My Twitter Feed

2 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Συνεχίζονται τα αντιπλημμυρικά -

Πέμπτη, 31 Δεκεμβρίου, 2020

Σταθερά στη μαύρη πρώτη θέση! -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

“Γαλάζια νυστέρια” για το ΓΝΚ! -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

ΣΥΡΙΖΑ: Διερεύνηση καταγγελιών -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

To tvxs.gr για το Νοσοκομείο Κιλκίς -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Εξανέστη από το… βήμα του twitter -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Την Πέμπτη η Λαϊκή του Κιλκίς -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Έργα 1,2 εκατ. για συντήρηση δρόμου -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

170 εκατ. ευρώ για μεταποίηση

Ενισχύσεις ύψους 170 εκατ. ευρώ για επενδύσεις στη μεταποίηση, εμπορία και ανάπτυξη αγροτικών προϊόντων θα δώσει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στα πλαίσια του νέου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ).

Ο υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου ανακοίνωσε την υπογραφή σχετικής απόφασης, η οποία προβλέπει απλουστευμένες διαδικασίες, τόσο για ένταξη των επενδυτικών σχεδίων (χωρίς γνωμοδοτική επιτροπή που καθυστερούσε τις εντάξεις) όσο και την υλοποίησή τους, με ιδιαίτερη μέριμνα για διαφάνεια σε όλες τις διαδικασίες.

Προτεραιότητα δίνεται στα επενδυτικά σχέδια που δημιουργούν απασχόληση, στις επενδύσεις που υπάρχει ελλειμματικότητα μεταποιητικής υποδομής, λαμβάνοντας υπόψη τα συγκριτικά πλεονεκτήματα, τις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες της κάθε περιφέρειας, όπως αυτά προκύπτουν από τον περιφερειακό σχεδιασμό ή τις μελέτες έξυπνης εξειδίκευσης. Η προκήρυξη αναμένεται τις προσεχείς ημέρες και θα δίνεται η δυνατότητα οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλλουν αίτηση στήριξης ηλεκτρονικά, με απλή περιγραφή του επενδυτικού σχεδίου και θα αρχίζει η υλοποίηση της επένδυσης και επιλεξιμότητας των δαπανών με ευθύνη του ενδιαφερόμενου. Στη συνέχεια θα δίνεται ένα εύλογο χρονικό διάστημα (όχι μικρότερο των 2 μηνών) για την προετοιμασία και υποβολή του πλήρη φακέλου.

Το μέτρο του ΠΑΑ ονομάζεται «στήριξη για επενδύσεις στη μεταποίηση, εμπορία και ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων» και περιλαμβάνει εκτός από την κλασική μεταποίηση με τελικό προϊόν γεωργικό και τη μεταποίηση γεωργικών προϊόντων με τελικό προϊόν μη γεωργικό όπως τα αποστάγματα, η ζυθοποιία, η παραγωγή αιθέριων ελαίων και προϊόντων κοσμετολογίας (καλλυντικά) που είναι νέα δυνατότητα. Ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται στα 170 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, 125 εκατ. ευρώ δίδονται για μεταποίηση με τελικό γεωργικό προϊόν και ενισχύονται τομείς όπως: Κρέατος, γάλακτος, αυγών, μελιού, ζωοτροφών, ελαιούχων προϊόντων, δημητριακών, οίνου, φαρμακευτικών και αρωματικών φυτών, σπόρων και πολλαπλασιαστικού υλικού.

Δικαιούχοι είναι πολύ μικρές, μικρές, μεσαίες επιχειρήσεις, καθώς και μεγαλύτερες επιχειρήσεις. Μέγιστο ύψος επένδυσης ορίζεται έως 10 εκατ. ευρώ. Το ποσοστό ενίσχυσης διαμορφώνεται στο 75% για μικρά νησιά Αιγαίου, στο 50% για λιγότερο ανεπτυγμένες περιφέρειες και 40% για λοιπές περιοχές (Στ. Ελλάδα, Δυτ. Μακεδονία, Αττική).

Για τη μεταποίηση με τελικό μη γεωργικό προϊόν θα διατεθούν 35 εκατ. ευρώ. Ενισχύεται η μεταποίηση και εμπορία τομέων, όπως η επεξεργασία καπνού για παραγωγή πούρων ή σιγαρίλος, η ζυθοποιία, η επεξεργασία προϊόντων κυψέλης, η παραγωγή αιθέριων ελαίων, τα πυρηνελαιουργεία, η παραγωγή αποσταγμάτων, η παραγωγή προϊόντων κοσμετολογίας, η αξιοποίηση παραπροϊόντων, η επεξεργασία βάμβακος, καθώς και άλλες κλωστικές ίνες. Δικαιούχοι είναι πολύ μικρές, μικρές, μεσαίες επιχειρήσεις (όχι οι μεγάλες). Το μέγιστο ύψος επένδυσης διαμορφώνεται έως 5 εκατ. ευρώ με κατώτατο όριο τις 100.000 ευρώ. Το ποσοστό ενίσχυσης για τις επενδύσεις μέχρι και 300.000 ευρώ είναι 65%, ενώ για επενδύσεις άνω των 300.000 ευρώ, η ενίσχυση θα χορηγείται σύμφωνα με τον εγκεκριμένο περιφερειακό χάρτη ενισχύσεων.

Εκτός των παραπάνω, ενισχύονται με 10 εκατ. ευρώ νέες δράσεις από επαγγελματίες αγρότες. Ενισχύεται η μεταποίηση και εμπορία γεωργικών προϊόντων τόσο με τελικό προϊόν γεωργικό όσο και με τελικό προϊόν μη γεωργικό. Ειδικότερα ενισχύονται οι τομείς όπως κρέατος, γάλακτος, οίνου, ζυθοποιίας, αποσταγμάτων, φαρμακευτικών και αρωματικών φυτών, επεξεργασίας προϊόντων κυψέλης. Το μέγιστο ύψος επένδυσης διαμορφώνεται έως 300.000 ευρώ και το κατώτατο όριο στις 50.000 ευρώ. Η δράση αυτή θα εφαρμοστεί συνδυαστικά με το μέτρο των σχεδίων βελτίωσης, θέτοντας αθροιστικά ανώτατο ύψος επένδυσης τις 500.000 ευρώ. Το ποσοστό ενίσχυσης διαμορφώνεται ανάλογα με το τελικό προϊόν αν αφορά γεωργικό ή μη όπως στις αντίστοιχες δράσεις παραπάνω.

Σημειώνεται ότι η ανακοίνωση του προγράμματος έγινε από τον Βαγγέλη Αποστόλου, στη διάρκεια επίσκεψης που πραγματοποίησε προχθές σε μονάδα της εταιρείας «Παλίρροια» στην Εύβοια. Η επίσκεψη (φωτογραφία) είχε συμβολικό σκοπό, για να καταδείξει ότι η στόχευση του υπουργείου είναι η δημιουργία τέτοιων επιχειρήσεων.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Μακεδονία» το Σάββατο 8 Απριλίου 2017.

Σχολιάστε