My Twitter Feed

4 Μάρτιος, 2019

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

ΚΙΝΑΛ: Ικανοποίηση για εκλογές -

Δευτέρα, 4 Μάρτιος, 2019

Μεγάλο «διπλό» του Αλέξανδρου -

Δευτέρα, 4 Μάρτιος, 2019

«Τέλος εποχής» για Θ. Πασσαλίδη; -

Δευτέρα, 4 Μάρτιος, 2019

Αίας: Στους 16 της χώρας οι Νεάνιδες! -

Κυριακή, 3 Μάρτιος, 2019

«Στο αυλάκι» το νερό από Πάικο -

Σάββατο, 2 Μάρτιος, 2019

Ερώτηση ΚΚΕ για Χειρουργική -

Παρασκευή, 1 Μάρτιος, 2019

ΚΚΕ: Βανδάλισαν τα γραφεία Κιλκίς -

Πέμπτη, 28 Φεβρουάριος, 2019

«Επαναλειτουργεί η Χειρουργική» -

Πέμπτη, 28 Φεβρουάριος, 2019

22 χρόνια Λύκειο Ελληνίδων Κιλκίς

Ας γυρίσουμε 22 χρόνια πριν… Κιλκίς, 19 Μαρτίου 1993 ιδρύεται το Λύκειο των Ελληνίδων – Παράρτημα Κιλκίς. Λίγα λόγια για την ιστορία του:

lek1Το Λύκειο Ελληνίδων Κιλκίς ιδρύθηκε το 1993, με γενέθλια ημερομηνία τη 19η Μαρτίου. Αποτελεί παράρτημα του Κεντρικού Λυκείου των Αθηνών και ανήκει στην μεγάλη οικογένεια των Λυκείων Ελληνίδων.

Σύμφωνα με το καταστατικό ίδρυσης και λειτουργίας, βασικός σκοπός του Λυκείου Ελληνίδων είναι η αναζωπύρωση και διατήρηση των ελληνικών εθίμων και παραδόσεων μέσα στα πλαίσια της εθνικής μας ζωής.

Διατηρεί τμήματα εκμάθησης παραδοσιακών χορών – παιδιών, εφήβων και ενηλίκων – στο Κιλκίς.

Διαθέτει μια πλούσια Ιματιοθήκη με 250 περίπου λαϊκές φορεσιές, αυθεντικές ή πιστά αντίγραφα, και την εμπλουτίζει διαρκώς με αντιπροσωπευτικά δείγματα από όλη την Ελλάδα.

Δραστηριοποιείται με ποικίλες εκδηλώσεις εντός και εκτός Νομού, εντός και εκτός Ελλάδας. Από τις συμμετοχές σε Διεθνή festivals αξίζει να μνημονευτούν αυτές στο Siofok της Ουγγαρίας (1996), στην Angers της Γαλλίας (1997), στο Szurk της Πολωνίας (1998, όπου το Λύκειο Ελληνίδων Κιλκίς απέσπασε το πρώτο βραβείο ποικιλίας χορών), στο Pontelandolfo της Ιταλίας (1999), στην Naron της Γαλικίας (Ισπανία – 2001), στο Barcelos της Πορτογαλίας (2001), στο Le Pui της Γαλλίας (2003), στη Bursa της Τουρκίας (2004) και στην Catania της Σικελίας (2007).

Σημαντική ημερομηνία «σταθμός» για το Λύκειο Ελληνίδων Κιλκίς αποτελεί η 28/12/2006. Είναι η ημέρα όπου πραγματοποιείται η Βράβευσή του από την Ακαδημία Αθηνών, με το βραβείο «εις μνήμην Κωνσταντίνου Γ. Σκούρα», για την εικοσαετή πλούσια πολιτιστική δραστηριότητά του και την καταξίωσή του στην τοπική κοινωνία. Το συγκεκριμένο βραβείο ανήκει στην κατηγορία βραβείων: «Τάξη των Ηθικών & Πολιτικών Επιστημών»

lekΒραβεία – διακρίσεις:

* Szurk της Πολωνίας, Διεθνές Διαγωνιστικό Φεστιβάλ (1998, A’ -πρώτο- βραβείο ποικιλίας χορών)
* 28/12/2006 – Βράβευσή του από την Ακαδημία Αθηνών, με το βραβείο «εις μνήμην Κωνσταντίνου Γ. Σκούρα», για την εικοσαετή πλούσια πολιτιστική δραστηριότητά του και την καταξίωσή του στην τοπική κοινωνία. Το συγκεκριμένο βραβείο ανήκει στην κατηγορία βραβείων: «Τάξη των Ηθικών & Πολιτικών Επιστημών»
* Τιμητική Διάκριση από τον Οικουμενικό Πατριάρχη
* Τιμητικές Διακρίσεις από Δήμους του νομού Κιλκίς
* Τιμητική Διάκριση από Γ.Α.Σ.Κιλκίς

-Λαογραφικό τμήμα
Το Λαογραφικό τμήμα ερευνά, καταγράφει και ετοιμάζει θέματα λαογραφικού περιεχομένου. Έχουν καταγραφεί: Α. το οδοιπορικό των πληθυσμιακών ομάδων από τον Πόντο και τη Θράκη και η εγκατάστασή τους στο νομό του Κιλκίς Β. η εξέλιξη και η πολιτιστική παρουσία των παραπάνω ομάδων στο νομό Κιλκίς, συνθέτοντας έναν πολιτιστικό χάρτη του τόπου.

-Τμήμα Ιματιοθήκης
Για τη διάδοση και διάσωση του λαϊκού μας πολιτισμού έχει δημιουργήσει μια πλούσια ιματιοθήκη από 250 φορεσιές, αντιπροσωπευτικές πολλών διαμερισμάτων της πατρίδας μας. Επιπλέον, έχει ερευνήσει και καταγράψει τις τοπικές φορεσιές του νομού Κιλκίς, τις οποίες και παρουσίασε σε εκδήλωση, ενταγμένη στο πλαίσιο σχετικού προγράμματος του Υπουργείου Ανάπτυξης, σε συνεργασία με Λαογραφικό κι Εθνογραφικό Μουσείο Μακεδονίας και Θράκης. Την εκδήλωση επιμελήθηκε και παρουσίασε η Διευθύντρια του Μουσείου κ. Νέλη Μελίδου Κεφαλά.

-Χορευτικό Τμήμα
Εκατοντάδες νέοι και νέες της πόλης του Κιλκίς, αλλά και ενήλικες διδάχτηκαν και διδάσκονται τα δημοτικά μας τραγούδια και τους χορούς από δασκάλους με μεράκι και γνώση. Συμμετοχή σε εκδηλώσεις εντός και εκτός Ελλάδας.

-Κοινωνικό έργο
Προσεγγίσαμε κοινωνικά θέματα και στηρίξαμε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες στις δύσκολες στιγμές της ζωής τους. Χορέψαμε στο Γηροκομείο του Κιλκίς και σε εκδηλώσεις του Ειδικού Σχολείου του Κιλκίς. Διοργανώσαμε φιλανθρωπικές εκδηλώσεις για το Σύλλογο Καρκινοπαθών και για το «Χαμόγελο του παιδιού». Διοργανώσαμε εκστρατεία για να στηρίξουμε οικονομικά το «Παιδικό Χωριό S.O.S.». Πραγματοποιήσαμε επισκέψεις σε ακριτικά στρατιωτικά φυλάκια της Μακεδονίας και σε συλλόγους απεξάρτησης του νομού Κιλκίς.

-Διαλέξεις – Ομιλίες
Συμμετέχοντας δραστήρια στο κοινωνικό και πολιτιστικό γίγνεσθαι του νομού Κιλκίς πραγματοποιήσαμε ομιλίες- διαλέξεις στην πόλη του Κιλκίς με τη συνεργασία κορυφαίων προσωπικοτήτων διεθνούς κύρους, από το χώρο τόσο της παράδοσης όσο και των γραμμάτων και των τεχνών, όπως ο κ. Πιπερόπουλος, η κ. Γλύκατζη Αρβελέρ, ο κ. Μελίκης και η κ. Μελίδου Κεφαλά.

-Αναβίωση Εθίμων
Από την ίδρυσή του, το Λύκειο Ελληνίδων Κιλκίς αναβιώνει μέσα από τις εκδηλώσεις του έθιμα του τόπου μας, συμβάλλοντας έτσι μέγιστα στη γνώση τους και τη διατήρησή τους. Έτσι αναβιώσαμε το έθιμο του Κλήδονα, τα έθιμα του παραδοσιακού γάμου, τις γεωργικές εργασίες του Τρύγου και του Αλωνισμού. Παράλληλα παρουσιάσαμε τα παραδοσιακά επαγγέλματα, προβάλλοντας αυτά που σήμερα έχουν πια χαθεί καθώς και το σύνολο των γεωργικών εργασιών μέσα στον κύκλο του χρόνου. Τέλος παρουσιάσαμε όλα τα έθιμα που σχετίζονταν με τη γυναίκα στον κύκλο της ζωής της.

«Όταν χορεύεις το σώμα σου γράφει στη γη αυτό που θέλει να πει η ψυχή σου». –

Κ.Π. Καβάφης

Σήμερα γιορτάζουμε! Η Google μας ευχήθηκε. Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα και να μας επισκεφθείτε, μπορείτε να μας βρείτε, Μητροπόλεως 11, Τ.Κ. 61100, τηλ: 2341027684,

στο email:lykeioellkilkis@gmail.com,  καθώς επίσης και στη σελίδα μας:

www.facebook.com/LykeioEllinidonKilkis

– Επισκέψεις σχολείων στο Λ.Ε.Κ.

Την Πέμπτη 12 Μαρτίου 2015 και ώρα 10:00 π.μ. είχαμε τη χαρά να μας επισκεφθεί το 7ο Δημ. Σχολείο Κιλκίς και συγκεκριμένα οι μαθητές της ΣΤ’ τάξης. Γνώρισε από κοντά τους χώρους του Λυκείου Ελληνίδων Κιλκίς και ενημερώθηκε σχετικά με την όλη ιστορία του συγκεκριμένου θεσμού. Αφού ξεναγήθηκαν στις αίθουσες του Λ.Ε.Κ. όπως πάντα καταλήξαμε στην αίθουσα της Ιματιοθήκης όπου τα παιδιά είδαν από κοντά τις φορεσιές που διαθέτει το Λ.Ε.Κ. και ενθουσιάστηκαν με τα υφάσματα, τα χρώματα και τα κοσμήματα καθώς επίσης και τον αριθμό και την ποικιλία των φορεσιών που διαθέτει το Λ.Ε.Κ. Λίγο πριν την επιστροφή τους στο σχολείο, είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τις χορευτικές τους ικανότητες, σε μια από τις αίθουσες διδασκαλίας χορού, σε χορούς από τα νησιά μας!

Τη Δευτέρα 16 Μαρτίου 2015 στις 08:30 π.μ. – 09:30 π.μ. είχαμε τη χαρά να φιλοξενήσουμε τους μαθητές της Ε’ τάξης του Δημοτικού Σχολείου της Ευκαρπίας Κιλκίς. Τα παιδιά εντυπωσιάστηκαν, έμαθαν αρκετά που δεν γνώριζαν και διαπιστώσαμε ότι είχαν πολύ εύστοχες παρατηρήσεις και ερωτήσεις. Πολύ σημαντικό.

Να ενημερώσουμε ότι συνεχίζουμε να δεχόμαστε με μεγάλη μας χαρά σχολεία και άλλους εκπαιδευτικούς φορείς, όπως κάθε χρόνο άλλωστε. Περισσότερες πληροφορίες παρέχονται από τη γραμματεία του Λυκείου Ελληνίδων (υπεύθυνη γραμματείας: Μιχαηλίδου Μαρία) στο τηλ. 2341027684, καθημερινά (Δευτέρα έως και Παρασκευή) 6-8 μ.μ.

– Εκδρομή στα Τρίκαλα

Το Λύκειο των Ελληνίδων Κιλκίς, διοργανώνει διήμερη εκδρομή στα Τρίκαλα Θεσσαλίας. Η αναχώρηση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 25 Απριλίου το πρωί και η εκδρομή θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 26 Απριλίου το βράδυ, με την επιστροφή των εκδρομέων. Το Λύκειο Ελληνίδων υπόσχεται στους φίλους συμμετέχοντες άλλη μια πραγματικά αξέχαστη εκδρομή. Η εκδρομή θα έχει διανυκτέρευση στην Ελάτη και επίσκεψη την Κυριακή στα Μετέωρα.

Για περισσότερες πληροφορίες καθώς επίσης και δηλώσεις συμμετοχής, παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι να επικοινωνήσουν με τη γραμματεία του Λυκείου Ελληνίδων (υπεύθυνη γραμματείας: Μιχαηλίδου Μαρία) καθημερινά, Δευτέρα έως και Παρασκευή,  6-8 μ.μ. στο τηλ. 2341027684.

Σχολιάστε