My Twitter Feed

2 Φεβρουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Ποιοι εκλέχτηκαν στη νέα ΝΕ Κιλκίς -

Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου, 2021

“Υποβάθμιση και της Γουμένισσας” -

Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου, 2021

Κοιτάμε Μπροστά χωρίς απόβλητα -

Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου, 2021

Κορονοϊός: Η ύφεση συνεχίζεται… -

Δευτέρα, 1 Φεβρουαρίου, 2021

Με ένα κλικ περιήγηση στο “Κήπο” -

Δευτέρα, 1 Φεβρουαρίου, 2021

Διασωληνωμένος ο Εμμανουήλ -

Δευτέρα, 1 Φεβρουαρίου, 2021

Κ. Κιλτίδης με θλίψη και θυμηδία! -

Δευτέρα, 1 Φεβρουαρίου, 2021

ΚΚΕ: Όχι στη μονάδα αποβλήτων -

Δευτέρα, 1 Φεβρουαρίου, 2021

Υψηλές οι δαπάνες για έρευνα

Τη 2η θέση μεταξύ των νομών της Κ. Μακεδονίας πλην Θεσσαλονίκης, καταλαμβάνει ο νομός Κιλκίς ως προς τη δημόσια δαπάνη των έργων έρευνας και καινοτομίας, που έχουν χρηματοδοτηθεί στην περίοδο 2007-2013, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ.

texnologiaΠαράλληλα, η Κ. Μακεδονία στο σύνολό της, καταλαμβάνει τη δεύτερη επίσης θέση μεταξύ των ελληνικών περιφερειών, ακολουθώντας εκείνη της Αττικής.

Ο τομέας των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών (ΤΠΕ) πρωταγωνιστεί στα έργα, με τη συμμετοχή μάλιστα των ιδιωτικών επιχειρήσεων να ξεπερνά εκείνη των δημόσιων ερευνητικών φορέων. Σε κοντινή “απόσταση” ακολουθούν οι τομείς της γεωργίας-αλιείας-κτηνοτροφίας-τροφίμων, της ενέργειας, της νανοτεχολογίας και του περιβάλλοντος.

Τα παραπάνω προκύπτουν από στοιχεία, που παρουσίασε σήμερα, στη Θεσσαλονίκη, ο Βασίλης Γογγολίδης, στέλεχος της Διεύθυνσης Σχεδιασμού και Προγραμματισμού της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ), με την ευκαιρία συνέντευξης Τύπου για το 3ο Technology Forum (18/5/2016, Θεσσαλονίκη) και τον 2ο διαγωνισμό “Συνεργάζομαι” (που στόχο έχει να δώσει κίνητρα για τεχνολογικές συμπράξεις μεταξύ φορέων και επιχειρήσεων).

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τον κ.Γογγολίδη, η δημόσια δαπάνη έργων έρευνας και καινοτομίας στην Κεντρική Μακεδονία κατά τη συγκεκριμένη περίοδο ξεπέρασε τα 75,4 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 31,9 εκατ. (ποσοστό 41,5%) αφορούσαν τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα και 43,57 εκατ. των δημόσιων ερευνητικών φορέων.

Ο τομέας που παρουσιάζει την εντονότερη ερευνητική δραστηριότητα είναι, όπως προαναφέρθηκε, εκείνος των ΤΠΕ, στον οποίο η συμμετοχή των ιδιωτικών επιχειρήσεων (7,5 εκατ. ευρώ) ξεπερνά εκείνη των ερευνητικών φορέων (5,8 εκατ. ευρώ).

“Πρόκειται για έναν από τους λίγους τομείς, στους οποίους υπάρχει αυτή η υψηλή ποσόστωση του ιδιωτικού τομέα” σημείωσε ο κ.Γογγολίδης, ενώ πρόσθεσε ότι ακολουθούν κατά σειρά οι εξής τομείς: αγροδιατροφικός, ενέργεια, προηγμένα υλικά-νανοτεχνολογία, περιβάλλον, υγεία, πολιτιστική κληρονομιά, κοινωνική και οικονομική διάσταση της ανάπτυξης, προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας, μεταφορές και Διάστημα και τεχνολογίες ασφαλείας.

Με βάση τα ίδια στοιχεία, που προέρχονται από το πληροφοριακό σύστημα της ΓΓΕΤ (με ημερομηνία αναφοράς την 7η Δεκεμβρίου του 2015), υπάρχει -όπως ίσως είναι αναμενόμενο λόγω της υψηλής συγκέντρωσης ερευνητικών φορέων και επιχειρήσεων στην περιοχή- σαφής κυριαρχία του νομού Θεσσαλονίκης στην ερευνητική δραστηριότητα (με ποσοστό 92,2% επί του συνόλου).

Σε απόλυτους αριθμούς, η κατανομή της δημόσιας δαπάνης για ερευνητικά έργα στον νομό ανήλθε στα 70,6 εκατ. ευρώ στο υπό εξέταση διάστημα, εκ των οποίων τα 42,9 εκατ. αφορούσαν τη συμμετοχή των ερευνητικών φορέων, τα 26,4 εκατ. των επιχειρήσεων και τα υπόλοιπα εκείνη άλλων φορέων. Ακολουθούσαν κατά σειρά οι νομοί Ημαθίας, Κιλκίς, Χαλκιδικής, Πιερίας, Σερρών και Πέλλας.

ethnos.gr

Σχόλια
One Response to “Υψηλές οι δαπάνες για έρευνα”
  1. Ο/Η ΜΟΡΦΕΑΣ λέει:

    Και τότε γιατί είμαστε τόσο “πίσω” σαν νομός;

Σχολιάστε