My Twitter Feed

24 Φεβρουάριος, 2019

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Φλέβισε για τα καλά ο Φλεβάρης -

Σάββατο, 23 Φεβρουάριος, 2019

Για το τυρί από το τόπο μας -

Παρασκευή, 22 Φεβρουάριος, 2019

Αυξήσεις μισθών για κοινωφελή εργασία -

Πέμπτη, 21 Φεβρουάριος, 2019

Κοινή δήλωση Σιωνίδη – Τζούρτζου -

Πέμπτη, 21 Φεβρουάριος, 2019

Δωρεάν εξοπλισμός για λήψη TV -

Πέμπτη, 21 Φεβρουάριος, 2019

Η Λ.Σ. για 13ο και 14ο μισθό -

Πέμπτη, 21 Φεβρουάριος, 2019

Μπλογκ Λαϊκής Συσπείρωσης -

Πέμπτη, 21 Φεβρουάριος, 2019

Η σχέση Εργατικού Κέντρου-ΑΝΚΙ -

Πέμπτη, 21 Φεβρουάριος, 2019

Πρόσθετα μέτρα στη Ν. Καβάλα

prosfyges-hotspot*8 νέα κρούσματα ηπατίτιδας Α`

Σύμφωνα με το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου Κιλκίς, οκτώ νέα κρούσματα ηπατίτιδας Α, ηλικίας από 3 έως 28 ετών, εισήχθησαν στην Παιδιατρική και Παθολογική κλινική του Νοσοκομείου από το κέντρο φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών της Νέας Καβάλας. Από τα παραπάνω, ένας 16χρονος εξακολουθεί να νοσηλεύεται.

Έξ` άλλου, ένα νέο κρούσμα της ίδιας ασθένειας, από το ίδιο κέντρο φιλοξενίας, ηλικίας 32 ετών, υπάλληλος καθαριότητας του Δήμου Παιονίας, νοσηλεύθηκε σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης.

Δεν βελτιώθηκαν οι συνθήκες

Όπως φαίνεται οι συνθήκες υγιεινής δεν βελτιώθηκαν από την προηγούμενη φορά που είχαν επισκεφτεί το κέντρο φιλοξενίας οι ελεγκτές δημόσιας υγείας, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece, στον καταυλισμό έχουν εμφανιστεί ποντίκια.

«Ο τελευταίος έλεγχος έγινε 4 Νοεμβρίου. Βρέθηκαν διάσπαρτα απορρίμματα, καμένες σκηνές, πλαστικά μπουκάλια, σακούλες με ψωμιά, χυμοί και πεταμένα φρούτα. Όλα αυτά αυξάνουν τον κίνδυνο διάδοσης μεταδοτικών νοσημάτων.»

Αυτό είναι απόσπασμα από την νέα έκθεση υγειονομικού ελέγχου που έγινε προσφάτως στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στη Νέα Καβάλα, έγγραφο το όποιο βρίσκεται στα χέρια των εργαζομένων στο νοσοκομείο του Κιλκίς.

Βασανισμένοι άνθρωποι, οι οποίοι ξεριζώθηκαν από τις πατρίδες τους για να γλυτώσουν από την φρίκη του πολέμου, συνεχίζουν να ζουν ανάμεσα στα σκουπίδια, με αποτέλεσμα να νοσήσουν από Ηπατίτιδα Α, καταγγέλλουν εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο Κιλκίς.

Από τον Αύγουστο μέχρι και σήμερα συνολικά έχουν εντοπιστεί 47 Κρούσματα Ηπατίτιδας Α σε ένα καταυλισμό που φιλοξενούνται 1.275 άτομα.

Πρόσθετα μέτρα

Το ΚΕΕΛΠΝΟ παρακολουθεί με προσοχή την αύξηση των κρουσμάτων στο συγκεκριμένο κέντρο φιλοξενίας και λαμβάνει πρόσθετα μέτρα προκειμένου να περιορίσει την περαιτέρω εξάπλωση.

Ο Άγης Τερζίδης, υπεύθυνος του ΚΕΕΛΠΝΟ για το προσφυγικό περιγράφει στο CNN Greece τις κακές συνθήκες που επικρατούν στον καταυλισμό και αποκαλύπτει ότι θα προχωρήσουν άμεσα σε μαζικό εμβολιασμό επειδή ο ιός της ηπατίτιδας ζει μέχρι και 6 μήνες στα λήμματα:

«Δεν κάνουν καλή χρήση της τουαλέτας παρόλο που καθαρίζουν τα συνεργεία , μπορεί κάποιοι να αφοδεύουν και να ουρούν εκτός τουαλετών και να δημιουργούν μια τέτοια εστία. Το θέμα είναι τι κάνουμε εμείς. Αυτό που κάνουμε εμείς είναι αυτοψίες στον συγκεκριμένο χώρο. Δώσαμε οδηγίες στο προσωπικό να κάνουν αυξημένη καθαριότητα ενώ δεν προβλέπεται μαζικά να εμβολιάζουμε για την ηπατίτιδα Α , θα εμβολιάσουμε μαζικά στον καταυλισμό για να σταματήσουμε την μετάδοση.»

Το προσωπικό στον καταυλισμό προσπαθεί να μάθει στους πρόσφυγες και στους μετανάστες να τηρούν αυστηρά τους κανόνες υγιεινής, όπως π.χ. να πλένουν συχνά τα χέρια τους με νερό και σαπούνι.

Όσο για την μετάδοση του ιού σε υπάλληλο του δήμου, από το ΚΕΕΛΠΝΟ υποστηρίζουν ότι δεν ελήφθησαν από τον 32χρονο όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

«Οι συνθήκες με τις οποίες εργάζονταν δεν ήταν οι ενδεδειγμένες. Ο υπάλληλος μολύνθηκε γιατί δεν είχαν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης.[…] Όταν οι συνθήκες διαβίωσης δεν είναι καλές, υπάρχουν αυξημένες πιθανότητας να εμφανιστούν τέτοιες ασθένειες και οι επαγγελματίες του χώρου οφείλουν να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα.» λέει ο υπεύθυνος του ΚΕΕΛΠΝΟ για το προσφυγικό.

Πως θα μπορούσαν να εξαλειφθούν πλήρως τα κρούσματα ηπατίτιδας Α; Οι επιστήμονες είναι κατηγορηματικοί, η κατάσταση μπορεί να ελεγχθεί πλήρως μόνο με την μεταφορά των προσφύγων και μεταναστών σε κανονικές δομές φιλοξενίας με ύδρευση και αποχέτευση.

Σχολιάστε