My Twitter Feed

1 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Συνεχίζονται τα αντιπλημμυρικά -

Πέμπτη, 31 Δεκεμβρίου, 2020

Σταθερά στη μαύρη πρώτη θέση! -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

“Γαλάζια νυστέρια” για το ΓΝΚ! -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

ΣΥΡΙΖΑ: Διερεύνηση καταγγελιών -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

To tvxs.gr για το Νοσοκομείο Κιλκίς -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Εξανέστη από το… βήμα του twitter -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Την Πέμπτη η Λαϊκή του Κιλκίς -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Έργα 1,2 εκατ. για συντήρηση δρόμου -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Eγρήγορση για τη λύσσα

Τόσο οι αρμόδιες υπηρεσίες όσο και οι πολίτες πρέπει να είναι σε εγρήγορση για το θέμα της λύσσας, καθώς η ασθένεια αποτελεί σημαντική απειλή για τη δημόσια υγεία και είναι ένα πρόβλημα, η αποτελεσματική αντιμετώπιση και καταπολέμηση του οποίου απαιτεί χρόνο.

Τη σοβαρότητα του θέματος δείχνουν και τα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία καταγράφτηκε διπλασιασμός των κρουσμάτων λύσσας σε ζώα από τον Μάιο του 2013, ενώ από τα 44 μέχρι στιγμής κρούσματα σε πανελλήνιο επίπεδο τα 18 έχουν επιβεβαιωθεί στο νομό Κιλκίς.

synedriako-kilkisΤα ενδιαφέροντα αυτά στοιχεία παρουσιάστηκαν στην ημερίδα με θέμα “Επανεμφάνιση της Λύσσας στην Ελλάδα: πρόληψη και αντιμετώπισή της”, που διοργάνωσε το απόγευμα της Τετάρτης 22 Ιανουαρίου 2014, ο Δήμος Κιλκίς και ειδικότερα η Διεύθυνση Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης της Αντιδημαρχίας Καθαριότητας και Πρασίνου, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, την Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς, τον Φιλοζωικό και τον Κυνηγετικό Σύλλογο Κιλκίς.

Την εκδήλωση, που έλαβε χώρα στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Κιλκίς, χαιρέτισε ο Αντιδήμαρχος Πρασίνου κ. Κώστας Παπαδάκης, η Διευθύντρια  της Τ.Ο.Α. κ. Έλσα Αγτζίδου και ο Πρόεδρος της  ΣΤ’ Kυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας – Θράκης (ΚΟΜΑΘ) κ. Νικόλαος Καλογεράκος. Όλοι ανεξαιρέτως τόνισαν την σοβαρότητα του θέματος που απασχολεί τους τελευταίους μήνες τη χώρα μας, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι όλοι,

Εισηγητές στην ενδιαφέρουσα και επίκαιρη αυτή ομιλία, που είχε ως κύριο στόχο της την όσο το δυνατόν πληρέστερη ενημέρωση του κοινού σε ό,τι αφορά τους τρόπους αντιμετώπισης και μη εξάπλωσης του ιού της λύσσας, ήταν έγκριτοι επιστήμονες και επαγγελματίες υγείας που απασχολούνται τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα:

Ο κ. Αναστασιάδης Ιωάννης, κτηνίατρος της ΠΕ Κιλκίς με θέμα “Η λύσσα στα κατοικία και τα άγρια ζώα”, μίλησε για το πως μεταδίδεται ο ιός της λύσσας στα ζώα, για τα συμπτώματα της σε αυτά, για τον τρόπο διάγνωσής τους, ενώ αναφέρθηκε και στα 18 κρούσματα που έχουν διαπιστωθεί στο νομό Κιλκίς (16 κρούσματα σε αλεπούδες σε διάφορες περιοχές όπως  Μεταξοχώρι, Κ. Ποταμιά, Χωρύγι, Βαφειοχώρι, Παρόχθιο, Σταυροχώρι, κ.α., καθώς και 2 σε βοοειδή στην περιοχή Μυριοφύτου).

Από την πλευρά του, ο κ. Βαφειάδης Γεώργιος, κτηνίατρος της ΠΚΜ με θέμα “Προστασία από δαγκώματα σκύλων”, παρουσίασε αναλυτικά τρόπους προφύλαξης του ανθρώπου από πιθανή έκθεση στον ιό της λύσσας.

Ο Πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Κιλκίς κ. Χρυσόστομος Λιάμης, αναφέρθηκε στο ιστορικό, στις δράσεις, καθώς και στη σημαντική συμβολή του κυνηγετικού συλλόγου Κιλκίς στην προσπάθεια αντιμετώπισης του ιού, κυρίως με την εθελοντική συμμετοχή των μελών του.

Ο κ. Κων/νος Παπασπυρόπουλος, Δ/ντής ΣΤ’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας – Θράκης ανέλυσε το ρόλο των κυνηγετικών οργανώσεων σε ό,τι αφορά στην επιτήρηση της λύσσας, ενώ αναφερόμενος εκτενώς στο Πρόγραμμα Επιτήρησης και Καταπολέμησης της Λύσσας, τόνισε ότι τα μέχρι σήμερα αποτελέσματά του σε ό,τι αφορά τις εξορμήσεις των συνεργείων δίωξης είναι πενιχρά και δείχνουν ότι πρέπει να αναζητηθούν άλλες μέθοδοι και τεχνικές σύλληψης της αλεπούς, έτσι ώστε να μην δαπανώνται άσκοπα εργατοώρες. Όπως είπε, η αποτελεσματικότητα της εκστρατείας κατά της λύσσας θα μπορούσε να βελτιωθεί με τον εμβολιασμό των αλεπούδων σε συνδυασμό με τον έλεγχο της γονιμότητας του είδους.

Ο ιδιώτης κτηνίατρος και συνεργάτης του Δήμου Κιλκίς κ. Αναστάσιος Κουμαρτζής μίλησε για το πρόγραμμα αντιλυσσικών εμβολιασμών και στείρωσης αδέσποτων ζώων συντροφιάς του Δήμου, ενώ ο κ. Χρ. Τουτουντζίδης ως εκπρόσωπος του Φιλοζωικού Συλλόγου Κιλκίς αναφέρθηκε στις δράσεις του συλλόγου και στη σημαντική συμβολή του στην καταπολέμηση των αδέσποτων.

Επρόκειτο για μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ομιλία, η οποία λόγω της σοβαρότητας του θέματος και της ανάγκης ευρύτερης ενημέρωσης του κοινού, θα επαναληφθεί.

Ο Δήμος Κιλκίς ευχαριστεί θερμά όλους τους ομιλητές για τις ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις-εισηγήσεις τους, καθώς επίσης και όσους παρακολούθησαν την ημερίδα.

Πηγή: Δελτίο τύπου του Δήμου Κιλκίς

Σχολιάστε