My Twitter Feed

1 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Συνεχίζονται τα αντιπλημμυρικά -

Πέμπτη, 31 Δεκεμβρίου, 2020

Σταθερά στη μαύρη πρώτη θέση! -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

“Γαλάζια νυστέρια” για το ΓΝΚ! -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

ΣΥΡΙΖΑ: Διερεύνηση καταγγελιών -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

To tvxs.gr για το Νοσοκομείο Κιλκίς -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Εξανέστη από το… βήμα του twitter -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Την Πέμπτη η Λαϊκή του Κιλκίς -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Έργα 1,2 εκατ. για συντήρηση δρόμου -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Αλλαγή Πορείας με…

passalidis-paulos

…ισχυρή πολιτική βούληση.

Του Παύλου Πασσαλίδη (Γενικός διευθυντής της ΑΝΚΙ)

————————————————————————————————————————————————————-Αφορμή γι’ αυτό το σημείωμα δόθηκε από μια τυχαία συνάντηση με συντοπίτες μου σε γνωστό στέκι του Κιλκίς.

Συζητούσαν, τι άλλο; Για το παρόν και το μέλλον του τόπου μας με προβληματισμό για το αν και πότε θα ξεφύγουμε από τις ειδικές συνθήκες που επικρατούν στη χώρα.

Εκτίμησή τους, θα περάσουν δύο με τρεις γενιές για να στρώσουν τα πράγματα, με βασική παραδοχή ότι είναι αναγκαία η εκ βάθρων αλλαγή νοοτροπίας και πρακτικών, τόσο από τους πολίτες, όσο και από τους πολιτικούς.

Υπερβολή; Ο χρόνος θα δείξει. Εκτός εάν συμβούν συνταρακτικές αλλαγές, τις οποίες εμμέσως, πλην σαφώς υπαινίχθηκα όταν κλήθηκα να σχολιάσω και να πω την άποψή μου.

Είπα λοιπόν: στην επιστήμη της Χημείας για να δημιουργηθεί ένα νέο προϊόν από ένωση άλλων ουσιών χρειάζεται χρόνος από μερικά δευτερόλεπτα έως ώρες και μέρες.

Όταν όμως επιθυμούμε να ελέγξουμε το χρόνο επιβραδύνοντας ή επιταχύνοντας προκειμένου να επιτύχουμε ένα νέο χρηστικό προϊόν δημιουργούμε τις κατάλληλες συνθήκες πιέσεως και θερμοκρασίας με την πρόσθεση ορισμένων ουσιών κατά περίπτωση. Αυτές είναι οι περίφημοι καταλύτες. Παίρνουν μέρος στην όλη διαδικασία και τελικά μένουν αναλλοίωτοι.

Τι σημαίνουν τώρα αυτά μεταφορικά για την κοινωνικο-οικονομική-πολιτική κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας:

Νέο προϊόν: Η πρόσθετη νέα ζωή με αλλαγή πορείας για ένα ριζικά νέο ξεκίνημα.

Ειδικές συνθήκες: Το πολιτικό περιβάλλον και συμπεριφορές, ως υπόβαθρο για μετεξέλιξη της κοινωνίας μας.

Καταλύτης: Το ανθρώπινο δυναμικό που μπορεί να πάρει ενεργό μέρος στα δρώμενα του τόπου μας και επηρεάζει θετικά τις εξελίξεις, αλλά τελικά μένει αλώβητο.

Εύλογα τίθεται το ερώτημα: Υπάρχουν οι κατάλληλοι άνθρωποι στη χώρα μας για να συμβάλλουν στην εκκίνησή της;

Αβίαστα λέμε ναι. Υπάρχουν σ’ όλη τη χώρα αυτοφυείς και αυτόφωτες δυνάμεις με ταλέντο και πάντοτε φρέσκα μυαλά και θέληση.

Η αλλαγή πορείας που όλοι συμφωνούμε για την αναγκαιότητά της δεν θα γίνει με αυτόματο πιλότο, ούτε με ευχολόγια και διαπιστώσεις – υποδείξεις. Θα γίνει με ανθρώπους – Πολίτες και Πολιτικούς που θέλουν και μπορούν να αλλάξουν κατεστημένες λογικές και πρακτικές.

Αναγκαία προϋπόθεση η καθιέρωση της αξιοκρατίας παντού, στο Δημόσιο, την Αυτοδιοίκηση, τα ίδια τα Κόμματα. Ο κάθε πολιτικός χώρος να επιλέγει τους καλύτερους, αφού και εκεί ισχύει ο κανόνας των «ημέτερων εκλεκτών». Διαφορετικά, θα μείνουμε στα ίδια και χειρότερα. Γιατί δεν είναι το πρόβλημά μας μόνο η οικονομική κρίση της τελευταίας τριετίας, αλλά και η κρίση θεσμών και αξιών που την προκάλεσαν.

Η αποανάπτυξη των τελευταίων ετών δεν αντιμετωπίζεται παρά μόνο με συνειδητή αλλαγή πορείας χωρίς σκοπιμότητες και κυριαρχία του πολιτικού κόστους και τα κάθε μορφής συμφέροντα να κυριαρχούν.

Μόνο έτσι θα ανταποκριθούμε στα αιτήματα των καιρών, στον προβληματισμό και την αγωνία των συμπολιτών μου που προκάλεσαν αυτό το σημείωμα.

Οι πολιτικοί κάθε επιπέδου και διαμετρήματος να δώσουν περιεχόμενο στην πολιτική. Η υποδειγματική τους δράση, στάση και συμπεριφορά θα επηρεάσει θετικά τη συνέργεια των πολιτών – φορέων.

Για να υπάρξει η πιθανότητα να βοηθήσουμε τα παιδιά και τους νέους να αντιμετωπίσουν τις μεγάλες προκλήσεις.

Σχολιάστε