My Twitter Feed

3 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Συνεχίζονται τα αντιπλημμυρικά -

Πέμπτη, 31 Δεκεμβρίου, 2020

Σταθερά στη μαύρη πρώτη θέση! -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

“Γαλάζια νυστέρια” για το ΓΝΚ! -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

ΣΥΡΙΖΑ: Διερεύνηση καταγγελιών -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

To tvxs.gr για το Νοσοκομείο Κιλκίς -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Εξανέστη από το… βήμα του twitter -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Την Πέμπτη η Λαϊκή του Κιλκίς -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Έργα 1,2 εκατ. για συντήρηση δρόμου -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Χωρύγι: Μαθήματα ποντιακής

arxontoula-konstantinidou-mathimata-pontiakis

Μια εξαιρετικά σημαντική δραστηριότητα ξεκίνησε το περασμένο Σάββατο 14 Δεκεμβρίου στο Χωρύγι: Ο τοπικός Ποντιακός Πολιτιστικός Σύλλογος ξεκίνησε μαθήματα ποντιακής διαλέκτου, με πολύ ενθαρρυντική συμμετοχή, καθώς πάνω από είκοσι μαθητές, παιδιά και νέοι, έδειξαν πως θέλουν να μάθουν τη γλώσσα των παππούδων και των γιαγιάδων τους, που τείνει δυστυχώς να εξαλειφθεί, μετά από εκατό περίπου χρόνια ξεριζωμού από τον Πόντο και τον Καύκασο.

Τα μαθήματα παραδίδονται δωρεάν, με βάση το ανάλογο εγχειρίδιο που συνέταξε ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ποντίων Εκπαιδευτικών (Εκδόσεις Αθήνα, 2013), ενώ η διδασκαλία γίνεται από τη φιλόλογο, Αρχοντούλα Κωνσταντινίδου, κάθε Σάββατο. 

Είναι γνωστό πως η διατήρηση της γλώσσας στη συλλογική συνέχεια ενός πολιτισμού, καθώς στη διαμόρφωση της ταυτότητας των μελών του είναι σημαντική. Η γλώσσα είναι το τελευταίο οχυρό ύπαρξης ενός λαού, κι αν χαθεί αυτό, χάνεται και ο λαός μαζί του.

Με δεδομένο ότι η ποντιακή δεν αποτελεί πια τη λειτουργική γλώσσα της καθημερινότητάς μας, γιατί δεν ζουν οι πρόγονοί μας που την μίλαγαν αποκλειστικά, θεωρούμε πως η πρωτοβουλία για τη διδασκαλία της είναι πολυσήμαντη. Είναι επιπλέον μια καινοτόμα προσπάθεια για την πολιτισμική μας καλλιέργεια, που ξεφεύγει από τα συνηθισμένα.

Ο Ποντιακός Πολιτιστικός Σύλλογος Χωρυγίου συγχαίρει όλους τους συντελεστές της προσπάθειας αυτής και υπόσχεται πως σύντομα θα ξεκινήσει ενημερωτικά σεμινάρια στην αρχή του νέου έτους για τον Πόντο και τον Καύκασο, καθώς και την τοπική μας ιστορία.

Σχολιάστε