My Twitter Feed

8 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

“Μας έφεραν εδώ να μας σώσουν;” -

Πέμπτη, 7 Ιανουαρίου, 2021

Πρόταση 5,7 εκ. για ύδρευση Παιονίας -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

Μίνι λίφτινγκ σε σχολεία -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

Ο Γεωργαντάς με την πρόεδρο ΗΔΙΚΑ -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

ΚΚΕ: Επίσκεψη λόγω κορονοϊού -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

Ξανά στη θλιβερή “κανονικότητα” -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

Αποχαιρετισμός στον Γιώργο Γίτσο -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

ΝΔ: Δυσαρέσκεια στη Βόρ. Ελλάδα -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

16 εστίες καταρροϊκού σε Κιλκίς

Στο νομό Κιλκίς επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακά 16 εστίες καταρροϊκού πυρετού των αιγοπροβάτων, μιας ασθένειας που μεταδίδεται από μολυσμένες σκνίπες αλλά δεν προσβάλλει τον άνθρωπο.

provataΒάσει του πίνακα που δημοσιοποίησε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, Λακωνία και Αρκαδία αριθμούν τις περισσότερες εργαστηριακά επιβεβαιωμένες εστίες, με 132 και 127 αντίστοιχα, ενώ ακολουθούν Δράμα και Λέσβος από 53, Έβρος 52, Καστοριά 33, Ξάνθη 31, Χαλκιδική 26 και Κοζάνη 28.

Από 19 εργαστηριακά επιβεβαιωμένες εστίες έχουν Εύβοια και Θεσσαλονίκη και ακολουθούν Κορινθία 18, Κιλκίς και Ροδόπη από 16 αντίστοιχα, Ευρυτανία 15, Ιωάννινα 14, Πιερία 10, Τρίκαλα 9, Πέλλα 8, Αχαΐα και Ηλεία από 7 αντίστοιχα, Σέρρες 6, Αργολίδα 5, Φωκίδα, Καβάλα και Φλώρινα από 4 αντίστοιχα, Αιτωλοακαρνανία και Μαγνησία από 2 και Αττική, Καρδίτσα και Ανατολική από μία αντίστοιχα.

Σύμφωνα με το υπουργείο, υπάρχουν ακόμα 200 πιθανές εστίες, «αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί, καθώς και σημαντικός αριθμός εστιών που έχουν επιβεβαιωθεί αλλά εκκρεμεί η καταχώρησή τους» όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Ως γνωστόν, για το συγκεκριμένο πρόβλημα, ο νομός Κιλκίς τελεί υπό καθεστώς καραντίνας, όπως κι προαναφερθέντες.

Ξεκληρίζονται κοπάδια

Οι κτηνοτρόφοι δηλώνουν στο πρακτορείο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι, σε συνδυασμό με την ευλογιά των προβάτων, και την έλλειψη λήψης ουσιαστικών μέτρων από την πολιτεία ξεκληρίζονται κοπάδια, θανατώνεται μεγάλος αριθμός ζώων και χάνονται περιουσίες.

«Το πρόβλημα έχει διογκωθεί και εκτιμώ ότι πρέπει να τολμήσουμε τα εμβόλια» δήλωσε στο τόνισε ο Δημήτρης Καμπούρης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ). «Ζητάμε όχι μόνο αποζημίωση για το ζωικό κεφάλαιο που χάνουμε, αλλά και για τη μειωμένη παραγωγή φέτος και το 2015».

Ο κ. Καμπούρης εκτίμησε ότι «δεν θα υπάρξει θέμα με την εξαγωγική επίδοση της χώρας σε ό,τι αφορά τα ΠΟΠ τυριά», ωστόσο ο επικεφαλής του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) Παναγιώτης Πεβερέτος εκτιμά ότι η επιδημία «θα αποτελέσει μεγάλο χτύπημα για τους Έλληνες κτηνοτρόφους ενδεχόμενη απειλή στα ΠΟΠ τυριά μας».

Σύμφωνα με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μέχρι τις 12 Σεπτεμβρίου είχαν καταγραφεί 751 εστίες καταρροϊκού πυρετού, στις οποίες ζουν συνολικά 141.672 πρόβατα και 19.754 αίγες.

Η συνολική νοσηρότητα στα αιγοπρόβατα είναι της τάξης του 5,36% και η θνησιμότητα φθάνει στο 1,69%.

Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Υγείας Ζώων του υπουργείου «η επιζωοτία αναμένεται να συνεχιστεί με τους ίδιους ή και αυξημένους ρυθμούς κατά τους επόμενους μήνες ενόψει και του φθινοπώρου που γενικά ευνοεί τη δραστηριότητα των εντόμων-φορέων με τα οποία μεταδίδεται ο καταρροϊκός πυρετός».

«Στην Ελλάδα, με έναν από τους μεγαλύτερους πληθυσμούς προβάτων στην Ευρώπη, ήτοι 15 εκατ. αιγοπρόβατα, το νόσημα αυτό αποτελεί τεράστιο πρόβλημα, ιδιαίτερα τώρα που έχει εξαπλωθεί σε εκτεταμένες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας» είχε δηλώσει σε πρόσφατο ρεπορτάζ του ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αναπληρωτής καθηγητής Μικροβιολογίας και Λοιμωδών Νοσημάτων Κτηνιατρικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) Σπύρος Κρήτας, του οποίου η επιστημονική γνώση ζητήθηκε σε συναντήσεις που έγιναν σε κυβερνητικό επίπεδο για το θέμα.

Τόνισε πάντως ότι ο ιός δεν απειλεί τον άνθρωπο, ούτε περνά στα γαλακτοκομικά προϊόντα ή το κρέας.

 

Σχολιάστε