My Twitter Feed

11 Φεβρουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

ΕΛΜΕ: Κι άλλες παραιτήσεις αιρετών -

Τετάρτη, 10 Φεβρουαρίου, 2021

Έξι νέοι γιατροί στα Νοσοκομεία μας -

Τρίτη, 9 Φεβρουαρίου, 2021

Τ. Κεσίδης: Και πάλι συντονιστής -

Τρίτη, 9 Φεβρουαρίου, 2021

Νέα κόντρα για το προσφυγικό -

Τρίτη, 9 Φεβρουαρίου, 2021

Σε απόγνωση ο εμπορικός κόσμος! -

Τρίτη, 9 Φεβρουαρίου, 2021

Ηχηρή παραίτηση αιρετών ΔΑΚΕ -

Τρίτη, 9 Φεβρουαρίου, 2021

Αγρότες κομμένοι από ενισχύσεις -

Τρίτη, 9 Φεβρουαρίου, 2021

Να σταματήσει η πειθαρχική δίωξη -

Δευτέρα, 8 Φεβρουαρίου, 2021

Ψάχνουν υποκινητές σε ΜΚΟ

Στο Κιλκίς ή στο Πολύκαστρο εικάζεται ότι τυπώθηκαν τα φυλλάδια που οδήγησαν τους πρόσφυγες από την Ειδομένη στη ΠΓΔΜ μέσω του ποταμού Μάλα Ρέκα.

prosfyges-001Αυτό αναφέρει η εφημερίδα ΕΘΝΟΣ, με τη πληροφορία ότι έχουν μπει στο «μικροσκόπιο» αρχικά περίπου 30 αλληλέγγυοι από τη Γερμανία, τη Βρετανία, τη Γαλλία, το Βέλγιο και άλλες χώρες, που συνόδευσαν το κομβόι κατά μήκος της οριογραμμής, οργάνωσαν την επιχείρηση για τη διάσχιση του ποταμού Μάλα Ρέκα και οδήγησαν τους πρόσφυγες μέχρι το σημείο όπου τελειώνει ο φράχτης για τη μαζική είσοδό τους στη γειτονική χώρα.

Σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, οι αστυνομικές αρχές ερευνούν το ενδεχόμενο να βρίσκονται ανάμεσά τους οι συντάκτες και διανομείς του επίμαχου φυλλαδίου με τον χάρτη της περιοχής, που μοιράστηκε στους πρόσφυγες το βράδυ της Κυριακής.

Πρόκειται για ακτιβιστές από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, που βρέθηκαν στην Ειδομένη έπειτα από κάλεσμα μέσω Διαδικτύου. Δεν εκπροσωπούν κάποια συγκεκριμένη οργάνωση ή συλλογικότητα, αλλά λειτουργούν αυτόνομα και ακτιβιστικά, βοηθώντας πρόσφυγες με την προετοιμασία και διανομή του φαγητού, καθώς και σε άλλες καθημερινές τους ανάγκες.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, πρόκειται για τη μοναδική ομάδα εθελοντών με μόνιμη παρουσία στην Ειδομένη, η οποία δεν ανήκει σε κάποια οργάνωση. Μέχρι τις αρχές του χρόνου βρίσκονταν στη θέση τους ακτιβιστές που είχαν αναλάβει τη σίτιση των παράτυπων μεταναστών -Ιρανών, Πακιστανών, Αφρικανών κ.ά.- οι οποίοι είχαν εγκλωβιστεί στο 2o camp μετά το κλείσιμο των συνόρων γι΄ αυτούς.

Ανάμεσά τους υπήρχαν εθελοντές που είχαν καταγγελθεί ότι παρακινούσαν τους μετανάστες να παραμείνουν στην Ειδομένη ώστε να πιέσουν για να ανοίξουν τα σύνορα. Μετά την αστυνομική επιχείρηση για την απομάκρυνση των μεταναστών τον περασμένο Δεκέμβριο, η συγκεκριμένη ομάδα αποχώρησε από την περιοχή.

Οι καταγεγραμμένες οργανώσεις που δραστηριοποιούνται επίσημα στην Ειδομένη είναι δέκα και έχουν αποδεδειγμένη προσφορά στην υποστήριξη και ανακούφιση χιλιάδων ταλαιπωρημένων προσφύγων. Πρόκειται για την Υπατη Αρμοστεία, τον Ερυθρό Σταυρό (ελληνικό και κλιμάκια από άλλες χώρες) και την Ερυθρά Ημισέληνο, τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, τους Γιατρούς του Κόσμου, τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, τις Αρσις, Praxis, Save the Children, και Μετάδραση.

Εκπρόσωποι των οργανώσεων συναντώνται μία φορά την εβδομάδα και λαμβάνουν από κοινού τις αποφάσεις για τη λειτουργία του camp.

Τα σενάρια για τον συγγραφέα του φυλλαδίου

Το πολυσυζητημένο φυλλάδιο που οδήγησε στην «έξοδο» των προσφύγων προς την ΠΓΔΜ ξεκίνησε σύμφωνα με το Spiegel Online από το Facebook και έφτασε τα ξημερώματα της Κυριακής στην Ειδομένη μέσα σε ένα λευκό φορτηγάκι, με τα -πλαστά- διακριτικά του Ερυθρού Σταυρού.

Η ιστορία ξεκινά τρεις εβδομάδες νωρίτερα, όταν η ΠΓΔΜ αρνήθηκε την είσοδο σε Αφγανούς, αλλά τα σύνορα δεν ήταν ερμητικά κλειστά. Ενας Σύρος, ο οποίος είχε καταφέρει να φτάσει στη Γερμανία, έστειλε μέσω Facebook τα νέα του σε ορισμένους συμπατριώτες του, και τους εξηγούσε πώς κατάφερε να περάσει τα σύνορα, παροτρύνοντάς τους να ακολουθήσουν το παράδειγμά του.

Σε μια κλειστή ομάδα στη συγκεκριμένη ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης, η φυγή του Σύρου έγινε αντικείμενο συζήτησης μεταξύ περίπου 300 συμπατριωτών του και Ιρακινών. Ο συγγραφέας, λοιπόν, του φυλλαδίου, όπως εκτιμά το Spiegel, δεν ήταν Γερμανός, αλλά πιθανότατα είχε τη στήριξη της συριακής κοινότητας στη Γερμανία.

Η υπογραφή που φέρουν τα φυλλάδια (kommando Norbert Bluem) παραπέμπει μεν στο πρώην βουλευτή των Χριστιανοδημοκρατών, ο οποίος βρέθηκε στην Ειδομένη, ωστόσο ο ίδιος αρνήθηκε ότι είχε κάποια σχέση. Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι ο Μπλουμ δήλωσε στους πρόσφυγες πως το πρόβλημα δεν είναι η Γερμανία αλλά οι βαλκανικές χώρες και ότι εάν καταφέρουν να φτάσουν μέχρι τη Γερμανία, θα μπορέσουν να παραμείνουν εκεί. Οι φράσεις αυτές του πρώην βουλευτή αναπτέρωσαν την ελπίδα των προσφύγων, που μάταια περίμεναν μπροστά στα κλειστά σύνορα.

Πηγή: ethnos.gr

Σχολιάστε