My Twitter Feed

15 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

“Όχι στη μονάδα του Μυτιληναίου” -

Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου, 2021

Μονάδα επεξεργασίας αποβλήτων -

Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου, 2021

Πρώτοι σε θνησιμότητα το 2020! -

Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου, 2021

Έξοδος από τη καυτή πρώτη 7άδα -

Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου, 2021

Πυροπροστασία σε 75 σχολικές μονάδες -

Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου, 2021

Νέες αναρτήσεις για δασικ. χάρτες -

Τετάρτη, 13 Ιανουαρίου, 2021

“Ριγμένες” οι επιχειρήσεις του Κιλκίς -

Τρίτη, 12 Ιανουαρίου, 2021

Υγειονομικοί: Εμβόλιο μόνο το 33%! -

Τρίτη, 12 Ιανουαρίου, 2021

Ψάχνοντας την άλλη Ειδομένη!

Τα ίχνη μίας άλλης Ειδομένης θα αναζητήσουν επιστήμονες, το επόμενο χρονικό διάστημα, στο υπέδαφος μίας περιοχής που συνδέθηκε άρρηκτα με το προσφυγικό, ενώ διαδραμάτιζε ανά τους αιώνες σημαντικό ρόλο ως πέρασμα μεταξύ βορρά και νότου, μέσω της κοιλάδας του Αξιού ποταμού.

Στο ίδιο σημείο, εκεί όπου το 2007 και το 2015 υπήρξαν αρχαιολογικά ευρήματα της νεολιθικής και της μεσοβυζαντινής περιόδου, θα γίνει γεωφυσική και δορυφορική τηλεπισκόπηση με χρήση μαγνητικών, ηλεκτρικών και ηλεκτρομαγνητικών τεχνικών και γεωραντάρ.

Καθώς, όμως, η ανασκαφή ήταν περιορισμένη, σκοπός των επόμενων ενεργειών είναι να αποτυπωθεί τι ακριβώς υπάρχει στο υπέδαφος, ώστε να εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα για την έκταση της προϊστορικής εγκατάστασης και του μεταβυζαντινού νεκροταφείου, αλλά και την πιθανή ύπαρξη παρακείμενου οικισμού, ομόχρονου με το νεκροταφείο.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας ενέκρινε τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας, του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) και του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για την υλοποίηση του σχετικού ερευνητικού έργου.

Σύμφωνα με τις υπηρεσίες της Περιφέρειας, τις έρευνες θα πραγματοποιήσει το Εργαστήριο Γεωφυσικής Δορυφορικής Τηλεπισκόπησης και Αρχαιοπεριβάλλοντος του Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών του ΙΤΕ σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κιλκίς, η οποία αναλαμβάνει την επίβλεψη και εποπτεία των εργασιών.

Πηγή: ΜΠΕ – ΑΠΕ

Σχολιάστε