My Twitter Feed

4 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Επαναξιολογούνται οι διοικητές; -

Δευτέρα, 4 Ιανουαρίου, 2021

Παραμένει αναβαθμισμένος -

Δευτέρα, 4 Ιανουαρίου, 2021

Καταγγελίες υγειονομικών Κιλκίς -

Δευτέρα, 4 Ιανουαρίου, 2021

Εμβολιασμοί στα νοσοκομεία μας -

Δευτέρα, 4 Ιανουαρίου, 2021

ΣΥΡΙΖΑ: Ανησυχία για τα σχολεία -

Δευτέρα, 4 Ιανουαρίου, 2021

“Μέτρα πριν το άνοιγμα σχολείων” -

Κυριακή, 3 Ιανουαρίου, 2021

ΑΚΕ: Διαφοροποίηση στο ΣΕΝΚ -

Κυριακή, 3 Ιανουαρίου, 2021

Συνεχίζονται τα αντιπλημμυρικά -

Πέμπτη, 31 Δεκεμβρίου, 2020

Όπου φτωχός κι η μοίρα του…

Του Γιάννη Μυλόπουλου.


Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ο Αλέξης Τσίπρας προσωπικά κατήγαγαν μια μεγάλη νίκη το Σαββατοκύριακο. Έφεραν τον κρυπτόμενο στα δύσκολα πρωθυπουργό στη Βουλή και τον ανάγκασαν, μαζί με σύσσωμη την κυβέρνηση και τους κυβερνητικούς βουλευτές, να υπερασπιστούν ανοικτά πλέον τον πτωχευτικό νόμο.

Ένα νόμο που ανοίγει το δρόμο αφενός για την κήρυξη σε κατάσταση πτώχευσης όσων δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους στην παρούσα εξαιρετικά δυσμενή συγκυρία και αφετέρου για την απώλεια, μαζί με άλλα περιουσιακά στοιχεία, ακόμη και της πρώτης κατοικίας τους.

Ο πτωχευτικός κώδικας δεν είναι πλέον νόμος Σταϊκούρα, όπως ο πρωθυπουργός επιδίωκε, απουσιάζοντας από την ψήφισή του. Από χτες έγινε πλέον και επίσημα νόμος του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Όσοι στο εξής χάσουν τα σπίτια και τις περιουσίες τους θα γνωρίζουν ότι γι’ αυτό θα ευθύνεται προσωπικά ο ίδιος ο πρωθυπουργός, όπως και σύσσωμη η κυβέρνηση κι ακόμη και ο τελευταίος βουλευτής της ΝΔ, που τον υπερασπίστηκαν με πάθος απέναντι στην αξιωματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ, που εξάντλησε όλα τα μέσα που προβλέπει η κοινοβουλευτική δεοντολογία για να τον σταματήσει.

Μόνο «τρίχες κατσαρές» δεν ήταν λοιπόν η πρόταση μομφής κατά Σταϊκούρα, όπως πολύ… κομψά την παρουσίασε ο υπουργός Ανάπτυξης.

Σε εποχή λοιπόν βαθιάς οικονομικής ύφεσης, εκτίναξης της ανεργίας και σοβαρής υγειονομικής κρίσης το μόνο που ενδιαφέρει την κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι να θεσμοθετηθεί η πτώχευση των νοικοκυριών των μικρομεσαίων και να προβλεφθεί ο τρόπος που θα μεταφέρονται στις τράπεζες οι πρώτες κατοικίες και τα περιουσιακά τους στοιχεία.

Τη ίδια στιγμή, οι εταίροι μας στην Ευρώπη, ακόμη και οι πιο επιθετικά νεοφιλελεύθεροι, με μόλις μονοψήφια νούμερα επαπειλούμενης ύφεσης, επιδοτούν τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις που απειλούνται με σημαντικά ποσοστά του ΑΕΠ τους, που ξεκινούν από 12% στην περίπτωση της Ισπανίας, ανεβαίνουν στο 21% στην περίπτωση της Ιταλίας και στο 23% της Γαλλίας, για να φτάσουν μέχρι το εντυπωσιακό 51,2% στην περίπτωση της Γερμανίας.

Κι ακόμη, εκτός από την ενίσχυση από τον κρατικό προϋπολογισμό που παρέχουν οι εταίροι μας στην Ευρώπη σε όσους έχουν ανάγκη, αναστέλλουν και τους ισχύοντες πτωχευτικούς νόμους, προκειμένου να προστατεύσουν τις απειλούμενες από πτώχευση και μαζικούς πλειστηριασμούς μικρομεσαίες κοινωνικές ομάδες.

Την ίδια ώρα που έτσι προστατεύουν τους ευάλωτους πολίτες τους οι Ευρωπαϊκές χώρες, η Ελλάδα της Νεοδεξιάς, αν και με διψήφιο και διπλάσιο σε σχέση με την Ευρώπη ποσοστό ύφεσης εξ αιτίας των κυβερνητικών χειρισμών, είναι ουραγός ακόμη και στην ενίσχυση όσων απειλούνται, με ένα αναιμικό μονοψήφιο ποσοστό του ΑΕΠ της χώρας.

Κι ακόμη, η Ελλάδα του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η μόνο χώρα που όχι μόνο δεν αναστέλλει, αλλά αντίθετα, ψηφίζει ειδικό πτωχευτικό νόμο για να μη χάσουν οι τράπεζες την ευκαιρία των ομαδικών πλειστηριασμών των περιουσιών όσων δεν αντέξουν την ύφεση που η ίδια η κυβέρνηση προκάλεσε πριν ακόμη από την πανδημία και όξυνε με τους άφρονες χειρισμούς της το καλοκαίρι, καταστρέφοντας τον τουρισμό και μέσω αυτού και την υπόλοιπη ελληνική οικονομία.

Τούτων δοθέντων, η πρόταση μομφής και μόνο που συνέβαλε ώστε όποιος άνοιγε την τηλεόρασή του στο Σαββατοκύριακο να ενημερώνεται για τις νομοθετικές ανησυχίες της κυβέρνησης της Δεξιάς και για τη σκληρότητα που επιδεικνύει σε καιρούς δύσκολους, επιδιώκοντας την ενίσχυση των τραπεζών που θα πλουτίζουν στο εξής από την καταστροφή των μικρομεσαίων, ήταν μια μεγάλη επιτυχία του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα.

Όπως μεγάλη επιτυχία προσωπικά του Αλέξη Τσίπρα ήταν που ανάγκασε τον πρωθυπουργό και σύσσωμη την κυβέρνηση να υπερασπιστούν τον πτωχευτικό κώδικα ενώπιον των ελλήνων τηλεθεατών και μάλιστα σε καθεστώς πλήρους επικοινωνιακού αποκλεισμού που επιβάλλουν τα ΜΜΕ της λίστας Πέτσα.

Διότι τι άλλο από υποστήριξη του πτωχευτικού κώδικα ήταν η κυβερνητική γραμμή που βασίστηκε στο μονότονο «κι εσείς τα ίδια κάνατε»;

Πρώτα γιατί οι πολίτες γνωρίζουν ότι η κυβέρνηση Τσίπρα δεν έκανε τα ίδια. Αφού εν μέσω μνημονιακής ομηρίας και αφόρητων πιέσεων των δανειστών, η κυβέρνηση Τσίπρα κατάφερε με το νόμο Φλαμπουράρη να σώσει την πρώτη κατοικία. Διότι πλειστηριασμοί μπορεί να έγιναν, όπως παραδέχτηκε και ο αρμόδιος υπουργός Οικονομικών επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος. Αλλά δεν ήταν πρώτης κατοικίας.

Κι ύστερα, αν εξαιρέσουμε την ωμή διαστρέβλωση της αλήθειας από πλευράς κυβέρνησης, τι άλλο από υποστήριξη του πτωχευτικού κώδικα και από παραδοχή αναλγησίας είναι το γεγονός ότι πρωθυπουργός και κυβέρνηση εν χορώ παραδέχτηκαν ότι σήμερα, δύο χρόνια και βάλε μετά τη λήξη των μνημονίων, η κυβέρνηση της ΝΔ επιμένει να νομοθετεί ακριβώς τα ίδια με εκείνα που μας ανάγκαζαν οι δανειστές να νομοθετήσουμε επί μνημονίων;

Τι άλλη διαβεβαίωση δηλαδή χρειαζόμαστε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι δύο σε ένα; Καθώς:

Είναι εκείνη που και προκάλεσε, αλλά και όξυνε την ύφεση που γι’ αυτό και είναι η πιο βαθιά στην Ευρώπη και
Είναι εκείνη που επαναφέρει, οικειοθελώς αυτή τη φορά, τους μνημονιακούς νόμους στην Ελλάδα
Σήμερα οι περισσότερες δεξιές εφημερίδες θριαμβολογούν για τη μεγάλη επιτυχία της κυβέρνησης Μητσοτάκη, να υπερασπιστεί τον πτωχευτικό νόμο απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ.

Μια… επιτυχία που θα κάνει να περάσει δύσκολα στο εξής όχι μόνο η συντριπτική πλειοψηφία των μικρομεσαίων ελλήνων πολιτών, αλλά και η κυβέρνηση της ΝΔ και ο ίδιος ο πρωθυπουργός.
Μας περιμένει ένας πολύ δύσκολος χειμώνας…

Άρθρο στο tvxs.gr

Σχολιάστε