My Twitter Feed

7 Μαΐου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Δικογραφίες σε βάρος ιερέων -

Παρασκευή, 7 Μαΐου, 2021

Δωρεάν τεστ σε τρεις οικισμούς -

Παρασκευή, 7 Μαΐου, 2021

Στεφάνια για την εργατική 1η Μάη -

Παρασκευή, 7 Μαΐου, 2021

Ο κορονοϊός είναι πάντα εδώ! -

Πέμπτη, 6 Μαΐου, 2021

“Τέλος τα SMS από τις 15 Μαΐου” -

Πέμπτη, 6 Μαΐου, 2021

Αχνοφέγγει ένα φως αισιοδοξίας -

Πέμπτη, 6 Μαΐου, 2021

Υποσχέσεις στελέχωσης της ΜΕΘ -

Πέμπτη, 6 Μαΐου, 2021

Μάχη των μαχών, τα εργασιακά -

Πέμπτη, 6 Μαΐου, 2021

Όταν λειτουργούμε σαν Ομάδα

Του Βασίλη Ιωαννίδη*


Πριν από δύο μήνες ξεκίνησα ως συντονιστής μία ομάδα στο Facebook με την ονομασία «Η Βιοποικιλότητα του Κιλκίς»  (Η Βιοποικιλότητα του Κιλκίς).

Η ομάδα γεννήθηκε ως απάντηση κυρίως στους χαρακτηρισμούς του Κιλκίς ως Ζώνη Υποβαθμισμένου Τοπίου αλλά και στις απειλές που διαφαίνονται από την διαχείριση του περιβάλλοντος στην περιοχή.

Σήμερα, δύο μήνες μετά, βρίσκομαι  στην ευχάριστη θέση να ενημερώσω πώς, το κάτι είδα – σαν κάτι μου μοιάζει – κάτι θυμάμαι, έδωσε αποτελέσματα και μάλιστα πολύ σημαντικά. Με απλές σκέψεις που γεννήθηκαν μέσα στο άχρωμο internet γεννήθηκαν δύο νέα μαργαριτάρια για το Κιλκίς.

Και μπορεί για κάποιους να μην αποτελεί σημαντική εξέλιξη, δεν μπορεί να παραβλεφθεί το γεγονός όμως πώς μπορεί να αποτελέσει πόλο έλξεις για ανθρώπους που θέλουν να επισκεφθούν την περιοχή μόνο γι αυτό. Έχω γνωρίσει αρκετούς από αυτούς πάνω στα βουνά του Κιλκίς.

Όλα ξεκίνησαν από μια ερώτηση της Αννέτα Γεωρτσέκη για ένα λουλούδι που της έφερνε ο παππούς της. Στην συνέχεια εγώ γνωρίζοντας την αξία του για την Ελληνική χλωρίδα και χωρίς μέχρι σήμερα να έχω πληροφορία για καταγραφή στο Κιλκίς ζήτησα αν κάποιο μέλος μπορούσε να βρει πληροφορίες. Εκεί εμφανίστηκε η Δώρα η Γόντση που με ενημέρωση ότι ο πατέρας της και από χθες φίλος μου ο Γόντσης ο Σταύρος ήξερε που υπάρχει το φυτό.

Την Πέμπτη λοιπόν ο Σταύρος αφιέρωσε το πρωινό του στο να με γυρνάει στα βουνά του Σκρά. Με άγχος και αγωνία είναι η αλήθεια αν αυτό που μου έδειχνε ήταν αυτό που έψαχνα. Αυτό το καταπληκτικό πρωινό τελικά έδωσε πράγματι νέες θέσεις στην Ελλάδα για το είδος Pulsatilla halleri αλλά όχι μόνο. Το σημαντικότερο μέχρι τώρα φυτό που συλλέχθηκε και αναγνωρίστηκε τελικά ήταν το Pontechium maculatum (L.) Böhle & Hilger την αναγνώριση του οποίου με πολλή αγωνία έστειλα στην βοτανική εταιρία αλλά και στην βάση δεδομένων της Flora Hellenica.

Οι απαντήσεις ήταν για το Pontechium maculatum (L.) Böhle & Hilger “ Μια εξαιρετική ανακάλυψη! Η μόνη ελληνική τοποθεσία μέχρι τώρα για αυτό το ξεχωριστό είδος βρίσκεται στο όρος Φαλακρόν. Θεωρείται σπάνιο και απειλείται στη Βουλγαρία. Δώστε μου τις λεπτομέρειες τοποθεσίας που θα συμπεριληφθούν στη βάση δεδομένων. Ίσως θα μπορούσατε επίσης να μου στείλετε τις φωτογραφίες σε υψηλή ανάλυση – τότε θα συμπεριλάβω μία από αυτές στο προσάρτημα φωτογραφιών στον επερχόμενο Άτλαντα της Ελληνικής Χλωρίδας.”

Και για το Pulsatilla halleri “είναι αναμφίβολα το Pulsatilla”.

Η αναγνώριση των ειδών συνεχίζεται και ίσως βγάλει και αλλά σπάνια είδη.

Έτσι μετά τον Κώστα τον Κωσταντινίδη που έδωσε το πρώτο νέο είδος για το Κιλκίς μέσω τις ομάδας, τώρα και ο Σταύρος ο Γόντσης προσθέτει στο Κιλκίς δύο ακόμη διαμαντάκια.

Εδώ το όλοι μαζί μπορούμε παίρνει σάρκα και οστά και αφήνει πίσω του στους Κιλκισιώτες που γεννιούνται ένα μικρό δωράκι.

Καλή συνέχεια και μακάρι να χρησιμοποιηθεί αυτή η πρακτική και σε άλλους τομείς.

*Γεωπόνος

Σχολιάστε