My Twitter Feed

20 Φεβρουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

ΔΣ Παιονίας στις 13 Φεβρουαρίου -

Παρασκευή, 19 Φεβρουαρίου, 2021

Δωρεά ιατρικού εξοπλισμού στο ΓΝΚ -

Παρασκευή, 19 Φεβρουαρίου, 2021

Πρωτοβουλίες για τις λαϊκές αγορές -

Παρασκευή, 19 Φεβρουαρίου, 2021

Στάση εργασίας στα νοσοκομεία -

Πέμπτη, 18 Φεβρουαρίου, 2021

Συνδικάτα εναντίον αποβλήτων -

Πέμπτη, 18 Φεβρουαρίου, 2021

5 νέα κρούσματα σ` ένα 24ωρο -

Τετάρτη, 17 Φεβρουαρίου, 2021

Ξανανοίγουν τη Πέμπτη τα σχολεία -

Τετάρτη, 17 Φεβρουαρίου, 2021

Πάντα στα πράσινα και μας αρέσει! -

Τρίτη, 16 Φεβρουαρίου, 2021

Χέρσο, Ν. Καβάλα, Ειδομένη

Διαβάστε από το οδοιπορικό με τίτλο “το μονοπάτι των προσφύγων”, του δημοσιογράφου Νίκου Μπελαβίλα στην ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ, το κομμάτι που αφορά τα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων στο νομό Κιλκίς (σε Χέρσο και Ν. Καβάλα), καθώς και για τον άτυπο καταυλισμό στην Ειδομένη που καταργήθηκε:

prosfygopoula-001

Πλησιάζοντας στο τεράστιο αυτοσχέδιο στρατόπεδο στην Ειδομένη, τα χάσαμε. Καμία φωτογραφία ή περιγραφή δεν μπορεί να αντικαταστήσει το βίωμα. | Βασίλης Μαθιουδάκης

Χέρσο και Νέα Καβάλα: Στα μετόπισθεν ενός πολεμικού μετώπου

Διασχίζαμε με διαγώνιες διαδρομές τους κάμπους, ακούγοντας έναν από τους μεγάλους ραδιοσταθμούς της Αθήνας να μεταδίδει ψευδείς ειδήσεις για το σημείο όπου βρισκόμασταν: δήθεν κινήσεις προσφύγων, δήθεν επιχείρηση διάβασης των συνόρων.

Ακαρπο τηλέφωνο στην υπεύθυνη σύνταξης. Συνέχισε τα ψεύδη. Ξανάτυχε ίδιο περιστατικό στη Μυτιλήνη, έπειτα από μία βδομάδα.

Στημένο «πλαστό» περιστατικό με εικόνα μπροστά σε κάμερα.

Από την αντίδραση παρόντων που το αντιλήφθηκαν χάλασε το στήσιμο και η εντεταλμένη ρεπόρτερ έφυγε τρομοκρατημένη μετά τις φωνές που άκουσε, από την είσοδο του Καρά Τεπέ.

Η κατασκήνωση του Χέρσου βρίσκεται σε ένα παλιό στρατόπεδο, ανάμεσα σε καλλιέργειες, έξω από χωριό, σε έναν ομαλό λόφο με δένδρα.

Πλησιάζοντας από μακριά πρόβαλε στο τοπίο ζωντανή μια σκηνή των Βαλκανικών Πολέμων.

Ενα στρατόπεδο εκστρατείας με παραταγμένες σε ορθοκανονική διάταξη παλιομοδίτικες σκηνές.

Το ίδιο και η κατασκήνωση της Νέας Καβάλας, καταμεσής στον κάμπο. Δεν σταθήκαμε στη Νέα Καβάλα, για να προλάβουμε να φτάσουμε στο Χέρσο με το φως.

Εξω από την είσοδο του στρατοπέδου, εθελοντές με τρόφιμα, δύο ηλικιωμένες Σκανδιναβές που ξαπόσταιναν σε πλιάν καρέκλες, η σταθερή πλέον μικρή τοπική καντίνα με πέντε-δέκα πρόσφυγες να πίνουν τσάι, ομάδα καλλιτεχνών που έστηναν προβολή για παιδιά μέσα σε μια μεγάλη τέντα του ΟΗΕ.

Μια δεύτερη ομάδα έστηνε ξύλινα πατώματα μέσα στα αντίσκηνα.

Ευγενικοί αξιωματικοί και στρατιώτες και ένας υπερδραστήριος διοικητής ο οποίος προσπαθούσε, μαζί με την αντιδήμαρχο του Κιλκίς, αργά το απόγευμα, να οργανώσει μαζί τους το χάος των ανθρώπων, των προμηθειών, των εργασιών που συνεχίζονταν ώς την ώρα που σκοτείνιαζε.

Εκατοντάδες άνθρωποι με αντίσκηνα, τουαλέτες, τακτική σίτιση και ιατρική κάλυψη στο πουθενά.

Λίγα χιλιόμετρα προς τον Βορρά, δίπλα στις καλαμιές, με φόντο τα βουνά που καθρεφτίζονταν στην υπέροχη μεθοριακή λίμνη της Δοϊράνης, τα ταβερνάκια και το εκεί οδικό πέρασμα με το τελωνείο του λειτουργούσαν κανονικά σαν να βρισκόμασταν λίγα χρόνια πίσω.

Νταλίκες, κάτι τουρίστες και μια αστυνομική φρουρά του μεθοριακού σταθμού που έπινε καφέ.

Ειδομένη: Η τραγωδία των κλειστών συνόρων

Η πρώτη εικόνα ήταν ένας άτακτα συγκροτημένος καταυλισμός, έξω από το Πολύκαστρο, επάνω στην άσφαλτο και στις λάσπες ενός μεγάλου βενζινάδικου.

Στα 20 χλμ. πριν από τα σύνορα περίπου 1.000 άνθρωποι.

Σκηνές, λίγοι οικίσκοι, τα σημάδια της Υπατης Αρμοστείας και μιας οργάνωσης που πρώτη φορά συναντήσαμε, του νορβηγικού Lighthouse.

Μέσα στην απελπισία του καταυλισμού και την αιωρούμενη καπνιά από φωτιές για να σπάσει το κρύο, υπήρχε μια χαμηλή σκηνή με προθάλαμο, αφημένα παπούτσια και γυναίκες στο εσωτερικό.

Εθελόντριες έδιναν ευγενικά οδηγίες σε έγκυες γυναίκες και νέες μητέρες.

Πήγαμε στο κατάστημα του βενζινάδικου. Οι σκηνές καταλάμβαναν και τα παρτέρια δίπλα στις αντλίες βενζίνης. Τρέλα!

Το καφέ και το μίνι μάρκετ ήταν κατάμεστα από πρόσφυγες. Ο υπάλληλος μετρούσε τις συνεχείς εισπράξεις.

Οταν τον ρωτήσαμε -με υπηρεσιακή ταυτότητα- τι ακριβώς συμβαίνει, σχεδόν έφυγε τρέχοντας, και ένας άλλος, βλοσυρός, πλησίασε για να ελέγξει τι ακριβώς θέλουμε.

Δεν είχε νόημα η συνέχεια. Μια από τις πιο αποκρουστικές εικόνες κοντά στα σύνορα ήταν οι διαφόρων τύπων έμποροι· έβλεπες στο βλέμμα τους την απέχθεια για τους πρόσφυγες και την απληστία για την αναπάντεχη οικονομική ευκαιρία.

Ξημεροβραδιάζονται δίπλα τους, για να μη χάσουν είσπραξη, βρίζοντάς τους ταυτόχρονα.

Αλλο ένα τέτοιο βενζινάδικο με λιγότερο κόσμο, λίγο πιο βόρεια.

Σε λίγα χιλιόμετρα τα σύνορα. Ο σταθμός των Ευζώνων έμοιαζε ειρηνικός σε μια συνηθισμένη μέρα.

Νταλίκες και λίγα ιδιωτικά οχήματα περνούσαν τον έλεγχο. Στο σταυροδρόμι προς το χωριό το τζιπ της αστυνομίας και ένας ευγενικός αστυφύλακας.

Πλησιάζοντας στο τεράστιο αυτοσχέδιο στρατόπεδο τα χάσαμε. Καμία φωτογραφία ή περιγραφή δεν μπορεί να αντικαταστήσει το βίωμα.

Οι λάσπες στα παπούτσια, η οσμή του μισοκαμένου ξύλου από τις αυτοσχέδιες φωτιές, ο φράχτης, οι σιδηροδρομικές γραμμές και οι πρόσφυγες γαντζωμένοι, εγκαταστημένοι επάνω τους περιμένοντας το τρένο που θα περάσει να μπουν μέσα, το συρματόπλεγμα που θα παραμεριστεί ώστε να συνεχίσουν για την Ευρώπη.

Μας έλεγαν γιατροί ότι μανάδες φοβούνταν, μες στην απελπισία τους, να αφήσουν τα παιδιά τους να μεταφερθούν στο κοντινό Κέντρο Υγείας για εξέταση, μήπως και ανοίξουν τα σύνορα για λίγο και δεν προφτάσουν.

Οι αντιφάσεις, οι εθελοντές, οι επίσημες και ανεπίσημες δομές που προσπαθούν να κρατήσουν αυτή την κατάσταση σε ρέγουλα, η αυταπάρνηση νέων παιδιών που βοηθούν, η πονηριά ή και η αλητεία εμπόρων πάσης φύσεως και καταγωγής, η αφασία της ΕΛ.ΑΣ., η οποία βαριεστημένα φύλαγε τις νεκρές γραμμές του τρένου, δίπλα δίπλα με τους πρόσφυγες, που κάθονταν βδομάδες τώρα πάνω στις ράγες έχοντας στήσει ακόμη και σκηνές στα αναχώματα.

Μία ευτελής, εύθραυστη απελπισμένη πολιτεία, δέκα χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων, που πλανεμένοι περιμένουν να ανοίξει το σύνορο και να είναι οι πρώτοι που θα το διαβούν προτού ξανακλείσει πίσω τους.

 

Σχόλια
One Response to “Χέρσο, Ν. Καβάλα, Ειδομένη”
  1. Ο/Η ioannis molaos λέει:

    Γιατί όλες οι δημοσιογραφικές αναφορές στην Ειδομένη στον καταυλισμό τον αναφέρουν ΑΤΥΠΟ?
    <>
    Αυτος που δημιουργήθηκε ΗΤΑΝ παράνομος οχι παρατυπος. Δηλαδη ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΕΚΕΙ
    Έπσευσαν να χαρακτηρίσουν την απαγορευμένη ζώνη σε ουδέτερη ζώνη ωστε να προσπαθησουν να νομιμοποιήσουν τον παράνομο καταυλισμό. Ετσι ο καταυλισμός οπου απαγορευοταν βαση νομοθεσίας να δημιουργηθεί εκεί ηταν ΠΑΡΑΝΟΜΟΣ και οχι Παρατυπος

Σχολιάστε