My Twitter Feed

23 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Συλημένο ταφικό μνημείο σε Μεσιά -

Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου, 2021

“Επικίνδυνο τα άνοιγμα σχολείων” -

Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου, 2021

Τρία κρούσματα, 1008 εμβολιασμοί -

Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου, 2021

Φραγγίδης: Απαλλαγή από διόδια -

Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου, 2021

Νέα κρούσματα: Λίγα αλλά …πολλά! -

Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου, 2021

Κινητοποιήσεις για τα διόδια -

Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου, 2021

Περί τους 500 οι εμβολιασμοί -

Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου, 2021

Και πάλι το λιανεμπόριο στη λαϊκή -

Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου, 2021

Χρυσωρυχεία Θράκης και Eldorado Gold

“Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, δημοσιεύτηκε τελικά στο  ΦΕΚ 1787 Β / 6.6.2012 μεταξύ άλλων η ένταξη των χρυσωρυχείων Θράκης, δηλαδή της καναδικής Eldorado Gold, στο Νόμο για τις ονομαζόμενες “Στρατηγικές Eπενδύσεις” λειτουργώντας σε μια κακιά εκδοχή εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος”, αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι Οικολόγοι-Πράσινοι, προσθέτοντας τα εξής:

Πρόκειται για τις μεταλλευτικές εγκαταστάσεις ανοιχτής εξόρυξης και επεξεργασίας χρυσού με χρήση τόνων επικίνδυνων τοξικών ουσιών (όπως κυανιούχα άλατα), παραγωγή 11 εκατομμυρίων τόνων επικίνδυνων αποβλήτων σε αρχική φάση προκειμένου η καναδική εταιρεία να ξεκινήσει να αποψιλώνει εκτάσεις στα όρια Ροδόπης και Έβρου για να βγάλει από τα έγκατα της γης μόλις 1 γραμμάριο χρυσού ανά 1000 κιλά πετρώματος αλέθοντας ουσιαστικά τους λόφους του μοναδικού δάσους Μαύρης Πεύκης, στρατηγικών αρχαίων θέσεων της Σαμοθρακίτικης Περαίας που εντόπισε η Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων, λίγες εκατοντάδες μέτρα από τον οικισμό του Περάματος.

Πρόκειται περί ενός περιβαλλοντικά και αναπτυξιακά απαράδεκτου έργου του οποίου η «σημαντικότητα» ανέβηκε με την εκτόξευση της τιμής του χρυσού στα διεθνή χρηματιστήρια, καθιστώντας το στρατηγικό μόνο για τους Καναδούς. Δυστυχώς με την παρούσα απόφαση αποποιούμαστε τον ορυκτό πλούτο της περιοχής με μηδενικό όφελος για το Ελληνικό Δημόσιο και το ελληνικό συμφέρον αν και θα έχετε ακούσει και διαβάσει πολλές φορές το αντίθετο, καθώς το Ελληνικό Δημόσιο δεν έχει δικαιώματα (royalties) επί του ορυκτού πλούτου. Με Fast track τρόπο έρχονται η σταδιακή ακύρωση των δραστηριοτήτων γεωργία- κτηνοτροφία- αλιεία που ως τώρα ασκούσαν οι κάτοικοι, η απαξίωση των αναπτυξιακών προοπτικών του τόπου, η απειλή της μετατροπής της περιοχής σε μεταλλευτική.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι καταγγέλλουμε τη σπουδή της υπηρεσιακής κυβέρνησης να δημοσιεύσει στο ΦΕΚ λίγες μέρες πριν τις εκλογές μια απόφαση που έρχεται σε αντίθεση με το σύνολο της τοπικής κοινωνίας και ουσιαστική αποτελεί μια ύβρη στη δημοκρατία..

Μια ύβρη που δε σεβάστηκε το μοναδικό θέμα που η σημαντικότητά του δημιούργησε Κοινωνικό Κίνημα στη Θράκη και συσπείρωσε τους κοινωνικούς και επιστημονικούς φορείς, τους τοπικούς πολιτικούς και χιλιάδες πολιτών.

Μια ύβρη που δε σεβάστηκε την ομόφωνη απόφαση του εκλεγμένου από την ψήφο των πολιτών Περιφερειακό Συμβούλιο της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ούτε την Περιφερειακή Ένωση Δήμων της ΑΜΘ που τεκμηριώνουν την αντίθεσή τους στην «επένδυση». Μια ύβρη που δε σεβάστηκε αποφάσεις (πρώην) νομαρχιακών συμβουλίων.

Η υπηρεσιακή κυβέρνηση με την απόφασή της αυτή προκαλεί κλυδωνισμούς στα θεμέλια της κοινωνικής συνοχής.

Θυμίζουμε στον υπηρεσιακό υπουργό Ανάπτυξης κύριο Στουρνάρα, ο οποίος υπογράφει το εν λόγω ΦΕΚ ως Πρόεδρος της Διυπουργικής Επιτροπής, ότι 9 χρόνια πριν στην υπουργική απόφαση «Περιφερειακό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης Π.Α.Μ.-Θ., για την εν λόγω ″στρατηγική″ επένδυση αναφέρθηκε ότι  η εκμετάλλευση των αποθεμάτων μπορεί να είναι προβληματική για την Περιφέρεια, κυρίως για λόγους αναπότρεπτης βλάβης στο περιβάλλον. Δεν υπάρχουν οικονομικά βιώσιμες μέθοδοι αντιμετώπισης της ισχυρά οχλούσας ρύπανσης.

Ζητούμε από τη νέα κυβέρνηση που θα σχηματιστεί την άμεση ακύρωση της συγκεκριμένης απόφασης ανταποκρινόμενη και στις δεσμεύσεις όλων των βουλευτών της περιοχής.

Τελικά εγκρίνουν με τη σέσουλα στρατηγικές επενδύσεις ή προβληματικές επενδύσεις;”

 

Σχολιάστε