My Twitter Feed

14 Μαΐου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Παιονία: 2η φάση αδελφοποίησης -

Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

ΑΟΚ: Σπουδαίο “διπλό” στο Αιγίνιο -

Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

Συναντήσεις Δένδια στο Κιλκίς -

Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

Η επίσκεψη Φ. Σαχινίδη στο νομό -

Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

Παππάς: Όχι χρεωκοπία της Υγείας -

Κυριακή, 12 Μαΐου, 2024

“Μοντέλο για τη χώρα το Σταραμάκι” -

Παρασκευή, 10 Μαΐου, 2024

Επίσκεψη Δένδια για ευρωεκλογές -

Πέμπτη, 9 Μαΐου, 2024

ΠΑΣΟΚ: Το πρόγραμμα ομιλιών -

Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024

COP28: Η «πράσινη» μετάβαση

…ως πρόσχημα για κέρδη.

Του Γιάννη Μυλόπουλου*


Είναι γνωστό ότι οι μισές αλήθειες ισοδυναμούν με τα χειρότερα ψέματα. Κι αυτό γιατί είναι πιο εύκολο να παραπλανηθεί κανείς από αληθοφανείς… υπερβολές, παρά από χοντρά ψέματα. Τα οποία, άλλωστε, είναι εύκολο να διαψευστούν.

Ο κ. Μητσοτάκης στην 28η Διάσκεψη για το Κλίμα στο Ντουμπάι, για να προπαγανδίσει τη νεοφιλελεύθερη πολιτική του, ακολούθησε την οδό της μισής αλήθειας. Περιέγραψε δηλαδή «τη νέα Ελλάδα που αναδύεται μέσα από τις καταστροφές», όπως το έθεσε, σαν πρότυπο χώρας σε «πράσινη» μετάβαση.

Αποκρύπτοντας όμως σημαντικές αλήθειες για τις «μαύρες» εξελίξεις στην υπόθεση του κλίματος, των φυσικών καταστροφών και της ενεργειακής ακρίβειας που προκάλεσε η προς όφελος μεγάλων συμφερόντων πολιτική της κυβέρνησής του.

Πρώτη μισή αλήθεια ήταν η αναφορά του στις φυσικές καταστροφές στην Ελλάδα, ως εάν αυτές να ήταν θεομηνίες. Και μάλιστα αιφνίδιες.

Αποκρύπτοντας τη μεγάλη αλήθεια, ότι η κλιματική κρίση δεν εμφανίστηκε φέτος ούτε για πρώτη φορά, ούτε και απροειδοποίητα.

Ο ίδιος, άλλωστε, ο πρωθυπουργός το 2019, τέσσερα χρόνια πριν δηλαδή, στην αντίστοιχη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Κλίμα στη Νέα Υόρκη τότε, είχε αναγνωρίσει ότι η καταστροφή στο Μάτι δεν οφείλονταν στην κυβέρνηση Τσίπρα, όπως για λόγους μικροπολιτικής σκοπιμότητας επέμενε προεκλογικά το 2019, αλλά στην κλιματική αλλαγή.

Που σημαίνει ότι η κυβέρνησή του δεν αιφνιδιάστηκε φέτος το καλοκαίρι, όπως το παρουσίασε στο Ντουμπάι. Ήταν πλήρως ενημερωμένη, εδώ και χρόνια, για τα ακραία φαινόμενα που πλήττουν την Ελλάδα στο πλαίσιο της κλιματικής κρίσης.

Διαστρέβλωσε με τον τρόπο αυτόν την πραγματικότητα, που είναι ότι οι εκτεταμένες καταστροφές του φετινού καλοκαιριού οφείλονται στη συνειδητή άρνηση της κυβέρνησής του να χρηματοδοτήσει δημόσια έργα και δημόσιες πολιτικές πρόληψης των ακραίων φαινομένων και μετριασμού των φυσικών καταστροφών που αυτά προκαλούν.

Η δεύτερη μισή αλήθεια είναι ότι παρουσίασε μεν τις μεγάλες φυσικές καταστροφικές εξ αιτίας των ακραίων φαινομένων στη χώρα μας, αποσιώπησε όμως ότι η Ελλάδα έρχεται πρώτη και με διαφορά στο μέγεθος των καταστροφικών συνεπειών, σε σύγκριση με τα υπόλοιπα 20 μεσογειακά κράτη που μοιράζονται τις ίδιες με εμάς ακραίες κλιματικές συνθήκες.

Με την Ελλάδα να έρχεται πρώτη στη Μεσόγειο, με 1.600.000 καμένα στρέμματα δάσους, έναντι 820.000 της δεύτερης στην κατάταξη Ισπανίας.

Κι ακόμη, με την Ελλάδα να έρχεται πρώτη με 35.000 στρέμματα δάσους καμένα ανά πυρκαγιά στην Ελλάδα, έναντι 9.900 στρεμμάτων της δεύτερης στην κατάταξη Αλγερίας.

Και βέβαια απέκρυψε και την αλήθεια για τις χωρίς προηγούμενο, σε καμία γειτονική μας χώρα, πλημμυρικές καταστροφές σε καλλιεργήσιμες και κατοικημένες περιοχές στη Θεσσαλία και στην Εύβοια, εξ αιτίας των καταιγίδων Daniel και Elias το Σεπτέμβριο.

Ο κ. Μητσοτάκης απέκρυψε δηλαδή τη διεθνώς αναγνωρισμένη και καταγεγραμμένη αλήθεια που μαρτυρά ότι για τις πολύ μεγαλύτερες, σε σχέση με τι υπόλοιπες μεσογειακές χώρες, καταστροφές στην Ελλάδα δεν ευθύνεται η κλιματική κρίση, αλλά η κυβέρνησή του.

Αφού οι γειτονικές με εμάς χώρες, με τα ίδια ακραία φαινόμενα, είχαν πολύ λιγότερες καταστροφές. Ως αποτέλεσμα της καλύτερης προετοιμασίας τους και της θωράκισής τους απέναντι στις πρωτόγνωρα ακραίες συνθήκες της κλιματικής αλλαγής.

Όμως ο κ. Μητσοτάκης είπε μισές αλήθειες και με την αναφορά του στην Ελλάδα, μετά τις τεράστιες καταστροφές που υπέστη, σαν πρότυπο χώρας σε «πράσινη» μετάβαση.

Αφού το τεράστιο αποτύπωμα των φυσικών καταστροφών σε μια απροετοίμαστη, όσον αφορά στην προσαρμογή της στις νέες κλιματικές συνθήκες Ελλάδα, την καθιστά πολύ φτωχότερη οικολογικά και οικονομικά σε σχέση με το παρελθόν, σε σύγκριση με όλες τις γειτονικές της χώρες που μοιράζονται τις ίδιες κλιματικές συνθήκες.

Και αυτό, οπωσδήποτε, δεν είναι ούτε «πράσινη» πολιτική, ούτε όμως και αφορμή για πανηγυρισμούς…

Αλλά ο πρωθυπουργός είπε μισές αλήθειες και ως προς την κατ’ αυτόν πρωτοπορία της Ελλάδας στον τομέα της απανθρακοποίησης. Καθώς δεν εξήγησε ότι η χωρίς προετοιμασία, αιφνίδια μείωση της χρήσης του εγχώριου άνθρακα στην παραγωγή ενέργειας, είχε ως αποτέλεσμα η Ελλάδα να εξαρτηθεί περισσότερο από τα καρτέλ του φυσικού αερίου.

Αποκρύπτοντας ακόμη και το γεγονός ότι και το φυσικό αέριο, από το οποίο εξαρτηθήκαμε, είναι και αυτό ορυκτός άνθρακας…

Συνέπεια της μεγάλης εξάρτησής μας από το εισαγόμενο φυσικό αέριο ήταν, η χώρα με τους μικρότερους μισθούς, να γίνει μια από τις ακριβότερες ενεργειακά χώρες της Ευρώπης.

Ο πρωθυπουργός, όμως, είπε μισές αλήθειες και για να επαινέσει την πολιτική της κυβέρνησής του στον τομέα της μετάβασης στην παραγωγή ενέργειας με ΑΠΕ. Αφού απέκρυψε ότι στην Ελλάδα αυτό γίνεται σε βάρος του περιβάλλοντος στις περιοχές όπου εγκαθίστανται αιολικά και ηλιακά πάρκα, αλλά και σε βάρος των τοπικών κοινωνιών και της τοπικής οικονομίας.

Καθώς η πολιτική της ιδιωτικοποίησης των καμένων δασών, προκειμένου να εγκατασταθούν εκεί ΑΠΕ, φτωχαίνει τη χώρα περιβαλλοντικά και ερημοποιεί οικολογικά και κοινωνικά την ύπαιθρο, η οποία πλέον εγκαταλείπεται από τους κατοίκους που ζούσαν από τη φύση.

Και το κυριότερο, η πολιτική της ερημοποίησης της υπαίθρου ενισχύει ακόμη περισσότερο τους παράγοντες που προκαλούν την κλιματική κρίση.

Ο πρωθυπουργός στο Ντουμπάι, με τις μισές αλήθειες, απέκρυψε ότι στην Ελλάδα με πρόσχημα την «πράσινη» μετάβαση καταστρέφεται το περιβάλλον, επιδεινώνεται η κλιματική κρίση και φτωχοποιείται η κοινωνία.

Όταν η «πράσινη» μετάβαση δεν έχει θετικό οικολογικό και κοινωνικό αποτύπωμα, τότε δεν είναι «πράσινη». Είναι ένα ακόμη πρόσχημα για την ικανοποίηση συγκεκριμένων κερδοσκοπικών οικονομικών συμφερόντων.

Η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη στην Ελλάδα αποτελεί τη συνέχιση, με μεγαλύτερη μάλιστα ένταση, του ίδιου αδιέξοδου οικονομικά, άδικου κοινωνικά και καταστροφικού περιβαλλοντικά αναπτυξιακού μοντέλου που ευθύνεται τόσο για τις οικονομικές κρίσεις και για τις μεγάλες ανισότητες, όσο όμως και για την κλιματική αλλαγή και για τις μεγάλες οικολογικές καταστροφές στον πλανήτη.

*Καθηγητής Πολυτεχνικής Σχολής, πρώην Πρύτανης ΑΠΘ κι επικεφαλής της παράταξης: «Αλλαγή στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας»

Άρθρο στο tvxs.gr

Σχολιάστε