My Twitter Feed

10 Μαΐου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Επίσκεψη Δένδια για ευρωεκλογές -

Πέμπτη, 9 Μαΐου, 2024

ΠΑΣΟΚ: Το πρόγραμμα ομιλιών -

Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024

3,8 εκ. για συντήρηση δρόμων -

Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Στη Βουλή οι διακοπές σε φ/β -

Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

ΑΔΕΔΥ: Όλοι σε απεργία 1ης Μάη -

Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Κάλεσμα φορέων για τη 1η Μάη -

Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

ΑΟΚ: Απίστευτη ανατροπή από το ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ -

Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Βροντερό “παρών” για την Υγεία -

Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

3 + 1 σημεία συνεννόησης για…

…την επόμενη μέρα στον ΣΥΡΙΖΑ.

Του Γιάννη Μυλόπουλου.


Δύο απανωτές βαριές ήττες σε βουλευτικές εκλογές, μια αποχώρηση του εμβληματικού ηγέτη που οδήγησε το κόμμα στην κυβέρνηση που ρύθμισε το χρέος της χώρας και την έβγαλε από τα μνημόνια, μια πρωτόγνωρη διαδικασία εκλογής νέου προέδρου από τη βάση με πέντε υποψήφιους και τέλος μια ακόμη ήττα σε αυτοδιοικητικές εκλογές, δεν είναι λίγα όταν συμβαίνουν μέσα σε λίγους μήνες, στο ίδιο κόμμα. Και γι’ αυτό εξηγούν, χωρίς όμως συγχρόνως και να δικαιολογούν, τη σημερινή κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

Και δεν την δικαιολογούν γιατί στο όνομα της ανασύνταξης, οι σημερινές εσωτερικές συγκρούσεις οδηγούν το κόμμα σε μια αυτοκαταστροφική πορεία χωρίς επιστροφή. Η οποία επιβεβαιώνεται σε πρόσφατη δημοσκόπηση, όπου καταγράφεται μια σημαντική περαιτέρω δημοσκοπική κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

Ο κατήφορος δεν θα σταματήσει από μόνος του. Πρέπει να συμβεί «κάτι» για να τον ανακόψει.

Κι αυτό το «κάτι» σίγουρα δεν είναι ούτε οι επιθετικές κινήσεις των στελεχών που διαφωνούν με τη νέα ηγεσία, ούτε όμως και οι διαγραφές των διαφωνούντων με το «χαίρεται» του νέου προέδρου.

Όπως συμβαίνει συνήθως σε παρόμοιες εμφύλιες συγκρούσεις όλοι, από την πλευρά τους, έχουν το δικό τους δίκιο.

Και τα στελέχη του κόμματος που διαφωνούν με το νέο πρόεδρο έχουν το δημοκρατικό δικαίωμα να ανησυχούν και να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου όταν διαπιστώνουν παρεκκλίσεις από τις ήδη διακηρυγμένες προγραμματικές θέσεις.

Αλλά και η νέα ηγεσία έχει το δικαίωμα στην ανοχή, μέχρι να βρει τον βηματισμό της και να αναδείξει τις πολιτικές της προθέσεις.

Για να επανέλθει ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ σε πορεία εσωτερικού διαλόγου με σκοπό την ανασύνταξη των δυνάμεών του, χρειάζεται να γίνουν αποδεκτά από όλες τις πλευρές τέσσερα απλά σημεία συνεννόησης.

Το πρώτο σημείο έχει να κάνει με την παραδοχή από όλους του αδιαμφισβήτητου γεγονότος ότι η εκλογή του νέου προέδρου έγινε με τρόπο απολύτως νόμιμο.

Που σημαίνει ότι όλοι πρέπει να αποδεχτούν το αποτέλεσμα των εσωκομματικών εκλογών και την εκλογή Κασσελάκη στην ηγεσία του κόμματος.

Πέρα από ατεκμηρίωτα σενάρια συνωμοσίας που ενοχοποιούν την εκάστοτε απέναντι πλευρά άλλωστε, δεν κατατέθηκε καμία σοβαρή ένσταση στην εκλογική διαδικασία που να νομιμοποιεί την όποια αμφισβήτηση του νέου προέδρου.

Άρα πρέπει να κλείσει οριστικά κάθε συζήτηση αμφισβήτησης του νέου προέδρου.

Το δεύτερο σημείο συμφωνίας αφορά στην αποδοχή από όλες τις πλευρές ότι η εκλογή νέου προέδρου δεν είναι ταυτόσημη με την αλλαγή της πολιτικής ταυτότητας του κόμματος.

Το πολιτικό στίγμα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και οι πολιτικές του θέσεις έχουν αποφασιστεί ενάμισι μόλις χρόνο πριν, με δημοκρατικές διαδικασίες στο Συνέδριο του κόμματος και δεν αμφισβητούνται από κανένα.

Κι επειδή οι ιδέες δεν ηττώνται στις εκλογές, αλλά αυτό που ηττάται είναι η εκλογική στρατηγική των κομμάτων, η επικοινωνιακή τους πολιτική, ο τρόπος προσέγγισης των ψηφοφόρων και η κοινωνική αποδοχή των στελεχών που σηκώνουν το βάρος της προεκλογικής εκπροσώπησης, το πολιτικό στίγμα και οι κεντρικές πολιτικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ που ψηφίστηκαν στο τελευταίο Συνέδριο δεν πρέπει να αμφισβητηθούν από κανένα. Αυτό πρωτίστως, βεβαίως, αφορά στο νέο πρόεδρο.

Τυχόν παρεκκλίσεις από τις πρόσφατα ψηφισμένες στο Συνέδριο πολιτικές θέσεις πρέπει να αποδοθούν είτε σε ανθρώπινο λάθος, είτε και στην δικαιολογημένη νευρικότητα ενός νέου προέδρου μπροστά στο βάρος αυτών που πρέπει να διαχειριστεί.

Δεν κρίνεται ένας πρόσφατα εκλεγμένος με δημοκρατικό τρόπο πολιτικός ηγέτης μόνο από τις πρώτες δηλώσεις του, αλλά συνολικά, από την εφεξής πολιτεία του στην πολιτική.

Το τρίτο σημείο συμφωνίας που πρέπει να γίνει κοινά αποδεκτό αφορά ασφαλώς στο γεγονός ότι η πορεία προς την ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είναι μια δύσκολη εσωκομματική διαδικασία. Και γι’ αυτό πρέπει να παραμείνει εντός του κόμματος και να μη διεξαχθεί δημοσίως.

Και μάλιστα η πορεία προς την ανασυγκρότηση πρέπει να γίνει με απόλυτο σεβασμό στους θεσμούς, στο καταστατικό και στα όργανα του κόμματος.

Σενάρια συνωμοσίας και αήθεις επιθέσεις ένθεν κακείθεν, όπως όμως και απειλές για διαγραφές, αλλά και απειλές ίδρυσης νέου κόμματος, τη στιγμή που όλοι συμφωνούν ότι προσπαθούν για την ανασύνταξη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, δεν έχουν καμία θέση στον δημόσιο διάλογο.

Κι αυτό γιατί αντιστρατεύονται την πορεία προς την ανασυγκρότηση και ζημιώνουν τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, ανεξάρτητα από ποια πλευρά κινούνται οι πρωταγωνιστές τους.

Το τελευταίο σημείο συμφωνίας που πρέπει να γίνει από όλους αποδεκτό για να προχωρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στην επόμενη μέρα αφορά ασφαλώς στην αποδοχή της κοινής διαπίστωσης ότι ο πολιτικός αντίπαλος βρίσκεται απέναντι, στη Δεξιά των συμφερόντων της ολιγαρχίας και της διαπλοκής και όχι εντός του κόμματος.

Κανείς δεν περισσεύει στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στη δύσκολη πορεία ανασύνταξής του. Σύνθεση των διαφορετικών απόψεων είναι το κλειδί για την επόμενη μέρα και όχι αφαίρεση στελεχών και διαίρεση του κόμματος.

Αυτή η διαπίστωση δεν αφορά μόνο στην πορεία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, αλλά ενδιαφέρει το σύνολο της χώρας και του λαού μας.

Γιατί όπως λέει και μια παροιμία όταν τσακώνονται τα… βουβάλια, την πληρώνουν τα βατράχια.

Όσο δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ σπαράσσεται από εσωτερικές διαφωνίες, κάποιοι εδραιώνουν τη θέση των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων σε βάρος του δημόσιου πλούτου, των δημόσιων αγαθών και των κοινωνικών συμφερόντων.

Κι αυτή η πορεία, αν συνεχιστεί απρόσκοπτα με την αξιωματική αντιπολίτευση απούσα, δεν θα έχει επιστροφή. Και όταν αυτό συμβεί, δεν θα έχει πλέον καμία σημασία αν ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ θα συνεχίσει να υπάρχει όπως τον γνωρίσαμε ή όχι…

Άρθρο στο tvxs.gr

Σχολιάστε