My Twitter Feed

5 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Ο χρόνος άλλαξε, ο κορονοϊός όχι! -

Δευτέρα, 4 Ιανουαρίου, 2021

Επαναξιολογούνται οι διοικητές; -

Δευτέρα, 4 Ιανουαρίου, 2021

Παραμένει αναβαθμισμένος -

Δευτέρα, 4 Ιανουαρίου, 2021

Καταγγελίες υγειονομικών Κιλκίς -

Δευτέρα, 4 Ιανουαρίου, 2021

Εμβολιασμοί στα νοσοκομεία μας -

Δευτέρα, 4 Ιανουαρίου, 2021

ΣΥΡΙΖΑ: Ανησυχία για τα σχολεία -

Δευτέρα, 4 Ιανουαρίου, 2021

“Μέτρα πριν το άνοιγμα σχολείων” -

Κυριακή, 3 Ιανουαρίου, 2021

ΑΚΕ: Διαφοροποίηση στο ΣΕΝΚ -

Κυριακή, 3 Ιανουαρίου, 2021

Για το Νέο Πάρκο – Κήπος

Της Μαρίας Κ. Μιχαηλίδου*


Σε αυτήν τη χρονική περίοδο που διανύουμε, και όλοι μας #ΜένουμεΣπίτι και ερχόμαστε αντιμέτωποι με νέα δεδομένα και καταστάσεις, πολλοί από εμάς ανακαλύψαμε νέες ασχολίες (χόμπυ) και κάποιοι άλλοι εκμεταλλευτήκαμε τον άπλετο πλέον χρόνο ώστε να οργανωθούμε σε κάτι συγκεκριμένο.

Προσωπικά εκμεταλλευόμενη τον άπλετο αυτό χρόνο, επικεντρώθηκα στο Μεταπτυχιακό μου, καθώς είμαι πλέον στο στάδιο της Διατριβής μου. Υπάρχουν δύο τρόποι για να κάνεις μια Διατριβή. Θα είναι είτε βιβλιογραφική είτε ερευνητική. Και οι δύο σίγουρα έχουν τον κόπο τους. Χρόνος, χρόνος και πάλι χρόνος που απαιτείται. Συγκέντρωση και προσπάθεια. Από την αρχή κιόλας, από τη συνέντευξη δηλαδή που δώσαμε το είχα ήδη αποφασίσει το θέμα της Διατριβής μου και θυμάμαι ότι το είχα αναφέρει και στη συνέντευξη «Θέλω να κάνω, όχι μια απλή Διατριβή, αλλά κάτι που θα μείνει και θα είναι χρήσιμο, γιατί το συγκεκριμένο απασχολεί πολύ και στην καθημερινότητά του τον πολίτη του Κιλκίς». Και η αλήθεια είναι ότι όντως σας απασχολεί και αυτό φάνηκε.

Μαζί με την υπεύθυνη καθηγήτρια της Διατριβής μου, που έχω τη χαρά και την τιμή να είναι η Διευθύντρια του ΔΔΠΜΣ του Α.Π.Θ. κα. Θέκλα Τσιτσώνη, αποφασίσαμε να εντάξουμε στην όλη εργασία και ένα ερωτηματολόγιο προς τους πολίτες. Καθώς απαιτείται μεγάλος αριθμός απαντήσεων, σύμφωνα πάντα με την επιστημονική βιβλιογραφία, η καθηγήτριά μου δεν γνώριζε αν θα μπορούσαμε να καταφέρουμε να συγκεντρώσουμε τον αριθμό που απαιτείται. Ήμουν σίγουρη ότι θα τον έχουμε αυτό τον αριθμό. Είμαι από τους ανθρώπους που διασχίζω του Νέο Πάρκο – Κήπος τουλάχιστον 4 φορές την ημέρα. Πάντα παρατηρώ το παραμικρό και ακούω τον κόσμο. Πόσο τον απασχολεί. Οπότε γνώριζα ότι θα υπάρξει συμμετοχή του κόσμου. Δεν μπορούσα να προβλέψω σε ποιο βαθμό βέβαια τη συμμετοχή του κόσμου.

Με αφορμή λοιπόν το ερωτηματολόγιο, μπήκα στη διαδικασία για την αποστολή του. Ξεκίνησα την αποστολή έναν προς έναν. Μέσα στο πρώτο 24ωρο από την απίστευτη ανταπόκριση του κόσμου, είχαμε σχεδόν αγγίξει το στόχο μας. Μετά από επικοινωνία μου με την καθηγήτριά, μου είπε: «Μαρία αφού έχει ανταπόκριση από τον κόσμο, άφησε τη φόρμα ανοιχτή για άλλες 10 μέρες και αν συνεχίσει, το αφήνουμε και για επιπλέον 10». Έχω μιλήσει προσωπικά με όλους. Οι περισσότεροι από εσάς είτε μου στείλατε μηνύματα είτε με πήρατε τηλέφωνο και είπαμε και κάποια παραπάνω πράγματα. Από την πρώτη κιόλας μέρα, από τα στατιστικά που βλέπω η αλήθεια είναι ότι εντυπωσιάστηκα θετικά! Οι περισσότεροι από εσάς είχατε τεκμηριωμένη άποψη και ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες προτάσεις! Υπήρξε κόσμος που μ’ έπαιρνε τηλέφωνο και μου έλεγε: «Μαρία εμένα μου αρέσει πολύ το πάρκο! Και θέλω να το πω!». Μα αυτό ακριβώς θέλουμε. Τη γνώμη τη δική ΣΑΣ. Αν σας αρέσει πείτε το. Αν όχι, πείτε το. Αν σας αρέσει, αλλά σας λείπει κάτι είτε θέλετε κάτι παραπάνω, πείτε το. Αυτό θέλουμε. Να καταγραφεί η γνώμη σας.

Πλέον τα πράγματα έχουν αλλάξει και όλα εξελίσσονται. Έτσι, ακολουθώντας τα νέα δεδομένα, όπως συμβαίνει πλέον ανά τον κόσμο, την Ευρώπη και την Ελλάδα σε ορισμένες πόλεις όπως π.χ. Θεσ/νίκη, για να ξεκινήσει ένα έργο που θα αφορά τους πολίτες γίνεται πριν από αυτό, μια δημόσια διαβούλευση των πολιτών. Όπου υπάρχει ανταλλαγή ιδεών και προτάσεων. Αυτό έγινε ουσιαστικά και με τη Διατριβή μου, η οποία θα είναι ένα Στρατηγικό και Επιχειρησιακό Σχέδιο ολοκληρωμένων παρεμβάσεων για το Νέο Πάρκο – Κήπος του Δήμου Κιλκίς. Οπότε κάναμε τη διαβούλευση πριν το έργο (Μελέτη) για τις παρεμβάσεις. Κατά τον μήνα Μάιο, θα προχωρήσω σε μετρήσεις που θα γίνουν στο Νέο Πάρκο – Κήπος με επιστημονικά όργανα που θα μου διαθέσει το Α.Π.Θ. Μετά από τις μετρήσεις, τα στοιχεία θα αποσταλούν σε Τεχνική Εταιρεία στη Θεσ/νίκη η οποία και συνεργάζεται με το Α.Π.Θ. για επεξεργασία όπου και θα συγκεντρωθούν σε ειδικές «φόρμες». Στη συνέχεια θα τα δώσουν σε μένα για περεταίρω επεξεργασία προκειμένου να τα χρησιμοποιήσω στην Μελέτη αυτή.

Για όλο αυτό, θεωρώ επιτακτική την ανάγκη να σας ευχαριστήσω όλους εσάς και έναν προς έναν, καθώς όλοι εσείς συμμετείχατε σε όλο αυτό με την απίστευτη ανταπόκρισή σας. Σας ανταποδίδω λοιπόν τα «μπράβο» που μου είπατε γι’ αυτήν μου την προσπάθεια. Μπράβο σε εσάς που αποδείξατε ότι είστε ενεργοί πολίτες! Μπράβο σε εσάς για τις προτάσεις σας! Πραγματικά συμβάλλατε σημαντικά στο ερευνητικό κομμάτι της εργασίας.

Θερμές ευχαριστίες και εκ μέρους της υπεύθυνης καθηγήτριας, Διευθύντριας του ΔΔΠΜΣ «Σχεδιασμός και Διαχείριση Αστικού Πρασίνου» του Α.Π.Θ. κα. Θέκλα Τσιτσώνη.

Σημείωση: Η φόρμα υποβολής του ερωτηματολογίου θα παραμείνει σίγουρα ανοιχτή για άλλες 10 μέρες. Όποιος επιθυμεί να συμμετάσχει, η υποβολή είναι ανώνυμη και μπορεί να το κάνει στον παρακάτω σύνδεσμο.

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeuwiiIwoBE4fvpV0ursBn3zZICarMsBuaqhDcdlcHczzdcWQ/viewform?fbclid=IwAR0y_jdOlLR_iJyvOFcWDkEEy56Nrjj1yi2rTQZUtgOrL9wDXL3p2B4zkzU

*MSc Δασολόγος – Περιβαλλοντολόγος

Σχολιάστε