My Twitter Feed

15 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Ξανά στις πρώτες θέσεις το Κιλκίς -

Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου, 2021

Έτοιμοι για ακραία καιρικά φαινόμενα -

Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου, 2021

“Όχι στη μονάδα του Μυτιληναίου” -

Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου, 2021

Μονάδα επεξεργασίας αποβλήτων -

Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου, 2021

Πρώτοι σε θνησιμότητα το 2020! -

Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου, 2021

Έξοδος από τη καυτή πρώτη 7άδα -

Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου, 2021

Πυροπροστασία σε 75 σχολικές μονάδες -

Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου, 2021

Νέες αναρτήσεις για δασικ. χάρτες -

Τετάρτη, 13 Ιανουαρίου, 2021

Υπέρ υποχρεωτικής φοίτησης

Με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Κιλκίς (ΣΕΚ) τάσσεται καθαρά υπέρ της εφαρμογής της υποχρεωτικής φοίτησης από την ηλικία των 4 ετών στο νομό μας, με σταδιακή εφαρμογή τριετίας. 

Ως γνωστό, οι δήμοι Κιλκίς και Παιονίας θα είναι μεταξύ των 184 της χώρας που θα εφαρμοστεί από φέτος ο σχετικός νόμος, καθότι οι τριμελείς γνωμοδοτικές επιτροπές δεν είχαν κανένα λόγο να εκφέρουν αρνητική άποψη, όπως τονίζει ο ΣΕΚ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι δομές της προσχολικής αγωγής στην πόλη του Κιλκίς επαρκούν για να υποδεχτούν όλα τα νήπια και προνήπια, αφού στα 13 νηπιαγωγεία προστίθεται και το 14ο, το οποίο έχει ιδρυθεί πριν από 10 χρόνια κι έχουν τοποθετηθεί και οι απαραίτητοι εκπαιδευτικοί.

Η ανακοίνωση του Συλλόγου έχει ως εξής:

“Με αφορμή την πρόσφατη ψήφιση νόμου από τη Βουλή των Ελλήνων για τη θεσμοθέτηση της υποχρεωτικότητας φοίτησης των προνηπίων ηλικίας 4 ετών στο Νηπιαγωγείο, τη σταδιακή εφαρμογή του σε μια τριετία 2018, 2019, 2020 και το θόρυβο που προκλήθηκε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κιλκίς, της 8-5-2018, τα άρθρα και απόψεις που είδαν το φως της δημοσιότητας στα τοπικά μέσα, o Σύλλογός μας έχει να σχολιάσει τα ακόλουθα:

Η Δ.Ο.Ε., το συνδικαλιστικό όργανο των εκπαιδευτικών της Α/θμιας Εκπ/σης από τη δεκαετία του 1970 τόνιζε και διεκδικούσε την αναγκαιότητα της φοίτησης των νηπίων στο δημόσιο νηπιαγωγείο.

Με το νόμο 1566/1985 για την Παιδεία για πρώτη φορά περιλαμβάνεται η αναγκαιότητα υποχρεωτικής φοίτησης, αλλά παραπέμπεται σε υπουργικές αποφάσεις που δεν ήρθαν ποτέ. Το 2006 με νόμο γίνεται υποχρεωτική η φοίτηση των νηπίων για ένα έτος από την ηλικία των 5 ετών καθολικά σε όλη τη χώρα.

Πριν από δύο μήνες επιτέλους με νόμο θεσμοθετείται η υποχρεωτική φοίτηση από την ηλικία των 4 ετών με σταδιακή εφαρμογή τριετίας.

Ο Δήμος Κιλκίς είναι ένας από τους 184 Δήμους της χώρας που θα εφαρμοστεί από φέτος ο Νόμος.

Η τριμελής γνωμοδοτική επιτροπή (Δήμαρχος, Δ/ντής Εκπ/σης και πρόεδρος του συλλόγου μας) δεν είχε κανένα λόγο να εκφέρει αρνητική άποψη.

– Οι δομές της Προσχολικής Αγωγής στην πόλη του Κιλκίς επαρκούν για να υποδεχτούν όλα τα νήπια και προνήπια, αφού στα 13 νηπιαγωγεία προστίθεται και το 14ο. Το 14ο Νηπιαγωγείο έχει ιδρυθεί πριν από 10 χρόνια κι έχουν τοποθετηθεί και οι απαραίτητοι εκπαιδευτικοί.

– Να τονίσουμε εδώ ότι υπήρξε πολύ καλή συνεργασία μεταξύ Δημάρχου, Δ/ντή Εκπ/σης και Δ.Σ. του συλλόγου μας ώστε να βρεθεί κτίριο να στεγάσει το 14ο Νηπιαγωγείο με 30 νήπια σε ικανοποιητικές συνθήκες.

– Ο συνολικός αριθμός νηπίων και προνηπίων ( 560 ) για το σχολικό έτος 2018-2019 είναι ίδιος με πέρυσι και μικρότερος από το σχολικό έτος 2016-2017.

– Το ωράριο λειτουργίας των νηπιαγωγείων είναι 7:45΄ – 16:00΄. Άρα λοιπόν καταρρίπτεται ο μύθος ότι δεν εξυπηρετεί την οικογένεια.

Η τριμελής επιτροπή γνωμοδότησε θετικά εξετάζοντας όλα τα παραπάνω στοιχεία.

Σε κάθε περίπτωση η απόφαση είναι του Υπουργού και κανενός άλλου. Είναι η εφαρμογή ενός ψηφισμένου νόμου.

Οι αναφορές σε δημοσιεύματα όπως “υποβάθμιση και περιπέτεια των βρεφονηπιακών σταθμών” παραπληροφορούν και κινδυνολογούν.

– Τα προνήπια που ήταν εκτός νηπιαγωγείου δεν είναι περισσότερα από 50, κατανεμημένα στους τρεις Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς και στη Δημοτική Επιχείρηση ΕΣΠΑ.

– Οι τρεις Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί ( ο τελευταίος χτίστηκε το 1992) δεν επαρκούν να δεχτούν όλα τα παιδιά ηλικίας από 2,5 έως 4 ετών (υπολογίζονται σε 400). Τα τελευταία 25 χρόνια ο πληθυσμός της πόλης υπερδιπλασιάστηκε και θα χρειαζόταν τουλάχιστον άλλοι δύο Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί για να καλυφθούν οι ανάγκες.

Εδώ διαχρονικά υπάρχουν ευθύνες και στους κατά καιρούς εκλεγμένους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά και στην κοινωνία του Κιλκίς, αφού κανείς δε φρόντισε να διεκδικήσει υποδομές.

Πώς λοιπόν θα “επηρεάσει αρνητικά” τη λειτουργία των Παιδικών Σταθμών ή υποχρεωτική φοίτηση των προνηπίων στα νηπιαγωγεία;

Δεν θα εμπλακούμε σε τυχόν “πρώιμη” προεκλογική περίοδο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Δεν είναι αυτός ο ρόλος μας. Απλά, συνιστούμε να μη γίνουν τα παιδιά και οι οικογένειές τους θύματα οποιασδήποτε “διαμάχης” προσώπων ή φορέων.

Χρειάζεται λοιπόν να συμπορευτούμε σαν κοινωνία του Κιλκίς και να διεκδικήσουμε τη δωρεάν πρόσβαση σε εκπαιδευτικές και κοινωνικές δομές όλων των παιδιών. Υποδομές και θέσεις εργασίας που είναι απαραίτητες, χωρίς τροφεία, κουπόνια, ΕΣΠΑ κλπ.

Τέλος τονίζουμε ότι το νηπιαγωγείο είναι δημόσιο, η εκπαίδευση παρέχεται δωρεάν και η ευθύνη λειτουργίας του ανήκει στο κράτος. Το Υπουργείο Παιδείας να αναλάβει τις ευθύνες του και να εφαρμόσει το νόμο από φέτος σε όλη τη Χώρα.”

Σχολιάστε