My Twitter Feed

20 Μάιος, 2017

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Κινητοποιήσεις εργαζομένων ΟΤΑ -

Σάββατο, 20 Μάιος, 2017

Δράσεις για ιστορικό τουρισμό -

Παρασκευή, 19 Μάιος, 2017

Υπογραφές για Δήμο Γουμένισσας -

Πέμπτη, 18 Μάιος, 2017

Μόνο το ΠΑΜΕ συγκέντρωση -

Τετάρτη, 17 Μάιος, 2017

Διήμερη απεργία της ΠΟΕ-ΟΤΑ -

Τετάρτη, 17 Μάιος, 2017

Τι θέλει η επιχειρηματικότητα -

Τετάρτη, 17 Μάιος, 2017

Διήμερη αποχή των δικηγόροι -

Τετάρτη, 17 Μάιος, 2017

ΕΒΕ: Ημερίδα για εξαγωγές -

Δευτέρα, 15 Μάιος, 2017

19 χρόνια χωρίς τον…

dimitris-paulakoudis…πολιτικό των μεγάλων οραμάτων, Γιώργο Γεννηματά.

Tου Δημήτριου Χ.  Παυλακούδη*

———————————————————————————————————————————————————————————————–Η ώρα έχει περάσει 2 π.μ. και πλέον το ημερολόγιο δείχνει 25 Απρίλη του 2013.

Ίσως για τους πολλούς να είναι μια ακόμη μέρα καταιγισμού από τα τηλεπαράθυρα για θέματα όπως η οικονομική κρίση, το ποδόσφαιρο ή και οι επικείμενες πολιτικές αλλαγές.

Η σημερινή μέρα όμως όπως και κάθε 25 του Απρίλη, μένει πάντα στις ψυχές όλων των Ελλήνων ασχέτως αν τον γνώρισαν από κοντά ή όχι, ως μέρα μνήμης και τιμής του μεγάλου οραματιστή Γιώργου Γεννηματά.

Σαν σήμερα λοιπόν πριν από 19 χρόνια και με νωπές τις δάφνες μιας απίστευτης εκλογικής επιτυχίας για το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου και μοναδικής αναγνώρισης για τον ίδιο, καθώς εξελέγη πρώτος σε ψήφους στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας, κίνησε για το μεγάλο ταξίδι ένας άνθρωπος που έδωσε με τη ζωή και το ήθος του άλλη διάσταση στον όρο «πολιτικός».

 Ή μάλλον που συνέδεσε τον όρο με την ιδεατή του έννοια, υπηρετώντας μέχρι τέλους το συμφέρον του πολίτη, σχεδιάζοντας και υλοποιώντας έργα πνοής και βάζοντας τη σφραγίδα του σε μεταρρυθμίσεις κοινωνικής αλληλεγγύης.

Ο Γιώργος Γεννηματάς από τα νεανικά του χρόνια χαρακτηρίστηκε μοναδικός ως προς την αγωνιστικότητά του, ριζοσπαστικός, καινοτόμος και δημοκράτης.

Ακολούθησε την καρδιά του και κατόρθωσε να κάνει το συναίσθημα  πολιτικη.

Παίρνοντας μέρος σε όλες τις κυβερνήσεις του Ανδρέα Παπανδρέου, κλήθηκε να αναλάβει δύσκολους ρόλους και απαιτητικά υπουργεία και όχι μόνο κέρδισε όλα τα μεγάλα «στοιχήματα» αλλά δε δίστασε να συγκρουστεί με όλα τα οργανωμένα συμφέροντα. Όχι μόνο με τις συντηρητικές νοοτροπίες και λογικές, ούτε μόνο με τους αντιπάλους του, οι οποίοι σχεδόν στο σύνολό τους τον εκτιμούσαν και τον αναγνώριζαν, αλλά ακόμη και με συναδέλφους και συντρόφους του.

Το έργο του μιλά από μόνο του : Αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης και Προσπάθεια για εθνική συμφιλίωση, Εξίσωση αμοιβής και επαγγελματικών δικαιωμάτων άνδρα-γυναίκας στο δημόσιο τομέα, Καθιέρωση Κοινωνικών Ασφαλίσεων και αποζημίωσης σε περίπτωση απόλυσης ή εργατικού ατυχήματος.

Ακόμη ήταν ο εμπνευστής και θεμελιωτής του ΕΣΥ, του Εθνικού Συστήματος Υγείας και ως Υπουργός Υγείας μερίμνησε για τον εξοπλισμό ,τη στελέχωση και τη λειτουργία των Κέντρων Υγείας σε όλη τη χώρα, ακόμη και σε νησιά με ελάχιστους κατοίκους ή απομακρυσμένες περιοχές.  Ο μόνος πολιτικός που κατόρθωσε να κάθεται ως φίλος δίπλα στους εργαζομένους και να χαράσσουν μαζί πορεία για την εργατική ή οικονομική πολιτική.  Ο πρώτος που μερίμνησε να ληφθούν μέτρα κατά της εργασίας ανηλίκων, της νυκτερινής εργασίας και της ανεργίας των νέων.

Δυστυχώς ως υπουργός Οικονομίας δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει το μεγάλο του όραμα που ήταν η ανάπτυξη της περιφέρειας, η αποκέντρωση και η κοινωνική αλληλεγγύη με την αναλογική φορολόγηση, που στόχευε στην ελάφρυνση των χαμηλών στρωμάτων.

Παρά τη χρόνια μάχη του με τον καρκίνο και παρά το γεγονός ότι μέχρι τέλους αγωνίστηκε και πάλεψε για την πατρίδα με κάθε του δύναμη, λίγο καιρό αφού έχασε τη σύζυγό του, την αγαπημένη του Κάκια λύγισε και ο ίδιος. Η  επάρατος νόσος τον νίκησε και στέρησε την πατρίδα από έναν πολιτικό που είχε αναμφίβολα να προσφέρει πολλά.

Ο πατριωτισμός του, η ηθική του , η βαθιά δημοκρατική του συνείδηση, σε συνδυασμό με τη μαχητική του διάθεση, τον αλτρουισμό και το γνήσιο χάρισμα του να πείθει ακόμη και τους αντιπάλους του , τον κατέταξαν και διαχρονικά θα τον κατατάσσουν πρώτο ή ανάμεσα στους πρώτους στις καρδιές όλων.

Άλλωστε ειδικά σήμερα που η πολιτική αλλά και οι πολιτικοί αμφισβητούνται περισσότερο από ποτε, σήμερα που η οικονομική και κοινωνική κρίση έχουν διχάσει και βυθίσει τον Ελληνισμό, η παρουσία και το παράστημα του Γιώργου Γεννηματά λείπουν όσο ποτέ, όμως παράλληλα φωτίζουν …ως φάρος και μας δείχνουν το δρόμο ως πυξίδα πορείας για ένα μέλλον ΕΝΟΤΗΤΑΣ , ΕΛΠΙΔΑΣ και ΑΝΘΡΩΠΙΑΣ.

Άλλωστε και ο ίδιος αν και ιδιαίτερα μετριοπαθής, όταν τον ρωτούσαν πως εξηγεί την τόσο υψηλή δημοτικότητά του και την αγάπη που του έδειχναν όλοι έλεγε : «Στη ζωή μου κάνω δύο πράγματα: σέβομαι τους άλλους, σέβομαι τον εαυτό μου. Μήπως μου το ανταποδίδουν; Δεν ξέρω…».

*Υποψ.Δημοτικός Σύμβουλος Αμπελοκήπων-Μενεμένης – Υπεύθυνος Κοινωνικής Πολιτικής Δημοτικής Παράταξης ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ

Σχολιάστε