My Twitter Feed

19 Δεκεμβρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

“Υπάρχουν μελέτες για αρδευτικά;” -

Κυριακή, 19 Δεκεμβρίου, 2021

Ιδού τι έγινε και τι όχι στο ΓΝΚ -

Σάββατο, 18 Δεκεμβρίου, 2021

Σταθερά στο “βαθύ κόκκινο”! -

Παρασκευή, 17 Δεκεμβρίου, 2021

Παιονία: Τεστ σε μόνιμη βάση -

Παρασκευή, 17 Δεκεμβρίου, 2021

Κιλκίς: Λαμπερή πρεμιέρα γιορτών -

Παρασκευή, 17 Δεκεμβρίου, 2021

Ξεκίνησαν τα σχολικά γεύματα -

Παρασκευή, 17 Δεκεμβρίου, 2021

“Ο πολίτης είναι Απροστάτευτος” -

Παρασκευή, 17 Δεκεμβρίου, 2021

Απολογείται ο φονιάς του γιού του -

Πέμπτη, 16 Δεκεμβρίου, 2021

“Υπάρχουν μελέτες για αρδευτικά;”

Εάν υπάρχει ετοιμότητα μελετών για κατασκευή φράγματος ή άλλων αρδευτικών έργων στο νομό Κιλκίς και ειδικότερα εάν θα κατασκευασθεί το φράγμα Μεταξοχωρίου – Τερπύλλου, ρωτά ο Γιώργος Φραγγίδης τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιο Λιβανό.

Η ερώτηση του βουλευτή Κιλκίς του ΚΙΝΑΛ έχει ως εξής:

“Στην ευρύτερη περιοχή Μεταξοχωρίου -Τερπύλλου του νομού Κιλκίς, οι γεωργικές εκ μεταλλεύσεις αποτελούν σημαντικό παράγοντα για την τοπική οικονομία. Η άρδευση, που συνδέεται άμεσα με τη συστηματική γεωργία, υπολείπεται κατά πολύ.

Είναι ενδεικτικό ότι μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό της γης αρδεύεται, μόλις το 3,6%.Για το λόγο αυτό κρίθηκε απαραίτητο, από τη δεκαετία του 1990 να εκπονηθεί μελέτη για κατασκευή Φράγματος, η οποία και εγκρίθηκε το 1992 .Το 2008 εντάχθηκε στο Πρόγραμμα Υποδομών για την ανάπτυξη των εγγειοβελτιωτικών έργων στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Συγκεκριμένα, ο τρόπος υλοποίησης για τη «Μελέτη και κατασκευή αρδευτικού φράγματος Μεταξοχωρίου-Τερπύλλου», συνολικού προϋπολογισμού 11,1 εκατ. ευρώ, (Χωμάτινο φράγμα με αργιλικό πυρήνα, όγκος σώματος φράγματος: 590.000 m3 και ύψος φράγματος: 35 m), θα καθοριζόταν έπειτα από την ολοκλήρωση της προβλεπόμενης διαδικασίας αναθεώρησης του Προγράμματος.

Το 2010 η τότε Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανακοίνωσε τον επανασχεδιασμό του «Προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης ΠΑΑ 2007-2013 Αλέξανδρος Μπαλτατζής» κατασκευής εγγειοβελτιωτικών έργων (Μέτρο 125Α1 με την ένταξή του στο Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΣΣΑΑ) 2007-2013 .Το 2018, το παραπάνω έργο μαζί με άλλα 20 από το μέτρο 125Α1 απεντάχθηκε για διαχειριστικούς λόγους , σύμφωνα με απόφαση της Διεύθυνσης Αγροτικής Πολιτικής & Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.

Την 15/10/2020 επισκέφθηκε το Κιλκίς ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κος Σκρέκας Κων/νος, ο οποίος σε συνέντευξή του ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν ώριμες εφαρμοστικές μελέτες για εγγειοβελτιωτικά έργα, με απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων ,και ότι αυτές προγραμματίζονται για το προσεχές διάστημα.

Σε πρόσφατες όμως δηλώσεις, στα μέσα ενημέρωσης του Κιλκίς, ο πρώην Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων πολιτευτής του νομού Κιλκίς κος Κώστας Κιλτίδης, ισχυρίζεται ότι παρέδωσε εφαρμοστική μελέτη για προκήρυξη του έργου, αφού αυτό είχε ενταχθεί στο πρόγραμμα υλοποίησης στο ΕΣΠΑ του ΥΠΑΑΤ.

Το παραπάνω έργο εξαγγέλθηκε πολλές φορές, συντάχθηκαν προμελέτες, εντάχθηκε ως προμελέτη σε αρκετά προγράμματα, μέχρι σήμερα όμως δεν έχει παρατηρηθεί καμία πρόοδος στην υλοποίηση του έργου, με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η συνολική ανάπτυξη της περιοχής.

Με βάση τα παραπάνω, ερωτάσθε κύριε Υπουργέ,

Υπάρχει ετοιμότητα μελετών για κατασκευή φράγματος ή άλλων αρδευτικών έργων στο νομό Κιλκίς ;

Έχετε στον προγραμματισμό του Υπουργείου σας, την ένταξη του έργου “κατασκευή φράγματος Μεταξοχωρίου -Τερπύλλου;”

Σχολιάστε