My Twitter Feed

9 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Μικρός ο αριθμός των κρουσμάτων -

Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου, 2021

19 στήλες θερμομέτρησης σε Κιλκίς -

Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου, 2021

Παιονία: Αναλυτικά το έργο-μαμούθ -

Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου, 2021

Εμβολιασμοί για άνω των 85 ετών -

Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου, 2021

Ιός: Παραμένει σε υψηλά επίπεδα -

Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου, 2021

Υποστήριξη για τον COVID-19 -

Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου, 2021

Μέσα ατομικής προστασίας σε ΓΝΚ -

Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου, 2021

“Μας έφεραν εδώ να μας σώσουν;” -

Πέμπτη, 7 Ιανουαρίου, 2021

Γ. Φλωριδης: Υπονομευουν τον Παπαδημο

Σε συνέντευξή του, που δημοσιεύεται στον σημερινό ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟ, ο Γ. Φλωρίδης τονίζει ότι τα κόμματα υπονομεύουν την κυβέρνηση Παπαδήμου, ενώ τάσσεται υπέρ της ανασυγκρότησης απ` την αρχή, της κεντροαριστεράς. Η συνέντευξη έχει ως εξής:

Κύριε Φλωρίδη, μετά τα δημοσιεύματα, πλέον και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι «δείχνουν» στην Ελλάδα το δρόμο της εξόδου από το 

Οι μεγάλες κρίσεις, όπως αυτή που διανύουμε, κρύβουν μεγάλες ευκαιρίες αλλά και ανάλογους κινδύνους. Eτσι μπορούν να μπουν στην ημερήσια διάταξη θέματα που στην περίοδο της σταθερότητας ήταν αδιανόητα ή αδιαπραγμάτευτα. Oμως δεν είναι εύκολο να προβλέψουμε τι θα συμβεί. Αυτό θα κριθεί από τη στάση των συμμετεχόντων και των ενδιαφερομένων. Σήμερα η επιστροφή στη δραχμή υπάγεται στη σφαίρα του σεναρίου -και μάλιστα με πολύ μικρές πιθανότητες. Oμως το αν το σενάριο θα παραμείνει υποθετικό ή θα γίνει πραγματικότητα εξαρτάται από την επιτυχία των προσπαθειών που καταβάλλει η χώρα μας. Δεν υπάρχουν προειλημμένες αποφάσεις ούτε συνωμοσίες. Παρότι δεν είμαστε μεγάλος παίκτης στην ευρωπαϊκή σκακιέρα, είναι στο χέρι μας να κάνουμε ό,τι χρειάζεται ώστε η επιστροφή στη δραχμή να παραμείνει σενάριο. Κι αυτό έχει διπλό όφελος για τη χώρα μας, διότι από τη μια εξασφαλίζει την οικονομική ανάταξη κι από την άλλη δυναμώνει τη σχέση μας με το ευρωπαϊκό περιβάλλον.ευρώ. Μπορεί και να επιστρέψουμε στη δραχμή;

Τι έχουμε κάνει λάθος και μετά από δύο χρόνια σκληρής λιτότητας, αντί να πηγαίνουμε καλύτερα, πηγαίνουμε, αν όχι χειρότερα, σημειωτόν;

Πράγματι, παρά τα τολμηρά βήματα που έγιναν και κυρίως τις μεγάλες θυσίες που κατέβαλε ο ελληνικός λαός, η βελτίωση είναι ισχνή, αν όχι ανύπαρκτη. Κι αυτό έχει τις ρίζες του στην υστέρηση του πολιτικού συστήματος.

Το συνολικό πολιτικό σύστημα, κυβέρνηση και αντιπολίτευση μαζί, υπολείπεται σε αξίες. Είναι ιδεολογικά απροετοίμαστο και πολιτικά ανεπαρκές να εφαρμόσει μια επώδυνη αλλά απολύτως αναγκαία στρατηγική ανάταξης. Αυτή η στρατηγική θα πρέπει να υλοποιηθεί με όσο το δυνατόν πιο δίκαιο και αποτελεσματικό τρόπο. Δυστυχώς, η εγγενής αδυναμία του πολιτικού συστήματος συμβαδίζει με τη διάλυση του κρατικού και διοικητικού μηχανισμού, με αποτέλεσμα την επικράτηση του σημερινού φαύλου κύκλου.

Το πρόβλημα είναι κυρίως πολιτικό, γι’ αυτό η ριζική του αντιμετώπιση θα έρθει μόνο με τη δημοκρατική αναμόρφωση του πολιτικού και κομματικού συστήματος. Μέχρι τότε η καλύτερη λύση θα προέλθει από τη συνεννόηση και συνευθύνη των βασικών πολιτικών δυνάμεων της χώρας.

Η κυβέρνηση Παπαδήμου, προϊόν πολιτικής συμφωνίας και συνεννόησης, μπορεί να επιτελέσει το ρόλο που είχατε προσδιορίσει, της κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας;

Δυστυχώς η μεγάλη ευκαιρία που δημιουργήθηκε για τη χώρα με την κυβέρνηση Παπαδήμου χάθηκε μέσα στα στενά πολιτικά όρια και στις κομματικές φοβίες των κυβερνητικών εταίρων. Στην πραγματικότητα περιορίζουν ή θα έλεγα υπονομεύουν το εθνικό έργο που θα μπορούσε να επιτελέσει. Δεν ισχυρίζομαι πως αυτά που καλείται να κάνει δεν είναι σημαντικά. Εξαρχής όμως περιορίστηκε ως προς τις δυνατότητές της, τα καθήκοντα και το χρόνο διακυβέρνησης. Μια τέτοια κυβέρνηση θα έπρεπε να δρομολογήσει στρατηγικές λύσεις στα πέντε μεγάλα διαρθρωτικά προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας: τον περιορισμό του κράτους, την πάταξη της φοροδιαφυγής, τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, την παραγωγική ανασύνταξη και, τέλος, τον εκδημοκρατισμό του πολιτικού μας συστήματος. Κάτι τέτοιο θα έδινε μια βαθιά ανάσα στην ελληνική κοινωνία και θα δημιουργούσε πραγματικούς όρους αντιστροφής των δυσχερειών στη χώρα.

Στο ΠΑΣΟΚ από το οποίο αποχωρήσατε έχει ανοίξει η συζήτηση για τη διαδοχή στην εξουσία. Θα βοηθούσε την πορεία του προς τις εκλογές να κινηθούν σύντομα οι διαδικασίες;

Το θέμα είναι ευρύτερο. Δεν αφορά μόνο το ΠΑΣΟΚ, ούτε λύνεται μόνο με διαδοχή ηγεσίας. Το ΠΑΣΟΚ θα είναι η αφετηρία και το επίκεντρο. Oμως, καθώς οι συνθήκες οδήγησαν στην ιδεολογική, πολιτική, ηγετική και οργανωτική πολυδιάσπαση της κεντροαριστερής συμμαχίας στην Ελλάδα, η λύση θα πρέπει να είναι ευρύτερη. Ο χώρος αυτός θα πρέπει να ξαναχτιστεί από την αρχή, με νέα ιδεολογική και πολιτική πλατφόρμα. Με υλικά που θα πρέπει ν’ αναζητηθούν με βάση τις στρατηγικές ανάγκες της χώρας για την επόμενη δεκαετία: την ευρωπαϊκή της σταθεροποίηση, τον πολιτικό εκδημοκρατισμό και την παραγωγική της ανασυγκρότηση. Αυτό δε θα γίνει ούτε στο πλαίσιο διακανονισμών κορυφής ούτε επ’ ευκαιρία μιας πρόσκαιρης συνένωσης επίδοξων ηγετών. Θα γίνει στο πλαίσιο της ουσιαστικής κοινωνικής επανασύνδεσης. Ελπίζω το αποτέλεσμα μιας ιδεολογικής, πολιτικής και κοινωνικής ώσμωσης στον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς να οδηγήσει σε μια υπεύθυνη, ριζοσπαστική και μεγάλη συμμαχία δυνάμεων, που θα βάλει τη σφραγίδα της στην επόμενη δεκαετία.

Στο ευμετάβλητο πολιτικό σκηνικό υπάρχει πρόσφορο έδαφος για τη δημιουργία νέων κομμάτων και από ποιες δυνάμεις;

Τα κενά πολιτικής και κομματικής εκπροσώπησης είναι ορατά σε όλο το φάσμα της παλιάς κομματικής γεωγραφίας. Αυτό, ωστόσο, δε συνεπάγεται αυτόματα τη δυνατότητα εμφάνισης νέων κομμάτων -και δη βιώσιμων. Η ανάγκη πολιτικής αναμόρφωσης μπορεί να καλυφθεί και από το ριζικό μετασχηματισμό των υπαρκτών κομματικών σχημάτων. Αυτός ο μετασχηματισμός παραμένει ανοιχτό ζήτημα και αναγκαία συνθήκη επιβίωσης σε όλους τους πολιτικούς χώρους. Και θα πρέπει να ξεκινήσει με μια ουσιαστική στροφή στον πολίτη και στις ανάγκες του.

Σχολιάστε