My Twitter Feed

20 Μάιος, 2017

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Κινητοποιήσεις εργαζομένων ΟΤΑ -

Σάββατο, 20 Μάιος, 2017

Δράσεις για ιστορικό τουρισμό -

Παρασκευή, 19 Μάιος, 2017

Υπογραφές για Δήμο Γουμένισσας -

Πέμπτη, 18 Μάιος, 2017

Μόνο το ΠΑΜΕ συγκέντρωση -

Τετάρτη, 17 Μάιος, 2017

Διήμερη απεργία της ΠΟΕ-ΟΤΑ -

Τετάρτη, 17 Μάιος, 2017

Τι θέλει η επιχειρηματικότητα -

Τετάρτη, 17 Μάιος, 2017

Διήμερη αποχή των δικηγόροι -

Τετάρτη, 17 Μάιος, 2017

ΕΒΕ: Ημερίδα για εξαγωγές -

Δευτέρα, 15 Μάιος, 2017

5ο Δημοτικό: Σκασιαρχείο στη φύση!

Στη διήμερη εκπαιδευτική δράση, που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του εθνικού θεματικού δικτύου ΥΠΑΙΘΡΙΑ ΖΩΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ του ΚΠΕ Παρανεστίου, συμμετείχε το 5ο Δημοτικό Σχολείο Κιλκίς.

mathites-5o-dimotiko-kilkisΟι μαθητές και οι μαθήτριες που συμμετείχαν πηγαίνουν στην ΣΤ τάξη και υλοποιούν το περιβαλλοντικό πρόγραμμα ΣΥΝ-ΖΩ ΜΕ ΤΗ ΦΥΣΗ, με υπεύθυνη προγράμματος την Αφροδίτη Ντίνου και συνεργάτες τον Κώστα Σακελλαρίου, την Βαρβάρα Ευθυμιάδου, που συνόδεψαν τα παιδιά στο Παρανέστι και την Μαρία Πραξιγά.

Ταξιδέψαμε με τρένο ως το Παρανέστι και οι δράσεις γινόντουσαν στον οικισμό του ΚΠΕ, όπου φτάσαμε τελικά το μεσημέρι. Όλο το διήμερο ήταν μια …ταχύρυθμη εκπαίδευση επιβίωσης στην Ύπαιθρο. Το πρόγραμμα ήταν πυκνό κι ενδιαφέρον και τα παιδιά ανταποκρίθηκαν με ενθουσιασμό. Το ΚΠΕ φιλοξενούσε συγχρόνως 5 σχολικές ομάδες (μεταξύ των οποίων και το 1ο και το 6ο Δ.Σ. Κιλκίς) την καθεμιά από τις οποίες είχε αναλάβει ένα μέλος της παιδαγωγικής ομάδας του ΚΠΕ. Το πρόγραμμα είχε στόχο να βελτιώσει τη γνώση και να αναπτύξει την αυτονομία των παιδιών με μια σειρά βιωματικών δράσεων, που προσομοίαζαν με μεγάλη πιστότητα τις αληθινές συνθήκες επιβίωσης στην ύπαιθρο.

Χωριστήκαμε σε ομάδες εργασίας και ξεκινήσαμε με το μαγείρεμα, σερβίρισμα του μεσημεριανού μας και συμμάζεμα βεβαίως μετά. Επίδειξη και στήσιμο σκηνών για τη διανυκτέρευσή μας και στη συνέχεια περιβαλλοντικά παιχνίδια ανακαλυπτικά της χλωρίδας της περιοχής και του προσανατολισμού με περιβαλλοντικό χάρτη, κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον των παιδιών ως το βράδυ. Το άναμμα φωτιάς και το ψήσιμο του βραδινού μας ήταν άλλη μια ευχάριστη διαδικασία. Η διανυκτέρευση στις σκηνές ήταν κάτι πρωτόγνωρο για τα περισσότερα παιδιά και το απόλαυσαν παρόλη την έλλειψη ανέσεων…

Η επόμενη μέρα είχε ενημέρωση στο φορέα διαχείρισης του εθνικού πάρκου Ροδόπης στο Μεσοχώρι και δράσεις στο πεδίο, εκτός οικισμού, στο παραποτάμιο μονοπάτι του Νέστου. Ο μεγαλοπρεπής Νέστος ευλόγησε όλη την περιοχή γύρω του με μεγάλη βιοποικιλότητα χλωρίδας και πανίδας και το μοναδικό φυσικό περιβάλλον του μας συνεπήρε.

Στην πρώτη στάση μας στις όχθες του συνδεθήκαμε μαζί του απόλυτα, βουτώντας χέρια -κι όσοι ήθελαν και πόδια- στα κρύα, διάφανα νερά του. Αναζωογονητική εμπειρία! Στο τέλος του μονοπατιού μας περίμενε ένα τελευταίο παιχνίδι κι η αξιολόγηση του προγράμματος βάση συναισθημάτων. Τα παιδιά εκφράστηκαν με αυθορμητισμό και αμεσότητα και με μια κάποια μελαγχολία αποχαιρετήσαμε τον κ. Δήμο Κουρτέση, από την Π.Ο. του ΚΠΕ, που ήταν μαζί μας το 2ημερο και το μοναδικό φυσικό περιβάλλον που εμπλούτισε τις περιβαλλοντικές γνώσεις κι εμπειρίες μας.

Το πρόγραμμα ήταν άκρως ικανοποιητικό και τα παιδιά ανταποκρίθηκαν με μεγάλη επιτυχία στις απαιτήσεις του. Οι γνώσεις τους και η άψογη συμπεριφορά τους μας έκαναν υπερήφανους και διαφήμισαν το σχολείο μας. Ένα μεγάλο ευχαριστώ και πολλά συγχαρητήρια στην παιδαγωγική ομάδα του ΚΠΕ Παρανεστίου για την άριστη οργάνωση και την ωραία φιλοξενία…

Δελτίο τύπου από 5ο Δημοτικού Σχολείου Κιλκίς

Σχολιάστε