My Twitter Feed

8 Σεπτεμβρίου, 2022

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Χάνουμε ως νομός έδρα στη Βουλή; -

Πέμπτη, 8 Σεπτεμβρίου, 2022

Από το Κιλκίς, τώρα και στις ΗΠΑ! -

Πέμπτη, 8 Σεπτεμβρίου, 2022

Ιδού οι ελλείψεις των νοσοκομείων -

Πέμπτη, 8 Σεπτεμβρίου, 2022

Ένας γιατρός και μοναδικός! -

Πέμπτη, 8 Σεπτεμβρίου, 2022

ΣΥΡΙΖΑ: Όλοι στο συλλαλητήριο -

Τετάρτη, 7 Σεπτεμβρίου, 2022

Η γιορτή του Κιλκίς είναι πάλι εδώ! -

Τετάρτη, 7 Σεπτεμβρίου, 2022

Κυβερνητικό κλιμάκιο στο Κιλκίς -

Τετάρτη, 7 Σεπτεμβρίου, 2022

Στη πορεία κι οι εργαζόμενοι ΓΝΚ -

Τετάρτη, 7 Σεπτεμβρίου, 2022

Χάνουμε ως νομός έδρα στη Βουλή;

Ο Νομός Κιλκίς κινδυνεύει να χάσει μια από τις τρεις βουλευτικές έδρες του; Η δυσμενής αυτή εξέλιξη ενδέχεται να προκύψει με βάση τα αποτελέσματα της τελευταίας απογραφής, η οποία έδειξε ότι μειώθηκε δραματικά ο πληθυσμός μας, μαζί μ` αυτόν του γειτονικού νομού Σερρών.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της εφημερίδας Καθημερινή, από μία έδρα εκτιμάται ότι θα χάσουν οι Περιφέρειες Αρκαδίας, Αρτας, Δράμας, Ηλείας, Ιωαννίνων, Καρδίτσας, Κιλκίς, Κοζάνης, Κυκλάδων, Λακωνίας, Λάρισας, Μαγνησίας, Μεσσηνίας, Πέλλας, Πιερίας, Τρικάλων και Φθιώτιδας, ενώ από δυο η Αιτωλοακαρνανία και οι Σέρρες.

Θυμίζουμε ότι ο νομός μας εξέλεγε τρεις βουλευτές από τη Μεταπολίτευση του 1974 μέχρι σήμερα, ενώ πριν την επιβολή της δικτατορίας των συνταγματαρχών εξέλεγε τέσσερις.

Οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με βάση τα αποτελέσματα της πρόσφατης απογραφής, η επεξεργασία των οποίων βρίσκεται σε τελικό στάδιο. Ωστόσο, με βάση τα στοιχεία που έχουν δημοσιευθεί και δείχνουν μείωση του πληθυσμού κατά 383.805 άτομα, οι ανατροπές στον εκλογικό χάρτη, στον αριθμό των εδρών ανά Περιφέρεια, είναι δεδομένες.

Τα οριστικά αποτελέσματα της απογραφής θα δημοσιευθούν με Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο αναμένεται το αργότερο μέχρι τον Δεκέμβριο. Το υπουργείο Εσωτερικών, με βάση τα επίσημα στοιχεία της απογραφής, θα πρέπει να προχωρήσει στην ανακατανομή των εδρών ώστε, βάσει του νόμου, το αργότερο ένα χρόνο μετά την τελευταία απογραφή, δηλαδή το αργότερο μέχρι τον προσεχή Μάρτιο, να εκδοθεί το αντίστοιχο Προεδρικό Διάταγμα.

Βεβαίως, αν και τα στοιχεία της απογραφής, έστω τα προσωρινά που έχουν ήδη δημοσιευθεί, δίνουν μια εικόνα για την ανακατανομή των εδρών, αυτή δεν είναι απόλυτα ασφαλής καθώς ο υπολογισμός των εδρών ανά νομό προκύπτει από αλγόριθμο με βάση τους εγγεγραμμένους στους εκλογικούς καταλόγους.

Με βάση τα προσωρινά στοιχεία απογραφής, είναι αναμενόμενη η αύξηση των μονοεδρικών περιφερειών, οι οποίες σήμερα είναι επτά (Ευρυτανία, Φωκίδα, Γρεβενά, Σάμος, Λευκάδα, Ζάκυνθος, Κεφαλληνία) και θεωρείται βέβαιο ότι θα αυξηθούν σε 10 και ενδεχομένως σε 11, καθώς Χίος και Θεσπρωτία αναμένεται να χάσουν από μία έδρα και να γίνουν μονοεδρικές, ενώ το ίδιο αναμένεται να γίνει για μία από τις δύο ή και τις δύο εκλογικές περιφέρειες της Καστοριάς και της Φλώρινας.

Ενισχυμένα ως προς τον αριθμό εδρών αναμένεται να βγουν τα μεγάλα αστικά κέντρα, Αττική και Θεσσαλονίκη, όπου φαίνεται ότι θα κατευθυνθούν οι «χαμένες» έδρες. Συγκεκριμένα, θεωρείται ότι θα κερδίσει τρεις έδρες η Α΄ Αθήνας, δύο έδρες ο Δυτικός Τομέας, μία έδρα η Δυτική Αττική και από τέσσερις έδρες ο Βόρειος και ο Νότιος Τομέας. Πιθανότατα θα χαθεί μία έδρα από την Α΄ Πειραιά, την οποία θα κερδίσει η Β΄ Πειραιά. Τέσσερις έδρες αναμένεται να κερδίσει και η Α΄ Θεσσαλονίκης.

Σε περίπτωση, πάντως, πρόωρων εκλογών, δεν θα αλλάξει απολύτως τίποτα σε σχέση με τον αριθμό των εδρών των εκλογικών περιφερειών, καθότι θα εξακολουθήσει να ισχύει η ως τώρα κατανομή τους.

Σχολιάστε