My Twitter Feed

30 Απριλίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

ΑΟΚ: Απίστευτη ανατροπή από το ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ -

Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Βροντερό “παρών” για την Υγεία -

Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Ερώτηση ΚΚΕ για τη Παθολογική -

Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Επισκέψεις ενόψει ευρωεκλογών -

Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

10 προσλήψεις για πυροπροστασία -

Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Είδε και τον βασιλιά της Ισπανίας -

Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Ο υφυπουργός ΜΑΘ στο Δημαρχείο Κιλκίς -

Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Σύνδεση τουρισμού και προϊόντων -

Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

ΣΥΡΙΖΑ: Εξωραΐζουν τις εξορύξεις

Στο νέο Ρυθμιστικό της Θεσσαλονίκης “γίνεται μια ουδέτερη και εξωραϊσμένη αναφορά για τις εξορύξεις χρυσού στη Χαλκιδική και το Κιλκίς” χωρίς να “αναφέρονται οι καταστροφικές και μη αναστρέψιμες περιβαλλοντικές επιπτώσεις καθώς και οι αρνητικές συνέπειές τους για άλλες οικονομικές δραστηριότητες”.

e0c7508a5bed8db417e4d5fc2aae5416_LΑυτό ανέφεραν μεταξύ άλλων σήμερα Πέμπτη βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σε συνέντευξη τύπου που έδωσαν στη Θεσσαλονίκη με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.

Παράλληλα, έστειλαν μήνυμα στα κινήματα των πολιτών να αντιδράσουν στο νέο Ρυθμιστικό, εκφράζοντας την κατηγορηματική αντίθεσή τους στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο στο πρώτο θερινό τμήμα της Βουλής.

Με διατυπωμένες διαφωνίες σε δέκα σημεία του νομοσχεδίου, οι βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησαν την καταψήφισή του.

Η βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης και επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης «Αριστερή Ριζοσπαστική Ενότητα», Δέσποινα Χαραλαμπίδου, υποστήριξε πως ο Οργανισμός Ρυθμιστικού καταργείται για να εξυπηρετήσει πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα. Αναφερόμενη στο νομοσχέδιο, είπε πως αποτελεί ευχολόγιο, επειδή δεν υπάρχει δεσμευτικός χαρακτήρας στις ρυθμίσεις τις οποίες προβλέπει και παρακάμπτεται κάθε δέσμευση η οποία παρεμποδίζει ή αποτελεί αντικίνητρο για την «αξιοποίηση». Υπάρχει παντελής απουσία ενεργειακού σχεδιασμού. Επίσης προβλέπεται «αξιοποίηση» κάθε ελεύθερου χώρου (Χορτιάτης, αιγιαλός κ.λπ.).

Η κ. Χαραλαμπίδου αναφέρθηκε αναλυτικά στα εννέα σημεία διαφωνίας του ΣΥΡΙΖΑ που περιλαμβάνονται στα άρθρα 46, 49, 60, 63, 69, 70 και 71 του νομοσχεδίου.

Η βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης, Λίτσα Αμανατίδου, αναφέρθηκε στο ξαφνικό κλείσιμο της Βουλής έτσι ώστε το νομοσχέδιο θα συζητηθεί στο 1ο θερινό τμήμα. Ανέφερε πως στο Νέο Ρυθμιστικό δε λαμβάνεται υπόψη η αγροτική παραγωγή στον κάμπο της Θεσσαλονίκης, η οποία αποτελεί το 50% του ΑΕΠ, προσθέτοντας πως η γη υψηλής παραγωγικότητας, που υπάρχει στην περιοχή, κινδυνεύει από την ανεξέλεγκτη δημιουργία φωτοβολταϊκών πάρκων.

Η βουλευτής Χαλκιδικής, Κατερίνα Ιγγλέζη, είπε πως δεν υπήρξε καμία διαβούλευση με την τοπική κοινωνία στη Χαλκιδική, αφού στο δήμο Αριστοτέλη, ο απερχόμενος δήμαρχος κ. Πάχτας, απέκρυψε το Νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο. Δε ελήφθη έτσι υπόψη η γνώμη των πολιτών. Επίσης, όπως ανέφερε, δεν καταγράφονται οι διαφορετικές ανάγκες των περιοχών της Χαλκιδικής και δεν ελήφθησαν υπόψη οι διαφορετικές παράμετροι της κάθε περιοχής όταν χωρίστηκε ο νομός σε δύο χωρικές ενότητες.

Ο δημοτικός σύμβουλος επικεφαλής της «Ανοιχτής Πόλης», Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, τόνισε πως ενώ το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο θα συζητηθεί στο περιφερειακό συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας, δε θα γίνει το ίδιο και στο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης, αν και ετέθη έγκαιρα. Δεν υπήρξε καμία απάντηση από τη διοίκηση του δήμου, η οποία -όπως υποστήριξε- χωρίς καμία δημόσια διαβούλευση αυθαιρετεί.

Ο Γιάννης Γρηγοριάδης, μέλος της γραμματείας του τμήματος Οικολογίας και Περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε χαρακτηριστικά πως το περιβάλλον αντιμετωπίζεται από την κυβέρνηση ως πολυτέλεια και ως εμπόδιο στην υλοποίηση της μνημονιακής πολιτικής. Μίλησε για θετικές διατάξεις οι οποίες υπάρχουν μέσα στο νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο, οι οποίες όμως αναιρούνται αφού δεν είναι δεσμευτικές. Ειδικότερ,α στάθηκε στην απόφαση η οποία είχε παρθεί για μείωση της επικινδυνότητας των υφιστάμενων εγκαταστάσεων SEVESO κατά 1/3, που όμως άλλαξε μετά από παρέμβαση του ΣΕΒ.

Τέλος, ο νέος νομαρχιακός σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας, Λάζαρος Τότσκας, αναφέρθηκε στις μεταλλευτικές δραστηριότητες που, όπως είπε, καταστρέφουν την πατρίδα του Αριστοτέλη και στην απομόνωση του Αγίου Όρους από τη ΒΑ Χαλκιδική.

Οι διαφωνίες του ΣΥΡΙΖΑ

Τα δέκα σημεία όπου εστιάζεται η διαφωνία του ΣΥΡΙΖΑ με το νέο Ρυθμιστικό Θεσσαλονίκης αφορούν:

1. Ακύρωση της μετεγκατάστασης της ΔΕΘ στη Σίνδο και δημιουργία μητροπολητικού πάρκου, μετά από παρέμβαση της HELLEXPO.

2. Η αναφορά για «κύρια και κατά προτεραιότητα» και όχι «αποκλειστική χρήση πρασίνου» στα πρώην στρατόπεδα, που δε τα διασφαλίζει από την τσιμεντοποίηση και εμπορευματοποίηση.

3. Ο χαρακτηρισμός του Σέιχ Σου ως περιφερειακού πάρκου και όχι ως δάσους, επιτρέπει χρήσεις ασύμβατες με την προστασία, όπως λατομεία, ΠΟΤΑ, μεταλλεία, οικοδόμηση κλπ.

4. Ο Χορτιάτης παραδίδεται στην οικοπεδοποίηση μετά τη “φωτογραφική” τακτοποίηση Καλαφάτη στον πρόσφατο νόμο (Ν. 4258/2014) για τα υδατορέματα.

5. Δεν υπάρχει καμία αναφορά στην αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας και των θανατηφόρων επιπτώσεών της, ούτε ένας ενεργειακός σχεδιασμός ενταγμένος και συναρθρωμένος με ένα μακροπρόθεσμο εθνικό ενεργειακό σχεδιασμό.

6. Δεν προστατεύεται το παραλιακό μέτωπο της Θεσσαλονίκης από τον κατακερματισμό εξαιτίας διάφορων κατασκευών και μαρίνων. (επιχωματώσεις σε Ποσειδώνιο, Λαχανόκηπους).

7. Η αρχική πρόταση του νέου Ρυθμιστικού Σχεδίου για σημαντική μείωση των παραμέτρων επικινδυνότητας κατά 1/3 για όλες τις υφιστάμενες εγκαταστάσεις SEVESO εντός δεκαετίας, τροποποιήθηκε ατεκμηρίωτα, σύμφωνα με τις εντολές του ΣΒΒΕ.

8. Γίνεται μια ουδέτερη και εξωραϊσμένη αναφορά για τις εξορύξεις χρυσού στη Χαλκιδική και το Κιλκίς. Δεν αναφέρονται οι καταστροφικές και μη αναστρέψιμες περιβαλλοντικές επιπτώσεις καθώς και οι αρνητικές συνέπειές τους για άλλες οικονομικές δραστηριότητες. Χαρακτηρίζεται η ΒΑ Χαλκιδική ως πεδίο μεταλλευτικών δραστηριοτήτων.

9. Γίνεται αποδοχή της καύσης απορριμμάτων κάτι που συνάγεται από την αναφορά στο σχέδιο νόμου για το νέο Ρυθμιστικό, σε «ολοκληρωμένη διαχείριση αερίων που παράγονται από τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας αποβλήτων».

10. Η κατάργηση του Οργανισμού Ρυθμιστικού Θεσσαλονίκης και η αντικατάστασή του από ένα γραφείο ενός τμήματος, μια υποδιεύθυνσης του ΥΠΕΚΑ.

Στη συνέντευξη Τύπου παραβρέθηκαν η βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης, Γιάννα Γαϊτάνη και ο συντονιστής ΣΥΡΙΖΑ Α’ Θεσσαλονίκης, Νίκος Σαμανίδης.

Πηγή: egnatiapost.gr

Σχολιάστε