My Twitter Feed

2 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Συνεχίζονται τα αντιπλημμυρικά -

Πέμπτη, 31 Δεκεμβρίου, 2020

Σταθερά στη μαύρη πρώτη θέση! -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

“Γαλάζια νυστέρια” για το ΓΝΚ! -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

ΣΥΡΙΖΑ: Διερεύνηση καταγγελιών -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

To tvxs.gr για το Νοσοκομείο Κιλκίς -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Εξανέστη από το… βήμα του twitter -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Την Πέμπτη η Λαϊκή του Κιλκίς -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Έργα 1,2 εκατ. για συντήρηση δρόμου -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Όταν ο Τονικίδης συνάντησε τον Ραιχεμπαχ!

tonikidis-raixenmpax-epimelitiriaΤην παρέμβαση της Task Force, ώστε να αποκατασταθεί η παροχή ρευστότητας προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας, ζήτησε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κιλκίς, Παύλος Τονικίδης, ο οποίος πρότεινε τη διαμεσολάβηση των επιμελητηρίων για τη δανειοδότηση των μελών τους.

Αυτό αναφέρει ο “Αγγελιοφόρος” σε ρεπορτάζ του για τη συνάντηση που είχε τη περασμένη Τετάρτη ο Χορστ Ράιχενμπαχ με τους προέδρους των επιμελητηρίων της Κεντρικής Μακεδονίας. Διαβάστε το:

Με τη σκληρή πραγματικότητα των «μικρών» της ελληνικής οικονομίας –και ιδιαιτέρως των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην περιφέρεια της χώρας- είχε την ευκαιρία να έρθει σε επαφή το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης ο Χορστ Ράιχενμπαχ και τα υπόλοιπα μέλη του επιτελείου της Task Force, που βρέθηκαν στη Θεσσαλονίκη. Η συνάντηση με τους προέδρους των επιμελητηρίων της Κεντρικής Μακεδονίας ασφαλώς έδωσε μια νέα διάσταση για τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας στο Γερμανό τεχνοκράτη, ο οποίος εμφανώς ήταν απροετοίμαστος να απαντήσει σε πολλά από αυτά. Γι’ αυτό περιορίστηκε σε απαντήσεις για κεντρικά ζητήματα, όπως η ρευστότητα των επιχειρήσεων, τα μεγάλα έργα και οι διαρθρωτικές αλλαγές στο δημόσιο τομέα, αλλά τουλάχιστον όσοι συμμετείχαν στη σύσκεψη τον παρακολούθησαν να κρατάει πολλές σημειώσεις.

Τα τελευταία χρόνια των μνημονίων, την εποχή δηλαδή που άνοιξαν όλα τα θέματα της ελληνικής οικονομίας, τα μεγάλα δημοσιονομικά προβλήματα και οι κεντρικές επιλογές για ζητήματα μείζονος ενδιαφέροντος, όπως είναι το ασφαλιστικό, τα εργασιακά και το φορολογικό, δεν επέτρεψαν να «φωτιστεί» η πραγματικότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των επαγγελματιών, που αγωνίζονται για να επιβιώσουν. Τόσο η τρόικα και οι ελληνικές κυβερνήσεις όσο και η Task Force έδειξαν να έχουν άλλες προτεραιότητες, αλλά η αλήθεια είναι ότι για το 95% των ελληνικών επιχειρήσεων η κρίση είναι καθοριστική για το μέλλον τους. Με αυτά τα δεδομένα η εμπειρία του Ράιχενμπαχ με τα επιμελητήρια της Κεντρικής Μακεδονίας ενδέχεται να λειτουργήσει δημιουργικά, εάν βεβαίως όσα είπε ο επικεφαλής της Task Force για το ενδιαφέρον του για την πραγματική οικονομία ισχύουν.

Δεν κάνετε τίποτα!

Στην αίθουσα συσκέψεων του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης τον Χορστ Ράιχενμπαχ και τους συνεργάτες του υποδέχτηκε ως οικοδεσπότης ο Μιχάλης Ζορπίδης. Ο πρόεδρος του ΕΕΘ στην τοποθέτησή του θύμισε στον επικεφαλής της Τask Force ότι πριν από δέκα μήνες είχαν συναντηθεί στην Αθήνα, αλλά από τότε σε πρακτικό επίπεδο δεν έγινε σχεδόν τίποτα. Αντίθετα, η καθημερινότητα των μικρομεσαίων επιδεινώνεται συνεχώς και τα «λουκέτα» πέφτουν βροχή. Ο κ. Ζορπίδης έθεσε τα θέματα του παρεμπορίου, της απελευθέρωσης των επίγειων επιβατικών μεταφορών, της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση, της άρνησης του Δημοσίου να προχωρήσει σε συμψηφισμούς χρεών και οφειλών με τους ιδιώτες, καθώς και της γραφειοκρατικής και αναποτελεσματικής λειτουργίας του Δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, σε ό,τι αφορά τις σχέσεις τους με τις μικρές επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες. Ο πρόεδρος του ΕΕΘ κάλεσε το Γερμανό τεχνοκράτη να εξαντλήσει την επιρροή του προς την κυβέρνηση και την τρόικα για να επιλυθούν πρακτικά προβλήματα της αγοράς.

Με δραματικούς τόνους για την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά μίλησε ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ, Δημήτρης Μπακατσέλος, ο οποίος επισήμανε προς τον κ. Ράιχενμπαχ ότι «οι επιχειρήσεις μας δε μετρούν μήνες και χρόνια, αλλά μέρες και εβδομάδες». Ο κ. Μπακατσέλος έθεσε επίσης τα θέματα της οικοδομής, που μέσα σε τέσσερα χρόνια έχει υποχωρήσει κατά 80%, της καθυστέρησης απονομής δικαιοσύνης για επιχειρηματικά θέματα, της ανάγκης μείωσης του μη μισθολογικού κόστους, ενώ πρότεινε να ληφθούν μέτρα για τον επαναπατρισμό των νόμιμων κεφαλαίων που έχουν φύγει στο εξωτερικό. Ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ αναφέρθηκε σκωπτικά και στα μεγάλα έργα που αφορούν τη Θεσσαλονίκη και όλα –πλην της Εγνατίας οδού- βρίσκονται σε διαρκή εκκρεμότητα και δεν προχωρούν.

Ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Παπαδόπουλος, υπογράμμισε τη σημασία της μετανάστευσης των ελληνικών –κυρίως μεταποιητικών- επιχειρήσεων στα Βαλκάνια και πρότεινε να προχωρήσει η δημιουργία στα σύνορα Ειδικών Οικονομικών Ζωνών, ώστε το φαινόμενο να αναστραφεί και η αιμορραγία να περιοριστεί.

Στο πρόβλημα που θα δημιουργήσει στα επιμελητήρια η κατάργηση της υποχρεωτικής συνδρομής των επιχειρήσεων από το 2015 αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πέλλας, Ιορδάνης Τσώτσος, ο οποίος σημείωσε ότι χωρίς πόρους τα επιμελητήρια δε θα μπορούν να εξυπηρετούν τα μέλη τους (ΓΕ.ΜΗ., ίδρυση επιχειρήσεων, αδειοδοτήσεις, ενημέρωση). Επίσης ζήτησε να δημιουργηθεί κεφάλαιο στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ύψους 2 δισ. ευρώ, το οποίο θα διαχειρίζεται η Κεντρική Ενωση Επιμελητηρίων Ελλάδος και όχι οι τράπεζες.

Για το πρόβλημα που δημιουργούν γενικά στην ελληνική οικονομία και ειδικότερα στην οικονομία της Πιερίας το παρεμπόριο και η παραοικονομία μίλησε ο πρόεδρος του εκεί επιμελητηρίου, Ηλίας Χατζηχριστοδούλου, ο οποίος αναφέρθηκε σε φαινόμενα αθέμιτου ανταγωνισμού. Οπως κατήγγειλε, υπάρχουν στην Ελλάδα κινέζικες επιχειρήσεις που τιμολογούν μόλις το 5% των εμπορευμάτων που διακινούν, ενώ ανέφερε και περιπτώσεις που εμπορεύματα περνούν ατιμολόγητα από τη Βουλγαρία στην Ελλάδα, μέσω της συνοριακής διάβασης του Προμαχώνα.

Μαζική μετανάστευση

Στις δύσκολες συνθήκες που βιώνουν οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες στο νομό Σερρών αναφέρθηκε ο Χρήστος Μέγκλας, πρόεδρος του οικείου επιμελητηρίου. Οπως είπε, πρόκειται για την περιοχή με το μικρότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ στη χώρα, που μαστίζεται από μαζική μετανάστευση. Ζήτησε τη δημιουργία Ειδικής Οικονομικής Ζώνης –«μπορούμε να προσφέρουμε δωρεάν γη για να γίνει», είπε χαρακτηριστικά-, αλλά και την ίδρυση δημοπρατηρίου αγροτικών προϊόντων. Ταυτόχρονα κατήγγειλε ότι ενώ ο κεντρικός αγωγός προμήθειας φυσικού αερίου της χώρας διασχίζει το νομό, το φυσικό αέριο δεν έχει φτάσει ακόμη στις επιχειρήσεις της περιοχής.

Την εγκατάλειψη των τουριστικών υποδομών που ανήκουν στο Δημόσιο «και αντί να είναι εστίες ανάπτυξης ερημώνουν και εξελίσσονται σε κέντρα παρανομίας και σκουπιδότοπους» κατήγγειλε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής, Γιώργος Γκιλής. Πρίκειται για τα ακίνητα που ανήκουν στην Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα και –όπως είπε- έχουν περάσει δέκα χρόνια και έξι υπουργοί και παραμένουν αναξιοποίητα.

Την παρέμβαση της Task Force, ώστε να αποκατασταθεί η παροχή ρευστότητας προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας, ζήτησε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κιλκίς, Παύλος Τονικίδης, ο οποίος ζήτησε τη διαμεσολάβηση των επιμελητηρίων για τη δανειοδότηση των μελών τους.

Λίγα λόγια, πολλή διπλωματία

Σε όλα αυτά ο Χ. Ράιχενμπαχ απάντησε με λίγα λόγια και πολλή διπλωματία. Αναγνώρισε τις καθυστερήσεις που υπήρξαν από ευρωπαϊκής πλευράς στο πεδίο της χρηματοδότησης της οικονομίας, αλλά υποστήριξε ότι, πλέον, τα δύο δισ. ευρώ της ΕΤΕπ βρίσκονται στη διάθεση των τραπεζών, οι οποίες οφείλουν να τα διοχετεύσουν στην αγορά. Κάλεσε τους εκπροσώπους των επιμελητηρίων να πάρουν ενεργό μέρος στη διαμόρφωση τριών κωδίκων (φορολογίας εισοδήματος, φορολογικών διαδικασιών, βιβλίων και στοιχείων) και προέτρεψε τους προέδρους να επικεντρωθούν σε δύο τρία θέματα αιχμής, ώστε να μπορέσουν να τα προωθήσουν αποτελεσματικότερα. Για το συμψηφισμό των οφειλών του Δημοσίου με τις οφειλές των ιδιωτών αποκάλυψε ότι προσπάθησε δύο φορές να πείσει το υπουργείο Οικονομικών να ρυθμίσει γρήγορα το θέμα, αλλά το αποτέλεσμα δεν είναι το αναμενόμενο, ενώ απέκλεισε τη δυνατότητα δημιουργίας στην Ελλάδα Ειδικών Οικονομικών Ζωνών, αφού δεν το επιτρέπει η κοινοτική νομοθεσία. Επίσης, για το ζήτημα της υποχρεωτικότητας των συνδρομών των επιχειρήσεων στα επιμελητήρια δήλωσε αναρμόδιος, αλλά εκτίμησε πως το περιθώριο των δύο ετών της μεταβατικής περιόδου «είναι ικανοποιητικός συμβιβασμός».

Πηγή: agelioforos.gr

Σχολιάστε