My Twitter Feed

30 Απριλίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Κάλεσμα φορέων για τη 1η Μάη -

Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

ΑΟΚ: Απίστευτη ανατροπή από το ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ -

Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Βροντερό “παρών” για την Υγεία -

Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Ερώτηση ΚΚΕ για τη Παθολογική -

Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Επισκέψεις ενόψει ευρωεκλογών -

Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

10 προσλήψεις για πυροπροστασία -

Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Είδε και τον βασιλιά της Ισπανίας -

Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Ο υφυπουργός ΜΑΘ στο Δημαρχείο Κιλκίς -

Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Αντιδράσεις για την Εφορεία

Να μην συγχωνευτεί η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κιλκίς με την αντίστοιχη της περιφέρειας Θεσσαλονίκης-πλην πολεοδομικού συγκροτήματος, όπως προβλέπει το νέο Σχέδιο του Οργανισμού του Υπουργείου Πολιτισμού, ζητά ο αντιπεριφερειάρχης Κιλκίς Ανδρέας Βεργίδης με επιστολή του προς την υπουργό, Λυδία Κονιόρδου.

Για το θέμα προέβησαν σε δηλώσεις, ο βουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Γεωργαντάς, κάνοντας λόγο για «πλήρη απαξίωση του Κιλκίς» κι ο πολιτευτής του ίδιου κόμματος, Σούλης Καζαντζίδης.

Η επιστολή Βεργίδη:

“Περιήλθε σε γνώση μας το νέο Σχέδιο του Οργανισμού του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού που αφορά στη λειτουργία των Εφορειών Αρχαιοτήτων σε όλη τη χώρα.

Στον νέο Οργανισμό προβλέπεται η κατάργηση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κιλκίς και η συγχώνευσή της με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Περιφέρειας Θεσσαλονίκης (πλην Πολεοδομικού Συγκροτήματος).

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κιλκίς είναι νεοσύστατη και επαρκώς στελεχωμένη με 17 στελέχη όλων των ειδικοτήτων για την άρτια λειτουργία της. Παράλληλα, στη δικαιοδοσία της υφίσταται πλήρως οργανωμένο Αρχαιολογικό Μουσείο με πλούσια εκθέματα, φυσική απόρροια του ευρύτατου ανασκαφικού πεδίου και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος του νομού Κιλκίς.

Η νεοσύστατη Εφορεία Αρχαιοτήτων Κιλκίς έχει εξασφαλισμένους χώρους για τις Υπηρεσίες της, στο κενό σύγχρονο κτίριο της Εργατικής Εστίας στο κέντρο της πόλης του Κιλκίς. Άρα, δεν υφίσταται ουδεμία δικαιολογία περί έλλειψης χώρου στέγασης.

Εννοείται δε ότι εν έτη 2017 οποιαδήποτε επίκληση της απόστασης του Κιλκίς από τη Θεσσαλονίκη όπου και οι κατοικίες των στελεχών της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κιλκίς, θα πρέπει να απορριφθεί ως παντελώς απαράδεκτη.

Κυρία Υπουργέ,

Για τους παραπάνω σοβαρούς, πιστεύουμε, λόγους και χωρίς κανένα πνεύματος ίχνος τοπικισμού, παρακαλούμε να επανεξεταστεί το Σχέδιο του νέου Οργανισμού του Υπουργείου σας ως προς την τύχη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κιλκίς.

Είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε συνεργασία.”

Η δήλωση Γεωργαντά:

“Περί τα τέλη του 2014 η τότε Κυβέρνηση με τουπ’ αριθμ. 104 Π.Δ ενέκρινε τη σύσταση νέου Οργανισμού για το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Σημαντική τομή στον Οργανισμό αυτό αποτέλεσε η απόφαση για την ενίσχυση των περιφερειακών υπηρεσιών οι οποίες υπάγονται στην Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτισμικής Κληρονομιάς.Ειδικότερα αποφασίστηκε με τοάρθρο 18 του αναφερόμενου Π. Δ η ίδρυση Εφορειών Αρχαιοτήτων σε κάθε περιφερειακή ενότητα της χώρας. Έτσι ιδρύθηκε και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κιλκίς με έδρα το Κιλκίς και χωρική αρμοδιότητα την Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς.

Το Π. Δ τέθηκε σε ισχύ από 29.10.2014 και προέβλεπε τη στελέχωση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κιλκίς με 17 στελέχη όλων των ειδικοτήτων. Δυστυχώς το αμέσως επόμενο διάστημα δεν υπήρξε το απαιτούμενο εκείνο ενδιαφέρον από τους αρμόδιους θεσμικούς παράγοντες για την ανεύρεση κατάλληλου χώρου στο Κιλκίς για τη στέγαση της υπηρεσίας.

Αποκορύφωμα της πλήρης αδιαφορίας της σημερινής κυβέρνησης και του συγκεκριμένου Υπουργείου για τα ζητήματα του Κιλκίς αποτελεί η πρόταση για το νέο σχέδιο οργανισμού του Υπουργείου Αθλητισμού και Πολιτισμού. Σύμφωνα με αυτό από όλες τις περιφερειακές ενότητες της χώρας σε τέσσερις μόνο γίνεται συγχώνευση των Εφορειών Αρχαιοτήτων και δυστυχώς μια από αυτές είναι του Κιλκίς, η οποία συμπεριλαμβάνεται πλέον σ’ αυτή της Θεσσαλονίκης με έδρα την Θεσσαλονίκη.

Είναι απαράδεκτο η Κυβέρνηση να ακυρώνει μ’ αυτό τον τρόπο μια πρωτοβουλία της προηγούμενης Κυβέρνησης και μάλιστα σε λίγους μόνο νομούς μέσα στους οποίους είναι και το Κιλκίς. Ο σχεδιασμός αυτός πρέπει να αλλάξει καθώς είναι αναγκαίο και στο Κιλκίς να λειτουργήσει μια υπηρεσία που θα αναβαθμίσει τη λειτουργία του Αρχαιολογικού μουσείου και θα υποστηρίξει τα ανασκαφικό και αρχαιολογικό ενδιαφέρον στην ευρύτερη περιοχή.

Η υποβάθμιση του Κιλκίς πλέον είναι ορατή σε κάθε επίπεδο και δε θα επιτρέψουμε να συνεχιστεί ο κατήφορος αυτός.”

Η δήλωση Καζαντζίδη

“Απόφαση που προκαλεί ερωτηματικά στην κοινωνία του Νομού Κιλκίς αποτελεί ο σχεδιασμός του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού σύμφωνα με τον οποίο συγχωνεύεται η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κιλκίς με την αυτήν της Θεσσαλονίκης όπου και θα εδρεύει από εδώ και στο εξής.

Με αιφνίδια απόφαση της νέας ηγεσίας του Υπουργείου καταργείται η απόφαση της κυβέρνησης της Ν.Δ η οποία τον Οκτώβριο του 2014 είχε θεσμοθετήσει την ίδρυση Εφορείας Αρχαιοτήτων στο Κιλκίς με δύναμη 17 υπαλλήλων οι οποίοι θα προσέφεραν τις πολύτιμες υπηρεσίες τους στον ακριτικό μας νομό.

Δυστυχώς η σημερινή και ευτυχώς όμως όπως όλα καταδεικνύουν απερχόμενη σε λίγο καιρό κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου διακατέχεται από νοοτροπίες μιας άλλης εποχής ακυρώνοντας απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης για λόγους που δεν γνωρίζουμε.

Είναι επιεικώς προσβλητική για όλους τους Κιλκισιώτες και τις Κιλκισιώτισσες η ακατανόητη και παλαιάς κοπής πρόθεση της σημερινής κυβέρνησης περί κατάργησης και συγχώνευσης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κιλκίς με την αντίστοιχη της Θεσσαλονίκης σε έναν νομό που διαθέτει μοναδικά αρχαιολογικά ευρήματα (αρχαιολογικοί χώροι Παλατιανού και Ευρωπούκ.ο.κ.) καθώς και πολλών νεότερων ανακαλύψεων (ευρήματα Κορομηλιάς, Κορωνούδας κ.λπ.).

Καλούμε την κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο αλλά και τους κρυπτόμενους ως φαίνεται κυβερνητικούς εν Κιλκίς εκπροσώπους και αξιωματούχους (Βουλευτές, Στελέχη σε κρατικές θέσεις) να αναλάβουν τις ευθύνες τους διατηρώντας την Εφορεία Αρχαιοτήτων στο Κιλκίς έστω και την ύστατη στιγμή.

Φτάνει πια, η κοινωνία του Κιλκίς δεν μπορεί να ανεχθεί άλλη υποβάθμιση.”

Σχολιάστε