My Twitter Feed

11 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Πάντα ανησυχία από τα κρούσματα -

Δευτέρα, 11 Ιανουαρίου, 2021

“Εγκληματικό άνοιγμα σχολείων” -

Δευτέρα, 11 Ιανουαρίου, 2021

ΠΟΕΔΗΝ: Απαράδεκτη κατάσταση -

Κυριακή, 10 Ιανουαρίου, 2021

Το ΓΝΚ και η διασπορά του ιού -

Κυριακή, 10 Ιανουαρίου, 2021

Το Κιλκίς έχασε και τον Θ. Παυλίδη -

Κυριακή, 10 Ιανουαρίου, 2021

Απολογισμός με κριτική για όλα -

Σάββατο, 9 Ιανουαρίου, 2021

Έφυγε από τον ιό κι ο Δημ. Ταταρίδης -

Σάββατο, 9 Ιανουαρίου, 2021

Μικρός ο αριθμός των κρουσμάτων -

Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου, 2021

“Φαρμάκι” η κυβέρνηση!

farmakeutikos-kilkis“Ο λαϊκισμός στην Υγεία δεν έχει όρια, ενώ η κατασυκοφάντηση του ελληνικού Φαρμακείου και του Έλληνα Φαρμακοποιού συνοδεύτηκε από την υπέρογκη αύξηση της συμμετοχής των ασθενών”.

Αυτό τονίζει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Κιλκίς σε ανακοίνωσή του, η οποία έχει ως εξής:

“Tους τελευταίους μήνες, ασθενείς και φαρμακοποιοί, γίναμε μάρτυρες αλόγιστων αυξήσεων των πραγματικών συμμετοχών επί των φαρμάκων, με αποκορύφωμα το δελτίο τιμών Μαρτίου 2014. Τους τελευταίους μήνες και πριν την έκδοση του νέου δελτίου τιμών η κυβέρνηση διατυμπάνιζε την επερχόμενη μείωση τιμών αποσκοπώντας σε πολιτικά οφέλη και δημιουργία εντυπώσεων.

Ταυτόχρονα το ελληνικό φαρμακείο δέχτηκε μία πρωτοφανή επίθεση σε οικονομικό και θεσμικό επίπεδο από την κυβέρνηση, με μοναδικό σκοπό την εξόντωσή του, αδιαφορώντας για την προσφορά του ως πυλώνας πρωτοβάθμιας φροντίδας. Ακόμη είναι άξιο αναφοράς ότι το φαρμακείο της γειτονιάς και του χωριού είναι μια μικρομεσαία επιχείρηση με κοινωνικό πρόσωπο, της οποίας η εξόντωση είναι μόνο η αρχή μιας γενικότερης πολιτικής εξαθλίωσης των περισσότερων κλάδων που εκφράζουν την πραγματική οικονομία της χώρας.

Παρολαυτά οι φαρμακοποιοί ζώντας καθημερινά από πρώτο χέρι την οικονομική δυσχέρεια που επέφερε η κρίση, ελπίζαμε πως η επερχόμενη μείωση τιμών των φαρμάκων θα έδινε μια ανάσα στην τσέπη των ασφαλισμένων. Όμως και πάλι πέσαμε μαζί με τους ασθενείς θύματα ενός νέου κακόγουστου τρικ της κυβέρνησης. Όντως οι τιμές των φαρμάκων μειώθηκαν! Όμως αυξήθηκαν οι επιβαρύνσεις των ασφαλισμένων οι οποίοι απλά επιθυμούν να τους χορηγούνται τα ίδια σκευάσματα που εμπιστεύονται εδώ και χρόνια. Ακόμη και σε γενόσημα φάρμακα οι επιβαρύνσεις έφτασαν να είναι επιπέδου πρωτότυπου φαρμάκου! Και όλα αυτά γιατί σε πολλές περιπτώσεις οι ασφαλιστικές τιμές προσδιορίζονται βάσει σκευασμάτων «φαντασμάτων», τα οποία ουσιαστικά δεν είναι κυκλοφορούντα, ή  είναι άγνωστα στον ιατροφαρμακευτικό κόσμο.

Ακολουθούν μερικά παραδείγματα γνωστών κινουμένων φαρμάκων, όπου ουσιαστικά μαζί με το 1 ευρώ ανά συνταγή, φαίνεται η υπέρμετρη «αύξηση» της τελικής συμμετοχής που πληρώνουν οι ασθενείς (η οποία καθορίζεται από το κράτος) σε σχέση με το προβλεπόμενο από τη συνταγή ποσοστό:

 

 

Φάρμακο Συμμετοχή Τιμή Επιβάρυνση ΤΕΛΙΚΟ

ΠΛΗΡΩΤΕΟ

Τελικό ποσοστό Συμμετοχής
Plavix 75 mg 25 % 24,59 6,63 12,12 49,3 %
Femara 0 % 70,59 29,21 30,21 42,8 %
Lipitor 40 mg 25 % 18,59 14,34 16,40 88,28 %
Aprovel 300 mg 25 % 16,41 8,40 11,40 69,47 %
Cipralex 20 mg 25 % 18,19 9,24 12,48 68,61 %

 

Ειδικότερα, η γενική γραμματέας του υπουργείου Υγείας κυρία Χριστίνα Παπανικολάου μιλώντας για το θέμα των φαρμακείων, σε συνέντευξή της στην εφημερίδα real news, δήλωσε: «Σε ό,τι αφορά τις αλλαγές που απαιτήθηκαν για τη λειτουργία των φαρμακείων μέσα από την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, επειδή συμμετείχα στη διαδικασία και με τους εμπειρογνώμονες του ΟΟΣΑ, διαπίστωσα όχι μόνο άγνοια, αλλά και ανεξήγητη αδυναμία αντικειμενικής ανάλυσης των συνθηκών λειτουργίας της φαρμακευτικής αγοράς στη χώρα μας. Οι αλλαγές που τελικά επιβλήθηκαν δεν ευνοούν ούτε τον ανταγωνισμό, ούτε διευκολύνουν την πρόσβαση σε φθηνότερα φάρμακα, εφόσον πρόκειται για μια ρυθμισμένη αγορά με ένα διατιμημένο προϊόν. «Όλα αυτά οδηγούν εύκολα στο συμπέρασμα ότι εξυπηρετούν και κάποιες άλλες σκοπιμότητες μέσα από αυτή την ατεκμηρίωτη αδιαλλαξία.»

Ας σταματήσει λοιπόν η κοροϊδία για τη μείωση των τιμών των φαρμάκων και ας πέσουν οι μάσκες. Ο μόνος στόχος της κυβέρνησης είναι η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης μέσω της αύξησης της συμμετοχής των ασφαλισμένων.”

Σχολιάστε