My Twitter Feed

15 Φεβρουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Είμαστε στο πλευρό των παραγωγών -

Δευτέρα, 15 Φεβρουαρίου, 2021

Στη Βουλή η δίωξη Αχ. Καλεμκερίδη -

Δευτέρα, 15 Φεβρουαρίου, 2021

Κλειστά όλα τα σχολεία και την Τρίτη -

Δευτέρα, 15 Φεβρουαρίου, 2021

Τέρπυλλος και νομός σε κατάψυξη! -

Δευτέρα, 15 Φεβρουαρίου, 2021

“Δίνουν τις λαϊκές σε επιχειρήσεις” -

Δευτέρα, 15 Φεβρουαρίου, 2021

Ο χιονιάς έφυγε, η “Μήδεια” μένει -

Δευτέρα, 15 Φεβρουαρίου, 2021

Κλειστά τη Δευτέρα όλα τα σχολεία -

Κυριακή, 14 Φεβρουαρίου, 2021

Ιός: Παραμένουμε …μονοψήφιοι -

Κυριακή, 14 Φεβρουαρίου, 2021

Φόρος τιμής στον Γρ. Αυξεντίου

Με την προσήκουσα επισημότητα πραγματοποιήθηκε στον Ακρίτα η τελετή προαγωγής του Γρηγόρη Αυξεντίου στο βαθμό του αντιστρατήγου, με τα αποκαλυπτήρια της αναθηματικής πλάκας στο μνημείο του Κύπριου ήρωα και στο φερώνυμο Ιστορικό Μουσείο – Φυλάκιο να κάνουν οι υπουργοί Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας Πάνος Καμμένος και Κύπρου Χριστόφορος Φωκαϊδης, παρουσία της αδελφής του ήρωα, Χρυσταλλού Αυξεντίου – Σουρουλλά και συγγενών της οικογένειάς του.

kammenos-akritasΜε την εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 29 Οκτωβρίου σε κλίμα έντονης συγκινησιακής φόρτισης, η Ελληνική Πολιτεία απέτισε τον ελάχιστο φόρο τιμής στον Κύπριο αγωνιστή, με τον δήμαρχο Κιλκίς Δημήτρη Σισμανίδη να τονίζει στο σύντομο χαιρετισμό του ότι οι υπηρεσίες που προσέφερε στο έθνος ο Κύπριος μαχητής της ελευθερίας ανοίγει ένα φωτεινό μονοπάτι στη συλλογική μνήμη που φέρνει Ελλάδα και Κύπρο πιο κοντά.

Ο κ. Καμμένος τόνισε στον δικό του χαιρετισμό ότι είναι ξεχωριστή η τιμή που βρίσκεται σε έναν τόπο όπου η συναντάται η ιστορία των Ελλήνων του Πόντου, της Μακεδονίας και της Κύπρου, ενώ εξήρε τον απαράμιλλο ηρωισμό του υπαρχηγού της Ε.Ο.Κ.Α. και των συμμαχητών του και τη θυσία του για τα ανώτερα ιδανικά της Πατρίδας. Υπογράμμισε ιδιαίτερα ότι το έθνος είναι ένα και η ιστορία κοινή ενώ προσέθεσε ότι η θέση της χώρας μας είναι αταλάντευτα στο πλευρό της Κύπρου και η ελληνική κυβέρνηση επιζητά μια συνολικά αποδεκτή και δίκαιη λύση για το Κυπριακό.

Απ` τη πλευρά του, ο κ. Φωκαϊδης, στο ίδιο μήκος κύματος με τον κ. Καμμένο, υπογράμμισε ότι η ενότητα Ελλάδας – Κύπρου είναι αδιάσπαστη και αρραγής η συνοχή του ελληνισμού. Παράλληλα, εξέφρασε τις ευχαριστίες του στις δημοτικές αρχές των αδελφοποιημένων δήμων Κιλκίς και Λύσης για την οραματική όπως τη χαρακτήρισε πρωτοβουλία ίδρυσης του Ιστορικού Μουσείου – Φυλακίου ‘’Γρηγόρης Αυξεντίου’’ στον Ακρίτα ενώ ανακοίνωσε τη δωρεά ποσού 5.000 ευρώ με σκοπό να εκπληρώσει την αποστολή του το εν λόγω Μουσείο ως φάρος αυτογνωσίας και ιστορικής μνήμης.

akritas-auxentiou‘’Στεκόμαστε μπροστά στο μνημείο σου, βουβοί και συγκινημένοι για να σε τιμήσουμε εδώ στην εσχατιά του ελληνικού νότου Γρηγόρη Αυξεντίου. Το όνομα και η θυσία σου έχουν εκχωρηθεί στις δέλτους της ιστορίας. Σήμερα ο απανταχού ελληνισμός νιώθει συγκίνηση που η Πολιτεία τιμά ένα άξιο τέκνο του Ελληνισμού’’, ανέφερε μεταξύ άλλων στο χαιρετισμό του ο δήμαρχος Λύσης Κύπρου, Συμεών Παστός, ενώ ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αγωνιστών Ε.Ο.Κ.Α. 1955 -59, Θράσος Σοφοκλέους, χαιρέτισε με συγκίνηση την απόφαση της Πολιτείας για τη μεταθανάτια τιμητική προαγωγή του συμπολεμιστή του Γρηγόρη Αυξεντίου που βάδισε το δρόμο της προσφοράς και του χρέους.

Η ατμόσφαιρα φορτίσθηκε ιδιαίτερα τη στιγμή που ο κ. Καμμένος επέδωσε τα διακριτικά του βαθμού στην αδελφή του, Χρυσταλλού Αυξεντίου- Σουρουλλά, ενώ οι συγγενείς ευχαρίστησαν θερμά την Πολιτεία και τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας για την ύψιστη τιμή.

Οι υψηλοί προσκεκλημένοι του Δήμου Κιλκίς και Λύσης ξεναγήθηκαν στο Μουσείο ενώ περιηγήθηκαν και σε έκθεση ιστορικής φωτογραφίας που λειτούργησε στον αύλειο χώρο του.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν επίσης μεταξύ άλλων και ο Αρχηγός του Γ.Ε.Ε.ΘΑ. ναύαρχος Ε. Αποστολάκης, ο Αρχηγός του Γ.Ε.Σ. Β.Τελλίδης, ο διοικητής του Γ. Σ.Σ. Α. Στεφανής οι ταξίαρχοι του Γ. Σ.Σ. Σ. Μπούρλος και της 71ης Α.Μ.. Ταξιαρχίας ‘’Πόντος΄΄ Π. Δεμέστιχας, ο Γενικός Πρόξενος της Κύπρου Α. Μανδρινός, οι βουλευτές ν. Κιλκίς Θ. Παραστατίδης και Θεσσαλονίκης Γ. Λαζαρίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Κιλκίς Α. Βεργίδης και ο δήμαρχος Παιονίας Χ. Γκουντενούδης.

Σχολιάστε