειρο ήταν. Τώρα οι κάτοικοι των Κρουσίων ας ησυχάσουν. Κανείς δεν θα τους πάρει τις ιδιοκτησίες τους. Θα ζήσουν όσο αντέξουν δίπλα στις εκρήξεις, τα σύννεφα σκόνης, τα ορύγματα και τα τέλματα καταλοίπων. Και όταν πια δεν θα αντέχουν, τότε θα φύγουν μόνοι τους, χωρίς καμιά βέβαια αποζημίωση. Δεν θα τους διώξει κανείς και κανείς δεν θα τους χρωστάει τίποτα. Απλά οι ιδιοκτησίες τους θα πεταχτούν στον αέρα (ή στα τέλματα καταλοίπων).

Σχόλια
8 Responses to “H Μαργαρίτα, οι Φινλανδοί,”
 1. Ο/Η katarina λέει:

  Μόλις μερικούς μήνες έχει που ακούσαμε άλλα λόγια και από τους δύο αναφερόμενους. Το θράσος τους δεν έχει όρια!

  Ο Τσιραμπίδης που μας έκανε να ουρλιάζουμε λέγοντας “…νεόδμητα” αυτός ο Τσιραμπίδης σήμερα λέει “δε θα γίνουν απαλλοτριώσεις” εννοώντας ότι μόνοι σας θα πάρετε δρόμο και μαζί και τον μπούλο!

  Και στη Φινλανδία, στο Ταλβιβάαρα έκαναν πάρτυ το 2007 με την έναρξη εργασιών του μεταλλείου, αλλά ήδη μετά από ένα χρόνο κατάλαβαν την αλήθεια. Σήμερα διαμαρτύρονται για να το κλείσουν! Πριν 5 χρόνια νόμιζαν πως το μεταλλείο θα ανεβάσει την αξία των εξοχικών τους!

 2. Ο/Η katarina λέει:

  Άραγε γιατί και οι Σουηδοί λένε ότι το Κιλκίς, η Θράκη και η Χαλκιδική;;;;;;

  Σουηδία:
  Αυτό το σαββατοκύριακο στο 1ο πρόγραμμα του σουηδικού ραδιοφώνου: Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΩΝ: “Τα εκατομμύρια εξαφανίζονται – τα σκατά μένουν πίσω σε μας”.

  Οι διαρκώς αυξανόμενες τιμές μετάλλων παγκοσμίως, έχουν ξαφνικά στρέψει ξανά τα βλέμματα στα μεταλλεία της Σουηδίας. Αλλά καθώς τα εκατομμύρια θα διαφεύγουν στο εξωτερικό, θα κληρονομούμε την καταστροφή του περιβάλλοντος – για πολλές γενιές στο μέλλον.
  Κυριακή 12.00

  http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/109143?programid=1316

 3. Ο/Η Σ. Δημητριάδης λέει:

  Μήπως να ζητούσαμε από τον κ. Αρβανιτίδη που ξέρει Σουηδικά να μας μεταφράσει το σχετικό άρθρο;

 4. Ο/Η eυα λέει:

  Τι μας λες τωρα κ. καθηγητα. Εσυ αλλα μας ελεγες ,στο μπλογκ το antigold να σου θυμησω? ελεγες στην Καδογλου να μην δημοσιευει τον χαρτη με τον ορυκτο πλουτο, να παμε να γ…… ΕΤΣΙ ΑΚΡΙΒΟΣ. ελεγες οτι δεν μπορουμε να ελεγχουμε?….σιγα να μη, καμια κουβεντα για ελεγχο. Ενα σκετο οχι ελεγες, και για αερια κυανιου ( στα vιdeo απο την περιοχη του Κιλκις) που με αυτα σκότωναν οι ναζι , και τωρα εγινες επιστημονας? οχι λαικιστης?
  Εκτος τουτου, ίσος δεν καταλαβανε οι “μαθητές ” σου, οτι εκείνη την εποχη που λες,που Ελλαδα έπαιρνε την κατηφορα, εσυ εισουν ΚΑΘΗΓΗΤΗς!!!
  Και τώρα τι τους λες , στους μαθητευομενους?. Οτι ειναι αναξιοι, και δεν θα κατορθοσουν τιποτα, οτι ιδι ειναι διευθαρμενει οπως ολο το πανεπιστημειο σου το ΑΠΘ. ( δεν θα καταφερουν να ελεγχουν….Για να ελεγχσουμε ολοι εμεις τα σκανδαλα στο ΑΠΘ, μεχρι που φτανει και η περιβοητη δικη σας γνωμοδοτηση για μεταλλεια, γιατι αν θυμαμε καλα, αλλα λενε τωρα του δικου σου τμήματος , οι γεωλογοι.ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡ ΤΗς ΕΚΕΜΤΑΛΕΥΣΗς ορυκτου πλουτου.
  Απορω, πως σε ανεχετε ενασ μη διευθαρμενος νεος Κιλκισιωτης, και δεν σε εκραξε.
  Τελικα ..ειμαστε αξιοι της μοιρας μας με καθηγητες σαν εσενα.? Εχουμε μελλον με ανθρωπους που ηταν στην εξουσια τα περιβοητα 40 χρονια?
  δυχως σεβασμο , ευα

  • Ο/Η Παράνομος λέει:

   Ψεύτρα, παραπληροφορείς συνεχόμενα. Ο Μπόμπολας εκτός από τον γιο σου μήπως έχει προσλάβει και εσένα για παπαγαλάκι του?

 5. Ο/Η katarina λέει:

  Tι έγινε ; η δήθεν “Εύα” έκανε πάλι την εμφάνισή της λασπολογώντας; Δεν λέει τίποτε ο κ.Δημητριάδης. Οι Σουηδοί το ίνδαλμα των ΥΠΕΚΑδων τα λένε. Kαι οι Φινλανδοί το πρότυπο προς μίμηση. Οι Φινλανδοί του Talvivaara στις 31 Οκτώμβρη διαδηλώνουν για να κλείσουν το μεταλλείου “νικελίου” που αφού τους στόλισε το χιόνι με γκρι τοξικά, αφού τους έδωσε απαγορευτικά του τύπου “δε θα μαζεύετε μανιτάρια”, “δε θα μαζεύετε μούρα”, “δε θα βγάζετε το σκύλο έξω”, τους προέκυψε με κοιτάσματα ουρανίου, και φυσικά την έτοιμη δικαιολογία “ε, τι να κάνουμε; να το αφήσουμε να πάει χαμένο στη φύση μολύνοντάς σας άθελά μας καθώς βγάζουμε το νικέλιο;”. Οπότε Εύα, τσάμπα δήθεν “κελαηδάς”…. Τόσο καιρό δήθεν τα παραδείγματά μας ήταν από υπανάπτυκτες χώρες (θαρρείς και εμείς ανήκουμε σε άλλη κατηγορία) και τώρα που το πράμα μιλάει μόνο του, το μόνο όπλο είναι η λάσπη. Η βρωμιά όμως έχει πρώτα μυρωδιά….

  Φινλανδία: https://www.facebook.com/events/399511406744489/
  Σουηδία: https://www.facebook.com/groups/stoppagruvan/
  … και ψιτ: ΔΡΑΜΑ !!!! http://www.ramnousia.com/2012/10/1.html#.UIwFM2_tSSo

 6. Ο/Η eυα λέει:

  apo to ANTIGOLD

  Margarita Karavasili

  ΠΡΟΣ: ΟΠΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΑ ΑΚΟΛΟΥΘΑ

  1. Από αυτή τη στιγμή παύω να απαντώ σε οποιαδήποτε συκοφαντική ανάρτηση ή συκοφαντικό δημοσίευμα, που αφορά στο πρόσωπό μου

  2. Σας ενημερώνω ότι από σήμερα οποιοδήποτε σχετικό δημοσίευμα από οπουδήποτε και αν προέρχεται θα διαβιβάζεται κατευθείαν στους αρμόδιους που θα χειριστούν τις περαιτέρω νομικές κινήσεις μου, οι οποίες από σήμερα δρομολογούνται, με σκοπό να προστατεύσω την προσωπικότητά μου, την αξιοπρέπεια και τη φήμη μου, διεκδικώντας και τα νόμιμα για την ηθική βλάβη που υφίσταμαι !

  3. Τα ανωτέρω 1 και 2 ισχύουν και για οποιονδήποτε τρίτο φυσικό, νομικό ή ηλεκτρονικό πρόσωπο ή μέσο που αποτελεί πηγή των συκοφαντικών δημοσιευμάτων

  Μαργαρίτα Καραβασίλ

Σχολιάστε