My Twitter Feed

13 Μαΐου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

ΑΟΚ: Σπουδαίο “διπλό” στο Αιγίνιο -

Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

Συναντήσεις Δένδια στο Κιλκίς -

Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

“Μοντέλο για τη χώρα το Σταραμάκι” -

Παρασκευή, 10 Μαΐου, 2024

Επίσκεψη Δένδια για ευρωεκλογές -

Πέμπτη, 9 Μαΐου, 2024

ΠΑΣΟΚ: Το πρόγραμμα ομιλιών -

Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024

3,8 εκ. για συντήρηση δρόμων -

Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Στη Βουλή οι διακοπές σε φ/β -

Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

ΑΔΕΔΥ: Όλοι σε απεργία 1ης Μάη -

Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

3ο Φεστιβάλ κόμικς από τη “πόλις”

Το Καλλιτεχνικό και Πολιτιστικό σύνολο «η πόλις», παρουσιάζει για τρίτη συνεχή χρονιά το πολυθεματικό φεστιβάλ κόμικς «COMICSVILLE» με την αιγίδα και την οικονομική υποστήριξη του Δήμου Κιλκίς.Το θέμα που διαπραγματευόμαστε φέτος είναι οι αφηγήσεις, τα παραμύθια και οι θρύλοι μέσα από μιασειρά εκδηλώσεων γύρω από τα κόμικς και τη διαδικασία παραγωγήςτους.Συμμετέχουν καλεσμένοιΈλληνες αλλά και δημιουργοί του εξωτερικού.

Από την Παρασκευή 10 έως και την Κυριακή 12 Νοεμβρίου η Καπναποθήκη της Αυστροελληνικής θα είναι έτοιμη να δεχθεί όσους ενδιαφέρονται να γνωρίσουν από κοντά την ακμάζουσα Ελληνική σκηνή κόμικς. Το κοινό θα μπορεί να περιηγηθεί δωρεάν στις εκθέσεις κόμικς του COMICSVILLE, να παρακολουθήσει συζητήσεις σχετικά με το φετινό θέμα των θρύλων και των παραμυθιών και να ενημερωθεί για τις νέες εκδόσεις σημαντικών Ελληνικών εκδοτικών οίκων.

Όπως έγινε πέρυσι, έτσι και φέτος ο χώρος της έκθεσης θα ανοίξει τις πόρτες του νωρίτερα (από Τετάρτη 8/11) για να υποδεχτεί σχολικά τμήματα της Δ’, Ε’ και ΣΤ’ τάξης του δημοτικού, τα οποία θα μπορούν να πάρουν μέρος σε εργαστήρια σχετικά με την τέχνη και την τεχνική της κατασκευής χάρτινων ιστοριών και ηρώων.

Οι καλεσμένοι του COMICSVILLE 2023

Στους φετινούς καλεσμένους, ομιλητές και διδάσκοντες στα εργαστήρια του τρίτου πολυθεματικού φεστιβάλ κόμικς«COMICSVILLE»συγκαταλέγονται οι:

Marko Stojanović, συγγραφέαςκόμικς Vekovnici Series»)|TiberiuBeka, δημιουργός κόμικς «LeCulte des Ténèbres» | Σταυρούλα Ανθηροπούλου, καθηγήτρια γαλλικής φιλολογίας – δημιουργός κόμικς|Νίκος Δαλαμπύρας, δημιουργός κόμικς, μουσικός και ραδιοφωνικός παραγωγός, εκδότης του εκδοτικού οίκου «Ένατη Διάσταση»|Πάνος Ζάχαρης, σκιτσογράφος – δημιουργός κόμικς («TheWorkingDead», «ScaryTales»κ.α.)| Δημήτρης Καμένος, δημιουργός κόμικς(«Μεφίστο»WorldWarSapiens» κ.α.)| Θανάσης Πετρόπουλος,ηθοποιόςδημιουργός κόμικς («Πλασματικά Νούμερα», «Καμένα Βούρλα», «Μυστήρια Πράματα» κ.α.)|Λευτέρης Σταυριανός, εκδότης του οίκου «JemmaPress»που κινείται σχεδόν αποκλειστικά στον χώρο των κόμικς και της λογοτεχνίας του φανταστικού |Νίκος Σταυριανός, εικονογράφος – δημιουργός κόμικς («Στη σκιά του Ολύμπου» κ.α.) | Μαρία Τζαμπούρα, εικονογράφος-σκιτσογράφος – εκπαιδευτικός εικαστικών σεμιναρίων και δημιουργός κόμικς («Ιστορίες μέσα από τη βαλίτσα» κ.α.)

 

 

 

Εκδοτικοί Οίκοι

Στο χώρο της Καπναποθήκης της Αυστροελληνικής θα φιλοξενηθούν τα περίπτερα δύο εκ των πιο δραστήριων εκδοτικώνοίκων στον τομέα των κόμικς στην Ελλάδα, της«JemmaPress»  και της«Ένατης Διάστασης».Στον χώρο αυτό, και κατά τη διάρκεια όλου του τριημέρου, μικροί και μεγάλοι θα μπορέσουν να πάρουν μια καλή γεύση της σύγχρονης Ελληνικής παραγωγής κόμικς, να ενημερωθούν για τις νέες κυκλοφορίες,  να ξεφυλλίσουν κόμικςκατά βούληση και φυσικά να προμηθευτούν τις εκδόσεις που θα τραβήξουν το μάτι τους.

Ομιλίες, δράσεις και παρουσιάσεις

Οι ομιλίες και τα panels που έχουν προγραμματιστεί στο πλαίσιο του πολυθεματικού φεστιβάλ COMICSVILLE θα πραγματεύονται μια σειρά από ζητήματα γύρω από την απόδοση θρύλων και παραμυθιών στα σύγχρονα κόμικς, την ενσωμάτωση της προφορικής αφήγησης σε ένα οπτικό μέσο, καθώς και τη θέση γνωστών θρύλων στη λεγόμενη «ποπ κουλτούρα» και τα κόμικς.Τέλος, όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος θα παρουσιαστούν ορισμένες από τις πιο ενδιαφέρουσες εκδόσεις και αυτοεκδόσεις της φετινής ελληνικής παραγωγής.

Εκθέσεις

Στον χώρο της Αυστροελληνικής Καπναποθήκης θα στεγαστεί η κεντρική έκθεση Ελλήνων και Ξένων δημιουργών καθώς και η έκθεση «…κι εμείς καλύτερα»με έργα κόμικς σε συνάφεια με θρύλους και παραμύθια. Συνολικά συμμετέχουν πάνω από50Έλληνες και ξένοι δημιουργοί:HarrySaxon,Δήμητρα Αδαμοπούλου, Σταυρούλα Ανθηροπούλου, Χριστίνα Ανθηροπούλου,ΝτορίναΑνίρο, Αντώνης Βαβαγιάννης, Νάσος Βασιλακάκης, Μαγδαληνή Βεντούρη, Βερελή ΕυγενίαΤόμεκΓιοβάνης, Βασίλης Γκογκτζιλάς, Έλενα Γώγου, Διονυσία Δεδούση, Σπύρος Δερβενιώτης,Ορέστης Ερμείδης, Τάσος Ζαφειριάδης, Πάνος Ζάχαρης, Έφη Θεοδωροπούλου, Δημήτρης Καμένος, ΚανέλοςΚόμπ, Θανάσης Καραμπάλιος, Κλήμης Κεραμιτσόπουλος, Σταύρος Κιουτσούκης, Δημήτρης Κοσκινάς, Περικλής Κουλιφέτης, Χάρης Λαγκούσης, Μάνος Λαγουβάρδος, Μάλκ, Τάσος Μαραγκός,Ανέστης Μαυρομμάτης-Παρασίδης, Παναγιώτης Μητρούσης,Μαρία Μπότσιου, Άννα Μπότσου, Νίκος Μπράτος, Δήμητρα Νικολαϊδη, Μαρία-ΌλιαΝτακογιάννη, Άρτεμις Πατερνά, Θανάσης Πετρόπουλος,Θανάσης Πέτρου, Κώστας Σκλαβενίτης,Σοφία Σπυρλιάδου,Ειρήνη Σκούρα, Χρήστος Σταμπουλής,Άρης Τ., Γιάννης Τεξής, Μαρία Τζαμπούρα, Μαρία Τζανάκη, Μανώλης Φραγγίδηςκαι Πέτρος Χριστούλιας. Επίσης οι TiberiuBeka(Σερβία),KoralIlhan (Τουρκία), Mandragore(Γαλλία)LeonidPilipovic(Σερβία) καιMarcoStojanović (Σερβία)

Στον ίδιο χώρο θα φιλοξενηθεί έκθεση με έργα του Ιταλού εικονογράφου TonyWolf.

Επίσης θα φιλοξενηθεί η έκθεση «Σταχτοπούτες του Κόσμου» όπου 7 σχεδιαστές κόμικς της Θεσσαλονίκης αποδίδουν με μια εικονογράφηση κάποιον από τους μύθους της Σταχτοπούτας που υπάρχουν σε διάφορες παραλλαγές ανά τον κόσμο. Η έκθεση είχε πραγματοποιηθεί αρχικά στη Θεσσαλονίκη τον Ιούνιο του 2023 στον χώρο της «TheBasketGallery» στα πλαίσια της έκθεσης «Αστραφτερά διαμάντια και μαγικά άχυρα».

Στον επάνω όροφο της Καπναποθήκης θα εκτεθούν τα έργα των μαθητών του τμήματος κόμικς των εργαστηρίων του Καλλιτεχνικού και Πολιτιστικού Συνόλου «η πόλις»καθώς και νέων δημιουργών του Κιλκίς και θα διατίθενται προσωπικές δημιουργίες τους.

Εργαστήρια-Workshops

Τα πρωινά της Τετάρτης (8/11), της Πέμπτης (9/11) και της Παρασκευής (10/11) θα πραγματοποιηθεί στον επάνω όροφο της Καπναποθήκης εργαστήρι κόμικς για σχολικά τμήματα της Δ’, Ε ‘και ΣΤ’ Δημοτικού με τίτλο: «Παραμύθια και αφηγήσεις με χάρτινους ήρωες». Το εργαστήρι εστιάζει στο ρόλο του «ήρωα» μέσα στην αφήγηση και πώς αυτός γίνεται το όχημα για το ξετύλιγμα μιας ιστορίας ή ενός παραμυθιού. Στο εργαστήρι θα διδάξει η σκιτσογράφος-εικονογράφοςΜαρία Τζαμπούρα.

Το εργαστήρι της Κυριακής (12/11) με τίτλο «Χάρτες του φανταστικού: η πόλη του Κιλκίς»,απευθύνεται σε εφήβους άνω των 12 ετών και σε ενήλικες. Σκοπός του εργαστηρίου είναι οι συμμετέχοντες να δημιουργήσουν έναν ομαδικό, εικονογραφικό χάρτη του Κιλκίς ως πόλη φανταστική. Διδάσκουσες είναι η Σταυρούλα Ανθηροπούλου, καθηγήτρια γαλλικής φιλολογίας και δημιουργός κόμικς, υπεύθυνη καλλιτεχνικών του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης και η Σοφία Σπυρλιάδου, αρχιτεκτόνισσα, απόφοιτος της Σχολής Καλών Τεχνών και δασκάλα ζωγραφικής και κόμικς στα τμήματα του «πόλις».

*Για κρατήσεις θέσεων είτε ως σχολικά τμήματα είτε ατομικά στο ανοιχτό εργαστήρι της Κυριακής, μπορείτε να επικοινωνείτε με την υπεύθυνη των εργαστηρίων κ. Σοφία Σπυρλιάδου στο τηλέφωνο 6977300283

Τα εγκαίνια του 3ουΠολυθεματικού Φεστιβάλ «COMICSVILLE»θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 10 Νοεμβρίου στις 20:00 στην Καπναποθήκη της Αυστροελληνικής (Νικ. Παναγιώτου 50).

Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων οι επισκέπτες θα μπορέσουν να απολαύσουν την παράσταση αφήγησης «Λιόστρες» με την Ανθή Θάνου στην αφήγηση και την Κατερίνα Δούκα στο τραγούδι και τη μουσική.

Σας καλούμε να παρευρεθείτε για να γνωριστούμε και να ξεκινήσουμε μαζί την περιήγηση στο πολύχρωμο τοπίο των κόμικς, των θρύλων και των παραμυθιών!

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Για τρία πρωινά πριν την επίσημη έναρξη του φεστιβάλ, στο χώρο της Καπναποθήκης θα φιλοξενούνται σχολεία για ξενάγηση στην έκθεση και για εργαστήρια κόμικς.

ΤΕΤΑΡΤΗ 8/11/2023,ΠΕΜΠΤΗ 9/11/2023 καιΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10/11/2023

9:00 – 10:15, 10:30 – 11:45 & 12:00 – 13:15: Εργαστήριο κόμικς (για τμήματα σχολείων Δ’, Ε’ και Στ’ Δημοτικού) «Παραμύθια και αφηγήσεις με χάρτινους ήρωες»Διδάσκουσα: Μαρία Τζαμπούρα: «Πετραδάκια για να βρούμε το δρόμο μέσα στο γοητευτικό σύμπαν των παραμυθιών: Τι κοινό έχουν ο Κακός ο Λύκος, η Τοσοδούλα και η Ραπουνζέλ;
Πολλοί συγγραφείς/καλλιτέχνες ψάχνουν μια καλή ιστορία για να διηγηθούν. Οι άνθρωποι όμως δεν ενδιαφέρονται να ακούσουν απλώς μια καλή ιστορία αν αυτή δεν αφορά έναν ήρωα ικανό να τους τραβήξει μέσα της. Αυτό που πραγματικά κινεί το ενδιαφέρονκαι έχει σημασία είναι ποιος κάνει τι. Οι ήρωες είναι αυτοί που ζωντανεύουν τις αφηγήσεις στο μυαλό και στη φαντασία μας και αυτούς τους “χάρτινους ήρωες” θα ανακαλύψουμε σε αυτό το εργαστήρι.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10/11/2023

20:00: ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

«Λιόστρες» – παράσταση αφήγησης για ενήλικο κοινό. Ανθή Θάνου (αφήγηση) και Κατερίνα Δούκα (τραγούδι, μουσική): «Δύο γυναίκες επί σκηνής τραγουδούν, αφηγούνται, μουρμουρίζουν ιστορίες γυναικών. Μιλούν για γυναίκες που λιώνουν τα παπούτσια τους στους δρόμους, για γυναίκες που ψάχνουν την αγάπη και λιώνει η καρδιά τους, για γυναίκες που χαίρονται τον έρωτα χωρίς όρια, για γυναίκες που έχουν τη δύναμη να πουν: πρόσεξε τι μου ζητάς γιατί το όνομά μου είναι Γυναίκα. Φωτίζουν με τα λόγια τους και τα τραγούδια τους την γυναίκα.»Η διάρκεια της παράστασης είναι μια ώρα.

ΣΑΒΒΑΤΟ 11/11/2023

18:30 – 19:30:«Κόμικς, θρύλοι και παραμύθια» – Συζήτηση με τους δημιουργούς Πάνο Ζάχαρη (ScaryTales), Θανάση Πετρόπουλο (Μυστήρια Πράματα)και Νίκο Σταυριανό (Στη σκιά του Ολύμπου). Συντονίζει η Σοφία Σπυρλιάδου

19:30 – 20:30:Παρουσιάσεις νέων κυκλοφοριών ελληνικών κόμικς.

20:30 – 21:30:«Βαμπίρ και βρικόλακες: θρύλοι των Βαλκανίων και των κόμικ»  – Συζήτηση με τον συγγραφέα κόμικς MarkoStojanović(Vekovnici), Παρουσιάζει ο Νίκος Δαλαμπύρας.

ΚΥΡΙΑΚΗ 12/11/2023

11:00-14:00: Εργαστήρι κόμικς (για εφήβους και ενήλικες). «Χάρτες του φανταστικού: η πόλη του Κιλκίς». Διδάσκουσες: Σταυρούλα Ανθηροπούλου, Σοφία Σπυρλιάδου

Καθόλη τη διάρκεια το φεστιβάλ οι επισκέπτες θα μπορούν να απολαύσουν ελεύθερα τις εξής εκθέσεις: Έκθεση κόμικς σύγχρονων Ελλήνων και ξένων δημιουργών | Έκθεση κόμικς «…κι εμείς καλύτερα»| Έκθεση εικονογράφησης του Ιταλού καλλιτέχνη TonyWolf | Έκθεση κόμικς μαθητών του εργαστηρίου κόμικς του «πόλις» καθώς και νέων δημιουργώντου Κιλκίς| Έκθεση εικονογράφησης 7 καλλιτεχνών κόμικς της Θεσσαλονίκης με τίτλο «Σταχτοπούτες του κόσμου» σε συνεργασία με την «TheBasketGallery».

Επίσης, στο χώρο των εκθέσεων οι επισκέπτες θα μπορέσουν να βρουν περίπτερα των εκδόσεων «JemmaPress» και «Ένατη Διάσταση» καθώς και το αυτοδιαχειριζόμενο περίπτερο μαθητών και νέων δημιουργών.

Σχολιάστε