My Twitter Feed

2 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Συνεχίζονται τα αντιπλημμυρικά -

Πέμπτη, 31 Δεκεμβρίου, 2020

Σταθερά στη μαύρη πρώτη θέση! -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

“Γαλάζια νυστέρια” για το ΓΝΚ! -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

ΣΥΡΙΖΑ: Διερεύνηση καταγγελιών -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

To tvxs.gr για το Νοσοκομείο Κιλκίς -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Εξανέστη από το… βήμα του twitter -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Την Πέμπτη η Λαϊκή του Κιλκίς -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Έργα 1,2 εκατ. για συντήρηση δρόμου -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

40 χρόνια απ` την εξέγερση

polytexneio1 (1)Τιμάται την Κυριακή σ` όλη τη χώρα η 40η επέτειος της εξέγερσης στο Πολυτεχνείο. Στη πόλη του Κιλκίς θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στη Πλατεία Ειρήνης, στις 10.30 μμ, απ` τις οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, ενώ στη συνέχεια θα γίνει πορεία.

Στην Θεσσαλονίκη η καθιερωμένη πορεία θα ξεκινήσει στις 5 το απόγευμα από την πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ. Θα προηγηθεί στις 11 το πρωί η κατάθεση σταφάνων στο μνημείο του Πολυτεχνείου.

Στην Καμάρα καλεί σε συγκέντρωση στις 6 το απόγευμα η Αντιεξουσιαστική Κίνηση Θεσσαλονίκης.

Αποκλεισμένο θα είναι από τις 2 και μισή αύριο το μεσημέρι το κέντρο της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με την ανακοίνωση της τροχαίας.

Σταδιακά θα γίνονται παρεμβάσεις στις οδούς Εγνατία, Εθν. Αμύνης, Τσιμισκή, Αγ. Δημητρίου, Πλατεία Δημοκρατίας, Πλατεία Χ.Α.Ν.Θ., Καρ. Ντηλ,
Βασ. Ηρακλείου, Γ΄Σεπτεμβρίου, Αγγελάκη, Αρμενοπούλου, Γρ.Λαμπράκη, Κ.Καραμανλή και όπου αλλού απαιτηθεί.

Στην Αθήνα

Με την κατάθεση στεφάνων στο προαύλιο του Πολυτεχνείου συνεχίζονται οι τριήμερες εκδηλώσεις για την 40η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, που θα κορυφωθούν αύριο Κυριακή με την πορεία που θα ξεκινήσει στις 15.00 από την πύλη του Πολυτεχνείου προς την Αμερικάνικη Πρεσβεία. Οι πύλες του ιδρύματος είναι ανοιχτές για το κοινό μέχρι το βράδυ και την περιφρούρηση του κτιρίου έχουν αναλάβει φοιτητές και καθηγητές.

Στις 11.00 αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον κ. Αλέξη Τσίπρα κατέθεσε στεφάνι.

Από τις 12.00 και για 9 ώρες εκμπέμπουν πρόγραμμα από το χώρο του Πολυτεχνείου πρώην εργαζόμενοι της ΕΡΤ.

Σε δήλωσή του για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Α.Τσίπρας, τόνισε ότι: «Παρά τα 40 χρόνια που κύλισαν, η εξέγερση του Πολυτεχνείου παραμένει ζωντανή στη συνείδηση της ελληνικής κοινωνίας και το μήνυμα της λαϊκής ενότητας και της αντίστασης για δημοκρατία, ζωή και αξιοπρέπεια είναι πιο επίκαιρο από ποτέ στους κοινωνικούς αγώνες του σήμερα. Ίσως γιατί σήμερα, όπως και τότε, είναι ώριμο και διάχυτο το αίτημα στην κοινωνία για μια μεγάλη αλλαγή και για απαλλαγή από το καθεστώς της καταστροφής, της συρρίκνωσης της δημοκρατίας και της διάλυσης της κοινωνικής συνοχής. Και όταν κάτι είναι επίκαιρο και ζωντανό στην κοινωνία και όταν ένα αίτημα είναι υπαρκτό, βρίσκει αργά ή γρήγορα δυναμικούς τρόπους να εκφραστεί».

Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ ο γραμματέας της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος, Νίκος Ανδρουλάκης, σημείωσε -μετά την κατάθεση στεφάνου- ότι χρειάζονται διαρκείς μάχες  για τη δημοκρατία, καθώς όταν απειλούνται ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα, η τελευταία είναι ασταθής. Ο κ. Ανδρουλάκης χαρακτήρισε τα χρόνια που ακολούθησαν την πτώση της δικτατορίας του 1967-1974 την πιο φωτεινή περίοδο της κοινωνικής και πολιτικής ιστορίας της χώρας, περίοδο κατά την οποία κατοχυρώθηκαν οι πολιτικές ελευθερίες και σταμάτησε «ο διαχωρισμός των Ελλήνων σε εθνικόφρονες και προδότες». Το Πολυτεχνείο είναι σύμβολο θυσίας και αγώνα για την αλλαγή, μήνυμα ανιδιοτέλειας, συλλογικότητας και ελπίδας για τη σημερινή γενιά που οφείλει να παλέψει για τις δικές της διεκδικήσεις, κατέληξε ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ.

Ο Κύριλλος Παπασταύρου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ δήλωσε: «Ο ξεσηκωμός του Πολυτεχνείου μας διδάσκει ότι ο λαός μπορεί να γίνει ισχυρός, όταν αποφασισμένος και άφοβος παλεύει για το δίκιο του. Σήμερα πρέπει να ξεπεραστούν οι φοβίες και οι αυταπάτες που καλλιεργούν τα κόμματα του κεφαλαίου και του “ευρωμονόδρομου”».

Σε ανακοίνωση του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974, τονίζεται: «Σήμερα, 40 χρόνια μετά την κορυφαία αντιδικτατορική εξέγερση του Νοέμβρη του 1973 στο Πολυτεχνείο, τα κύρια συνθήματα της εξεγερμένης νεολαίας και του λαού μας, τότε, για: “Ψωμί -Παιδεία -Ελευθερία”, αποκτούν συγκεκριμένο περιεχόμενο στις συνθήκες που διαμορφώνονται από τη γενικευμένη οικονομική κρίση και τα αντιλαϊκά μέτρα που παίρνονται».

Στο χώρο του Πολυτεχνείου πραγματοποιείται παράλληλα έκθεση ντοκουμέντων και αφίσας από το Νοέμβρη του 1973 αλλά και προβολή της ταινίας «Εδώ Πολυτεχνείο» στην αίθουσα «Γκίνη».

Δρακόντεια είναι τα αστυνομικά μέτρα ασφαλείας που έχουν δρομολογηθεί για το τριήμερο στο κέντρο της πόλης.

Έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις πρόκειται να πραγματοποιηθούν στο οδικό δίκτυο, γύρω από το Μετσόβιο Πολυτεχνείο έως την Πλατεία Κάνιγγος. Την Κυριακή 17/11 την ημέρα της πορείας, θα επεκταθούν σταδιακά στην ευρύτερη περιοχή του Κέντρου της Αθήνας που περικλείεται από τις οδούς και λεωφόρους Αλεξάνδρας, Πατησίων, Σταδίου, Βασ. Σοφίας, όπως και στις παράλληλες και καθέτους αυτών. Σύμφωνα με Απόφαση του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών, θα πραγματοποιηθούν τροποποιήσεις στα δρομολόγια και τις στάσεις των συγκοινωνιακών μέσων (Λεωφορεία – Τρόλεϊ).

Μηνύματα του πολιτικού κόσμου για την επέτειο του Πολυτεχνείου

Τον ειρηνικό χαρακτήρα, χωρίς τη παραμικρή έκφραση βίας, των εξεγερμένων φοιτητών στο Πολυτεχνείο το 1973, αναδεικνύει στο μήνυμά του για τα την επέτειο των σαράντα χρόνων ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας. Ο κ. Παπούλιας επισημαίνει ότι επέτειος από την εξέγερση του Πολυτεχνείου είναι πάντα μια ευκαιρία για συλλογική περίσκεψη και προσφέρεται για νέες αναγνώσεις μιας μεγάλης στιγμής της ελληνικής ιστορίας. «Είναι το γεγονός τόσο σημαντικό και τόσο πυκνό σε μηνύματα που μπορείς κάθε φορά να βλέπεις άλλες διαστάσεις και να ανακαλύπτεις το βάθος ενός έτσι κι αλλιώς συγκλονιστικού νοήματος».

Κάλεσμα για μαζική, αγωνιστική και ειρηνική συμμετοχή στις πορείες της Κυριακής απευθύνει ο ΣΥΡΙΖΑ στο μήνυμά του. «Σαράντα χρόνια μετά, το Πολυτεχνείο είναι εδώ για να μας υπενθυμίζει το νόημά του και να εμπνέει τους αγώνες του σήμερα: Για την οριστική απελευθέρωση της χώρας από την θηλιά των μνημονίων. Για την υπεράσπιση της κοινωνικής συνοχής και την προστασία των αδύναμων. Το Πολυτεχνείο ζει στους αγώνες του σήμερα για Δημοκρατία, Ισότητα, Κοινωνική Απελευθέρωση.

»Απέναντι στη λήθη και σε αυτούς που καταριούνται την Μεταπολίτευση ως συμφορά για τον τόπο, απέναντι στην προσπάθεια που επιχειρείται από λογής ακροδεξιούς, με αιχμή το νεοναζιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής, να αθωωθεί η στρατιωτική δικτατορία, να σπιλωθεί η μνήμη των αγωνιστών του Πολυτεχνείου και να ξαναγραφτεί η ιστορία, σβήνοντας τους αγώνες του λαού μας για Ανεξαρτησία, κοινωνική Δικαιοσύνη και Ελευθερία, εμείς απαντάμε με την μνήμη, απαντάμε με την καλύτερη απόδοση τιμής, που είναι η συνέχιση της πάλης για μια καλύτερη ζωή».

«Φέτος, 40 χρόνια μετά την κορυφαία αντιδικτατορική εξέγερση, η μνήμη των δεινών που προκάλεσε η δικτατορία είναι πάντα ενεργή.  Η συσπείρωση όλων των δημοκρατικών πολιτικών δυνάμεων κατά του νεοναζισμού, της βίας, της ξενοφοβίας και του ρατσισμού είναι ο μόνος ουσιαστικός τρόπος να τιμηθεί η επέτειος» τονίζει στο μήνυμά του για την 40η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος.

Διαχρονικό το μήνυμα του Πολυτεχνείου και επικαιροποιείται μπροστά στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα, αναφέρει μεταξύ άλλων στην ημερήσια διαταγή του ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Αβραμόπουλος.

«Έχουμε χρέος να περιφρουρήσουμε μαζί με τη Νεολαία τον ουσιαστικό συμβολισμό του Πολυτεχνείου και να απομονώσουμε κάθε ακραία φωνή», δήλωσε ο υπουργός

Παιδείας και Θρησκευμάτων,  Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, για την 40η Επέτειο του Πολυτεχνείου.

«Απέναντι σε πολιτικές που απεργάζονται τη συντριβή του κοινωνικού ιστού, το διχασμό στην ελληνική κοινωνία και τελικά το κέρδος του ξένου παράγοντα και των εγχώριων υπαλλήλων του εις βάρος του ελληνικού λαού, η απάντησή μας είναι μία, σταθερή και αταλάντευτη: ενότητα, αντίσταση, αντίδραση. Για να εισέλθει ξανά η Ελλάδα στον ίσιο δρόμο της νομιμότητας, της Δημοκρατίας, της δικαιοσύνης και της κοινωνικής ηρεμίας. Η Δημοκρατία είναι ενέργεια, αυτό πρέπει να έχουμε πάντα στο μυαλό μας», τονίζουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.

«Η νέα γενιά σήμερα, μαστίζεται από την κρίση και την ανεργία. Βλέπει τις προοπτικές της να συρρικνώνονται και τα όνειρά της να χάνονται, αλλά αρνείται να τεθεί στο περιθώριο της ιστορίας», επισημαίνει στο μήνυμά της η ΔΗΜΑΡ και προσθέτει ότι αρνείται να αποτελέσει «τη χαμένη γενιά» και είναι αποφασισμένη να διεκδικήσει το μέλλον που της αξίζει. «Για να επιτευχθεί αυτό δεν πρέπει να υποκύψει στα ψευδοδιλλήματα και τον λαϊκισμό, αναγνωρίζοντας παράλληλα ως το μεγαλύτερο χρέος της την αδιάκοπη μάχη ενάντια στα φαινόμενα φασισμού και τη διαφύλαξη της Δημοκρατίας. Ειδικά σε μια εποχή που φαντάσματα του παρελθόντος ξανά την επιβουλεύονται» καταλήγει στο μήνυμά της.

Το ΚΚΕ, με τη σειρά του, αναφέρει ότι η αντιδικτατορική πάλη αποτελεί πηγή έμπνευσης και διδαγμάτων. Τονίζει, επίσης, ότι πρέπει να δοθεί αποστομωτική απάντηση στην εκστρατεία πολλών κομμάτων και μηχανισμών του συστήματος με στόχο τη συκοφάντηση και το σβήσιμο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και καλεί σε απομόνωση από το λαό της ναζιστικής Χρυστής Αυγής, καθώς και σε απόκρουση της χρηματοδοτούμενης και με πρόγραμμα σήμερα εκστρατείας της ΕΕ για την προώθηση «της ανιστόρητης θεωρίας των δύο άκρων, της ταύτισης του κομμουνισμού με το τέρας του ναζισμού-φασισμού που είναι γέννημα του καπιταλισμού».

Πηγές: rthess.gr – tvxs.gr

Σχολιάστε