My Twitter Feed

9 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Μικρός ο αριθμός των κρουσμάτων -

Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου, 2021

19 στήλες θερμομέτρησης σε Κιλκίς -

Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου, 2021

Παιονία: Αναλυτικά το έργο-μαμούθ -

Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου, 2021

Εμβολιασμοί για άνω των 85 ετών -

Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου, 2021

Ιός: Παραμένει σε υψηλά επίπεδα -

Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου, 2021

Υποστήριξη για τον COVID-19 -

Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου, 2021

Μέσα ατομικής προστασίας σε ΓΝΚ -

Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου, 2021

“Μας έφεραν εδώ να μας σώσουν;” -

Πέμπτη, 7 Ιανουαρίου, 2021

Aλήθεια χωρίς μπιχλιμπίδια

Pappas Tasos1-001Του Τάσου Παππά.


Δεν ξέρω πού θα καταλήξει, αν καταλήξει κάπου, η σύνοδος κορυφής. Αν πάρουμε τοις μετρητοίς όσα λένε οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, η ελληνική κυβέρνηση έχει μόνο έναν δρόμο: να αποδεχτεί αυτά που ζητούν οι δανειστές, διαφορετικά η χώρα θα χρεοκοπήσει.

Αν πιστέψουμε τους υπουργούς -εξαρτάται φυσικά με ποιον μιλάς-, τότε η απόσταση που μας χωρίζει από τους εταίρους είναι μικρή και με λίγη καλή θέληση και από τις δύο πλευρές το χάσμα θα γεφυρωθεί. Ωστόσο, όπως και να πάει το πράγμα, η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει περιθώρια ελιγμών.

Στην περίπτωση που αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις οφείλει να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές -το δημοψήφισμα δεν προσφέρεται- και ταυτοχρόνως να δημοσιοποιήσει τις δικές της θέσεις, αλλά και τις προτάσεις της άλλης πλευράς. Εχει στη διάθεσή της τα στοιχεία που θα επιτρέψουν στον ελληνικό λαό και στην ευρωπαϊκή κοινή γνώμη να σχηματίσουν μια καθαρή εικόνα.

Υπάρχουν έγγραφα, μηνύματα, στοιχεία από τις τηλεφωνικές συνομιλίες και τις τηλεδιασκέψεις. Για να δούμε επιτέλους ποιος έλεγε ψέματα για τις συντάξεις και τον ΦΠΑ, ποιος εμφανιζόταν φιλολαϊκός ιδιωτικώς και σκληρός στις δημόσιες τοποθετήσεις του, ποιος είχε στήσει οχυρά χοντροκεφαλιάς και ποιος έδινε συστάσεις για το πώς θα χειραγωγηθούν οι Ελληνες ώστε να καταπιούν αμάσητη μια επώδυνη συμφωνία.

Θα πει κάποιος ότι αυτή η τακτική παραβιάζει τους διπλωματικούς κανόνες. Οταν όμως πηγαίνεις στη ρήξη συνειδητά, έχοντας υπολογίσει όλες τις συνέπειες -έξοδο από το ευρώ, πιθανότατα και από την Ευρωπαϊκή Ενωση- είναι απαραίτητη προϋπόθεση, προκειμένου να μην καταρρεύσεις με πάταγο, να εκθέσεις τον αντίπαλό σου για να δικαιολογήσεις την επιλογή σου.

Δεν θα είναι φυσικά εύκολη υπόθεση. Κάθε άλλο. Στη χώρα μας, παρά το γεγονός ότι έχει αυξηθεί σημαντικά η δυσαρέσκεια για την Ευρωπαϊκή Ενωση (το 57% έχει αρνητική γνώμη, έρευνα της Public Issue για την «Αυγή» 21-6-2015), το ρεύμα υπέρ του ευρώ παραμένει σταθερά και άνετα πλειοψηφικό (63% θετική γνώμη, από την ίδια έρευνα).

Στην περίπτωση όμως που υπάρξει συμφωνία, θα ήταν ολέθριο λάθος του πρωθυπουργού να επιχειρήσει να παρουσιάσει την υποχώρηση σαν θρίαμβο. Η ωραιοποίηση θα προκαλέσει οργή, η αλήθεια θα δράσει λυτρωτικά. Οι πολίτες θα θυμώσουν βεβαίως γιατί τα κόμματα που κυβερνούν τους είχαν πει ότι είναι δυνατόν εντός της ευρωζώνης να υπάρξει άλλος δρόμος, όμως θα αναγνωρίσουν ότι δεν ήταν μια άμαχη συνθηκολόγηση και μπορούν να συμφιλιωθούν με τη νέα πραγματικότητα, αν η κυβέρνηση δεν τους κοροϊδέψει με αποκρουστικούς ευφημισμούς και, το κυριότερο, αν δρομολογήσει αλλαγές σε άλλα πεδία, ώστε να φανεί στην πράξη ότι δεν είναι μία από τα ίδια.

Ανάγωγα

Τελεσίγραφο από Γιούνκερ, τελεσίγραφο από Μέρκελ, τελεσίγραφο από Μέρκελ και Ολάντ μαζί, τελεσίγραφο από Ντάισελμπλουμ, τελεσίγραφο από Τουσκ, τελεσίγραφο από Σόιμπλε, τελεσίγραφο από Μοσκοβισί, τελεσίγραφο από Γκάμπριελ, τελεσίγραφο από Σουλτς. Και να σκεφτεί κανείς ότι όλοι αυτοί είναι, όπως λένε, εταίροι και φίλοι και δηλώνουν αποφασισμένοι να κρατήσουν την Ελλάδα στην ευρωζώνη.

Άρθρο στην ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Σχολιάστε