My Twitter Feed

5 Φεβρουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Διαμαρτυρία για επίσκεψη Στεφανή -

Πέμπτη, 4 Φεβρουαρίου, 2021

Ήρεμα νερά ενόψει 3ου κύματος -

Πέμπτη, 4 Φεβρουαρίου, 2021

Έμποροι: Θέλουμε μαγαζιά ανοιχτά -

Πέμπτη, 4 Φεβρουαρίου, 2021

Επίσκεψη Στεφανή για το ΠΚΕΕΥΕ -

Πέμπτη, 4 Φεβρουαρίου, 2021

“Στη ΝΔ κάποιοι τρώνε δικούς της” -

Τετάρτη, 3 Φεβρουαρίου, 2021

Ο Βιεϊρίνια στον ΣΦ ΠΑΟΚ Κιλκίς -

Τετάρτη, 3 Φεβρουαρίου, 2021

Καλείται συνεταιριστική τράπεζα -

Τετάρτη, 3 Φεβρουαρίου, 2021

Ναι αλλά γινόμαστε …Χόλυγουντ! -

Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου, 2021

Προτάσεις για τον μεταλλευτικό κώδικα

Απ` την εκδήλωση των Οικολόγων - Πράσινων

Απ` την εκδήλωση των Οικολόγων – Πράσινων

Ιδιαίτερα σημαντικούς προβληματισμούς πυροδότησε η εκδήλωση με θέμα “Η αναγκαιότητα αλλαγής του αποικιοκρατικού Μεταλλευτικού Κώδικα” που οργάνωσε η θεματική ομάδα Περιβάλλοντος και οι Οικολόγοι Πράσινοι νομού Θεσσαλονίκης, τη Δευτέρα 22 Απριλίου.

Ο Συντονιστής των Οικολόγων Πράσινων και πρώην ευρωβουλευτής, Μιχάλης Τρεμόπουλος, δήλωσε στο ξεκίνημα της εκδήλωσης για τον Μεταλλευτικό Κώδικα (Μ.Κ.) ότι «είναι ευκαιρία αλλά και πιεστική αναγκαιότητα να ανοίξουμε το θέμα του παρωχημένου αυτού νομοθετήματος και να απαιτήσουμε την αλλαγή του προς μια κατεύθυνση που θα προστατεύει το περιβάλλον και τις τοπικές κοινωνίες».

Ο ομότιμος καθηγητής Γεωλογίας του Α.Π.Θ., Σαράντης Δημητριάδης, υποστήριξε ότι «η επεξεργασία για την αλλαγή του Μ.Κ., με κύριο άξονα την καλύτερη προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας, αποτελεί ένα απαιτητικό έργο, το οποίο χρειάζεται πολύ χρόνο και δημοκρατικό διάλογο για να ολοκληρωθεί, αλλά κάτι τέτοιο είναι απαραίτητο για μια ευνομούμενη δημοκρατική πολιτεία».

Ο Λέκτορας στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, Γιώργος Τριανταφυλλίδης, εστίασε στη μεταλλουργία χρυσού και υποστήριξε ότι «τα κύρια σημεία που πρέπει να αλλάξουν στον Μ.Κ. είναι: α) η προστασία του περιβάλλοντος και κυρίως των υδροφορέων, β) η περιεκτικότητα σε χρυσό των υπό εξόρυξη εδαφών ή αλλιώς ο χαρακτηρισμός ενός πετρώματος ως «κοίτασμα» και γ) η φορολόγηση των πραγματικών κερδών των μεταλλευτικών εταιρειών».

Ο Τόλης Παπαγεωργίου, εκπρόσωπος του Παρατηρητηρίου Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων, δήλωσε ότι: «Θα υπάρξει μια ακόμη μεγαλύτερη επίθεση για μεταλλεύματα στην ξηρά και στη θάλασσα της χώρας μας, χωρίς να μπορούμε να προφυλαχτούμε από οποιονδήποτε Μ.Κ. Ο μόνος τρόπος είναι να αντισταθούμε τώρα. Το μόνο που έχει μείνει είναι το άρθρο 120 του Συντάγματος, το παλιό 114, που αναφέρει ότι η εφαρμογή του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων. Εμείς γι’ αυτό παλεύουμε, για τη δημοκρατία. Να μεταθέσουμε λοιπόν την αλλαγή του Μ.Κ. για πιο ήρεμες εποχές, χωρίς την πίεση των δανειστών μας και τώρα να υποστηρίξουμε την εφαρμογή του Συντάγματος».

Η Ελεάννα Ιωαννίδου, νομικός με εξειδίκευση σε θέματα περιβάλλοντος και στέλεχος των Οικολόγων Πράσινων ανέφερε ότι: «Η οποιαδήποτε συζήτηση για τον μεταλλευτικό κώδικα σήμερα οφείλει πρωτίστως να στοχεύσει στον προσδιορισμό, με επιστημονικά κριτήρια, του τι είναι ορυκτός πλούτος, με άλλα λόγια σε ένα αντικειμενικό θεσμικό πλαίσιο για το πότε μια εξόρυξη μπορεί να είναι περιβαλλοντικά και οικονομικά βιώσιμη. Είναι, βέβαια, σαφές ότι στη Χαλκιδική δεν συντρέχουν αυτές οι προϋποθέσεις και αυτός είναι ο λόγο για τον οποίο οι Οικολόγοι Πράσινοι είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι στα υλοποιούμενα σχέδια. Γιατί το περιβάλλον, σε μια δημοκρατία, πρέπει να αντιμετωπίζεται ως θεμέλιο ευημερίας και όχι ως αντικείμενο λεηλασίας».

Οι Οικολόγοι Πράσινοι θεωρούν ότι τα ζητήματα που άπτονται του Μ.Κ. είναι πολύ σημαντικά και συνδέονται όχι μόνο με τη μεταλλευτική πολιτική της Ελλάδας, αλλά και με το αναπτυξιακό πρότυπο που προτίθεται αυτή να ακολουθήσει. Αυτό το αναπτυξιακό πρότυπο βέβαια, σχετίζεται και με τις επιλογές και κατευθύνσεις που ενδέχεται να λάβει στο μέλλον το εγχείρημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με το κατά πόσο θα είναι εφικτό αυτό να συμβάλει στην μεταστροφή του σημερινού μοντέλου που οδηγεί με όλο και εντατικότερους ρυθμούς στην καταστροφή του πλανήτη. Γι’ αυτό και οι Οικολόγοι Πράσινοι θα συνεχίσουν να θέτουν τα ζητήματα της μεταλλευτικής πολιτικής σε επίπεδο ελληνικού και ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, ταυτόχρονα με τις επαφές τους και τη στήριξη σε τοπικά κινήματα προστασίας του περιβάλλοντος.

Πηγή: Δελτίο τύπου των Οικολόγων – Πράσινων

Σχολιάστε