My Twitter Feed

10 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Απολογισμός με κριτική για όλα -

Σάββατο, 9 Ιανουαρίου, 2021

Έφυγε από τον ιό κι ο Δημ. Ταταρίδης -

Σάββατο, 9 Ιανουαρίου, 2021

Μικρός ο αριθμός των κρουσμάτων -

Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου, 2021

19 στήλες θερμομέτρησης σε Κιλκίς -

Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου, 2021

Παιονία: Αναλυτικά το έργο-μαμούθ -

Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου, 2021

Εμβολιασμοί για άνω των 85 ετών -

Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου, 2021

Ιός: Παραμένει σε υψηλά επίπεδα -

Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου, 2021

Υποστήριξη για τον COVID-19 -

Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου, 2021

Όχι στην παιδική σεξουαλική κακοποίηση

Γονείς, παιδιά και εκπρόσωποι φορέων ανταποκρίθηκαν με μεγάλο ενδιαφέρον στην ενημερωτική συζήτηση για την παιδική σεξουαλική κακοποίηση που προκάλεσε η Δημοτική Επιτροπή Ισότητας Κιλκίς, τη Δευτέρα 13 Μαρτίου στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Κιλκίς, με προσκεκλημένες ομιλήτριες τη βουλευτή α’ Θεσσαλονίκης Έλενα Ράπτη κοινοβουλευτικό σύνδεσμο και συντονίστρια της καμπάνιας «Ένα στα Πέντε» του Συμβουλίου της Ευρώπης στην Ελλάδα 2013-2016, και την Κιλκισιώτισσα νομικό Καλλισθένη Πάκα.

Η εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό του δημάρχου Κιλκίς Δημήτρη Σισμανίδη και της προέδρου της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας Κιλκίς, δημοτικής συμβούλου Άννας Δημάκη, η οποία υπογράμμισε ότι είναι καθήκον της κοινωνίας, της Πολιτείας και των γονέων να προστατέψουν τα παιδιά από τον εφιάλτη της σεξουαλικής κακοποίησης δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στην ενημέρωση, δείχνοντας τη δέουσα προσοχή στη συμπεριφορά τους, προασπίζοντας το δικαίωμά τους στη ζωή και στις αξίες της.

”Η παιδική σεξουαλική κακοποίηση, δεν έχει ηλικία, ούτε φύλο και τα τραύματα στο σώμα και στην ψυχή δεν μπορούν εύκολα να ξεπεραστούν. Ας ευαισθητοποιηθούμε λοιπόν ακόμη περισσότερο και ας προσπαθήσουμε όλοι μαζί να βοηθήσουμε για την εξάλειψη της” είπε χαρακτηριστικά.

Η κεντρική ομιλήτρια αναφέρθηκε στην πανευρωπαϊκή και πανελλαδική ενημερωτική εκστρατεία που βρίσκεται σε εξέλιξη για την αντιμετώπιση της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης. Η κα Ράπτη παρουσίασε με παιδαγωγική προσέγγιση, D.V.D. κινουμένων σχεδίων όπου εξηγείται ο ”κανόνας των εσωρούχων”, το καλό και το κακό άγγιγμα στο παιδί, οι τρόποι αντίδρασής του όταν αντιληφθεί το χάδι ως καλά κρυμμένη απειλή για τη σωματική του ακεραιότητα ενώ παράλληλα τόνισε ότι λειτουργούν πολλές δομές στη χώρα μας, πέραν των αστυνομικών και εισαγγελικών αρχών όπου μπορούν οι ενδιαφερόμενοι γονείς και συγγενείς να προσφεύγουν για βοήθεια. Σύμφωνα με στοιχεία, στη χώρα μας ένα στα τέσσερα παιδιά έχει υποστεί από το στενό οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον σεξουαλική κακοποίηση, η οποία όπως επισήμανε η Συντονίστρια της εκστρατείας ”Ένα στα Πέντε” είναι η λιγότερο εμφανής αλλά η πιο τρομακτική βία.

Το ισχύον νομικό πλαίσιο για την παιδική σεξουαλική κακοποίηση ανέλυσε η δικηγόρος Καλλισθένη Πάκα η οποία σημείωσε μεταξύ άλλων ότι η Ελλάδα ήταν η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που μέσω του Κοινοβουλίου της επικύρωσε τη σύμβαση της Λιντζαρότε σχετικά με την προστασία των παιδιών από την σεξουαλική εκμετάλλευση και κακοποίηση. Η εθνική νομοθεσία έχει εναρμονιστεί πλήρως με την εν λόγω σύμβαση. Βάσει αυτής προβλέπονται αυστηρότερες ποινές για τους κατηγορουμένους για παιδική σεξουαλική κακοποίηση και αύξηση του χρόνου παραγραφής των αδικημάτων. Ο προσφάτως ψηφισθείς νόμος (Ν.3500/2016) θεωρείται ασπίδα για την παιδική σεξουαλική κακοποίηση και πορνογραφία.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ένα ισχυρό μήνυμα: Να αποτελέσουν όλοι οι παρεστώτες τους πολλαπλασιαστές του ενάντια στη χείριστη μορφή κακοποίησης, αυτή της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης και να πολεμήσουν σκληρά για την καταπολέμησή της.

Την ενημερωτική συζήτηση συντόνισε η κα Δημάκη η οποία εξέφρασε τις ευχαριστίες της στο βουλευτή ν. Κιλκίς Γιώργο Γεωργαντά για τη συμβολή του στην πραγματοποίηση της εκδήλωσης ενώ ευχαρίστησε την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση ν. Κιλκίς, το Σύλλογο Επιστημόνων Κεντρικής Μακεδονίας ”Αριστοτέλης” φορέα του Λαϊκού Πανεπιστημίου Κιλκίς και Παιονίας, τον έντυπο ηλεκτρονικό τύπο του νομού, το φωτογράφο Π. Βασιλειάδη και το ανθοπωλείο ”Ονειροπαγίδα” για την υποστήριξη αυτής.

Σχολιάστε