My Twitter Feed

24 Δεκεμβρίου, 2022

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Η πλατεία επέστρεψε στο δήμο -

Παρασκευή, 23 Δεκεμβρίου, 2022

Τεχνοφόρμ: Επένδυση 75,6 εκ. ευρώ -

Παρασκευή, 23 Δεκεμβρίου, 2022

Φραγγίδης: Προεκλογικό το market pass -

Τετάρτη, 21 Δεκεμβρίου, 2022

Πίστωση για καταφύγιο αδέσποτων -

Τετάρτη, 21 Δεκεμβρίου, 2022

ΓΝΚ: Πρόεδρος ο Πασχ. Μασούρας -

Τετάρτη, 21 Δεκεμβρίου, 2022

Στην Αθήνα για θέματα της Παιονίας -

Τρίτη, 20 Δεκεμβρίου, 2022

ΑΝΚΙ: Προγράμματα για ανέργους -

Τρίτη, 20 Δεκεμβρίου, 2022

Για νέους αγρότες και δυνατότητες -

Δευτέρα, 19 Δεκεμβρίου, 2022

Ψάχνονται, συκοφαντούν,

…φοβούνται, ξορκίζουν.

Του Τάσου Παππά.


Το σκάνδαλο των υποκλοπών αγγίζει τον πυρήνα της εξουσίας, τον ίδιο τον πρωθυπουργό και δεν κλείνει, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των προπαγανδιστικών μηχανισμών και τη βοήθεια που προσφέρουν θεσμικοί παράγοντες που, αντί να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, κάνουν καθυστέρηση.

Οι αποκαλύψεις πέφτουν βροχή και οι δικαιολογίες που καταθέτει ο κ. Μητσοτάκης σαρώνονται, μόλις έρθουν σε επαφή με τα ατίθασα γεγονότα. Η ακρίβεια δεν τιθασεύεται με τα καλάθια των νοικοκυριών και οι καραμελωμένοι θεατρινισμοί του αρμόδιου υπουργού προκαλούν θυμηδία. Ο πληθωρισμός επιμένει και γελοιοποιεί τους κυβερνητικούς αξιωματούχους, που μας έλεγαν ότι το φαινόμενο θα είναι παροδικό και να μην ανησυχούμε. Τα κρούσματα διαφθοράς με πρωταγωνιστές κυβερνητικούς παράγοντες και στελέχη της Δεξιάς πυκνώνουν και δεν γίνεται να διασκεδαστούν οι αρνητικές εντυπώσεις με επιχειρήματα της συμφοράς ή με διοικητικά μέτρα εναντίον των παραβατών, εκ των υστέρων. Η δράση τους ήταν γνωστή και υπήρξε ανοχή.

Η έξαρση της βαριάς εγκληματικότητας ακυρώνει το αφήγημα της Ν.Δ., ότι είναι το κόμμα που υπηρετεί με συνέπεια το δόγμα «τάξη και ασφάλεια», ο αρμόδιος υπουργός δέχεται βολές από παντού, δεν του χαρίζονται ούτε τα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης και επιχειρεί με λεονταρισμούς να διαφημίσει ένα ανύπαρκτο έργο. Οι θριαμβολογίες του μοιάζουν με πυώδεις ρεκλάμες, προορισμένες να εξαπατήσουν το κοινό. Τα χατίρια της κυβέρνησης στην ολιγαρχία έχουν ενοχλήσει ακόμη και τμήματα του δεξιού ακροατηρίου. Τα προκλητικά μπόνους στα δικά της παιδιά -διορισμένα σε νευραλγικά πόστα- έχουν εξοργίσει το σύμπαν. Τα προεκλογικού χαρακτήρα επιδόματα-ψίχουλα (έτσι χαρακτήριζε ο κ. Μητσοτάκης τα επιδόματα που έδινε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ.) θυμώνουν τον κόσμο. Οι βίαιες παρεμβάσεις στο ΕΣΥ (μεταρρύθμιση αποκαλούν το ξεχαρβάλωμά του) έχουν προκαλέσει την αντίδραση και φιλοκυβερνητικών δυνάμεων στην περιοχή της Υγείας.

Ολα αυτά αποτυπώνονται στις δημοσκοπήσεις (όση εμπιστοσύνη μπορεί να έχει κανείς στις μετρήσεις μετά και το αποκαλυπτικό δημοσίευμα του Δημ. Τερζή στην «Εφημερίδα των Συντακτών» στις 20-12-2022). Σε όλα τα μεγέθη, η Δεξιά και ο επικεφαλής της υποχωρούν. Κρατάει την πρωτιά (με τις γαλιφιές που κάνουν στα νούμερα οι δημοσκόποι), ωστόσο η διαφορά βαίνει μειούμενη. Ακόμη και οι πιο επιεικείς (στα όρια της παρεξήγησης) με την κυβέρνηση ερευνητές την προειδοποιούν ότι ο χρόνος δουλεύει εις βάρος της. Από τα γκάλοπ προκύπτει, επίσης, και μια ενδιαφέρουσα ανατροπή. Μέχρι πρόσφατα, οι πολίτες εμφανίζονταν να προτιμούν τις αυτοδύναμες κυβερνήσεις, γιατί μόνο αυτές μπορούν να εγγυηθούν την πολιτική σταθερότητα και την οικονομική πρόοδο. Μύθος και μάλιστα βροντώδης, αλλά περί ορέξεως… Εσχάτως, όμως, παρατηρείται σημαντική μετατόπιση των πολιτών (αυτών που συμμετέχουν στις έρευνες) υπέρ των κυβερνήσεων συνεργασίας. Εξέλιξη που δεν αρέσει καθόλου στο σύστημα Μητσοτάκη.

Πριν από το σκάνδαλο των υποκλοπών, πίστευαν στο μέγαρο Μαξίμου ότι, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, θα καταφέρουν να πείσουν το ΠΑΣΟΚ να συμμετάσχει σε κυβέρνηση με κόμμα – κορμό τη Ν.Δ. Για να είναι σίγουροι ότι δεν θα στραβώσει η δουλειά, έβαλαν την ΕΥΠ και το Predator να παρακολουθούν το τηλέφωνο του Νίκου Ανδρουλάκη, για να τον κρατάνε στο χέρι και, αν χρειαστεί, για να τον εκβιάσουν με βάση τα στοιχεία που θα είχαν συγκεντρώσει από την επισύνδεση (ευφημισμός για τις υποκλοπές). Η δημοσιοποίηση της βρόμικης ιστορίας και η διαχείριση που έκανε το μέγαρο Μαξίμου έφεραν τα πάνω κάτω. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να πάει στην αντιπολίτευση.

Ο Μιχ. Κατρίνης χαρακτήρισε τοξική την παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη, επισημαίνοντας ότι κανείς δεν θέλει να συνεργαστεί μαζί του και πρόσθεσε: «Αποτελεί εμπόδιο για ομαλές πολιτικές εξελίξεις στη χώρα. Μπορεί να υπάρξει συναίνεση ή ανοχή με κάποιον που έστησε ή ανέχθηκε έναν παρακρατικό μηχανισμό παρακολουθήσεων, με κάποιον που έχει απλώσει πέπλο προστασίας για τους ενόχους αυτού του σκανδάλου;». Το ίδιο κατηγορηματικός ήταν και ο Χάρης Καστανίδης, ο οποίος, απαντώντας στους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, είπε ότι «δεν θα συνεργαστούμε με τους ωτακουστές μας». Βλέποντας στην κυβέρνηση την πόρτα του ΠΑΣΟΚ να κλείνει, ξεκίνησαν μια εκστρατεία δυσφήμησης.

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε τον Ν. Ανδρουλάκη «σοσιαλΚαμμένο» και οι υπουργοί του κατηγορούν το ΠΑΣΟΚ ότι έχει αποφασίσει να γίνει παρακολούθημα του ΣΥΡΙΖΑ -αν γινόταν παρακολούθημα της Ν.Δ., προφανώς θα τους βόλευε. Και τώρα ψάχνονται. Πάμε για αυτοδυναμία, λένε, στις δεύτερες εκλογές κι αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο και για τρίτες εκλογές. Ποιοι το λένε; Αυτοί που υποστηρίζουν σ’ όλους τους τόνους ότι η χώρα δεν αντέχει παρατεταμένη περίοδο πολιτικής αστάθειας. Αυτό που ξορκίζουν είναι να μην τερματίσει πρώτη η Ν.Δ. (οπότε ο κ. Μητσοτάκης θα αμφισβητηθεί και οι πομπές της ομάδας του, πολιτικές και ποινικές, θα βγουν στη φόρα) ή να «κάτσουν» οι αριθμοί και να μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ (στην περίπτωση που έρθει δεύτερος) να σχηματίσει κυβέρνηση παρέα με άλλα κόμματα.

Ανάγωγα 

Τώρα κατάλαβα γιατί ο υπουργός Ανάπτυξης δεν έβαλε στο καλάθι του νοικοκυριού το χαβιάρι και τη σαμπάνια. Για να περάσουν μαύρα Χριστούγεννα οι ακροαριστεροί λαϊκιστές.

Άρθρο στην ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Σχολιάστε