My Twitter Feed

7 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Πρόταση 5,7 εκ. για ύδρευση Παιονίας -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

Μίνι λίφτινγκ σε σχολεία -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

Ο Γεωργαντάς με την πρόεδρο ΗΔΙΚΑ -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

ΚΚΕ: Επίσκεψη λόγω κορονοϊού -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

Ξανά στη θλιβερή “κανονικότητα” -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

Αποχαιρετισμός στον Γιώργο Γίτσο -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

ΝΔ: Δυσαρέσκεια στη Βόρ. Ελλάδα -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

Δ. Κιλκίς: 50 έκτακτες προσλήψεις -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

Τώρα – ΚΟΛΙΟΣ: Οργή εργαζομένων για συλλήψεις

KOLIOS-KILKIS-004Σημαντικές εξελίξεις συμβαίνουν αυτήν την ώρα στη κινητοποίηση των εργαζομένων σε ΑΓΝΟ και ΚΟΛΙΟ, που απ` το πρωί σήμερα έχει εκδηλωθεί στο Πολύκαστρο.

Περισσότεροι από 100 εργαζόμενοι που πρόκειται ν` απολυθούν απ` την ερχόμενη Δευτέρα απ` το εργοστάσιο της ΑΓΝΟ στον Λαγκαδά, πραγματοποιούν απεργιακή συγκέντρωση έξω απ` τον ΚΟΛΙΟ, που ως γνωστόν έχει εξαγοράσει την ΑΓΝΟ.

Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης οι εργαζόμενοι απαίτησαν απ` την παρούσα στη κινητοποίηση Αστυνομία να συλληφθεί ο ιδιοκτήτης του ΚΟΛΙΟΥ για μη καταβολή δεδουλευμένων τεσσάρων μηνών προς τους εργαζόμενους, πράγμα το οποίο έγινε.

Στη συνέχεια ο ιδιοκτήτης Νικόλαος Κιλιός οδηγήθηκε στο ΑΤ Πολυκάστρου, απ` όπου όμως με εντολή εισαγγελέα αφέθηκε ελεύθερος. Η απόφαση αυτή πυροδότησε τις έντονες αντιδράσεις των εργαζομένων, οι οποίοι θεωρούσαν ότι ο ιδιοκτήτης έπρεπε να κρατηθεί με τη διαδικασία του αυτοφώρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ακολούθησε και σύλληψη εργαζόμενου, κάτι που “έριξε λάδι στη φωτιά”, μ` αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να κατευθυνθούν στο Δημαρχείο Παιονίας και στο Αστυνομικό Τμήμα Πολυκάστρου. Στο Δημαρχείο, αντιπροσωπεία τους, με συμμετοχή του προέδρου του σωματείου εργαζομένων στην ΑΓΝΟ, καθώς κι εκπροσώπου της ΓΣΣΕ, επέδωσαν στον δήμαρχο Θ. Λαπόρδα ψήφισμα με τις θέσεις και τα αιτήματά τους.

Όπως τονίζουν οι εργαζόμενοι, στόχος της εργοδοσίας είναι να μπει η ΑΓΝΟ στον πτωχευτικό κώδικα του άρθρου 99 ή να κλείσει, ενώ ο ΚΟΛΙΟΣ να πουληθεί σε πολυεθνική εταιρεία.

Το ψήφισμα

Είναι γνωστό σε όλους κάτω από ποιές αδιαφανείς διαδικασίες (που τα σκάνδαλα οχριούν μπροστά της) η πρώην κραταιά συνεταιριστική βιομηχανία γάλακτος βρέθηκε στα χέρια του σημερινού ιδιοκτήτη της κ.Κολιό Νικόλαο.

Στο όνομα της δήθεν εξυγίανσης της πριν 10 χρόνια η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ τύποις και ουσία χάρισε ολόκληρη την Ένωση Αγελαδοτροφικών Συνεταιρισμών Θεσσαλονίκης στα χέρια ενός ιδιώτη που αφού ασέλγησε πάνω της βάναυσα, αφού έβγαλε εκατομμύρια κέρδη και εξυγίανε σε βάρος της ΑΓΝΟ την μητρική του εταιρία ΚΟΛΙΟΣ ΑΕ, σήμερα επίχειρεί με τα νομικά μέσα που του παρέχει το κράτος (άρθρο 99) να απεμπλακεί από τις υποχρεώσεις του προς τους εργαζομένους (δεδουλευμένα 4 μηνών και ασφαλιστικές εισφορές), την απλήρωτη πρώτη ύλη στους παραγωγούς- τις απαιτήσεις των προμηθευτών- και τα δάνεια των τραπεζών.

Προκειμένου να πετύχει το σκοπό του δείχνει το σκληρό πρόσωπο της εργοδοσίας και δε διστάζει να βγάλει σε διαθεσιμότητα σε πρώτη φάση 110 εργαζομένους με όλες τις συνέπειες γι΄αυτούς και τις οικογενειές τους , καλλιεργώντας παράλληλα το έδαφος για ομαδικές απολύσεις-πώληση και οριστικό κλείσιμο του εργοστασίου.

Μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν ότι ποιό αρνητικό μπορεί να συμβεί στην περιοχή μας για τους ίδιους τους εργαζόμενους αλλά και για την μικροοικονομία του Δήμου Λαγκαδά.

Με βάση τα παραπάνω που σας αναφέραμε συνοπτικά το σύνολο των εργαζομένων στην ΑΓΝΟ πιστεύει ότι είναι υποχρέωση του Δημοτικού Σςυμβουλίου άμεσα να καταγγείλει, να απαιτήσει και να ενεργήσει για:

1) Την άμεση επαναλειτουργία όλων των γραμμών παραγωγής του εργοστασίου

2) Την μη ένταξη της επιχείρησης στο άρθρο 99

3) Να παρθούν πίσω όλες οι διαθεσιμότητες

4) Να μη χαθεί καμμία θέση εργασίας

5) Άμεση αποπληρωμή όλων των δεδουλευμένων 4 μηνών σε όλους τους εργαζόμενους

6) Την εξόφληση των υποχρεώσεων της ΑΓΝΟ στους γαλακτοπαραγωγούς

7) Την παρέμβαση της κυβέρνησης και των συναρμόδιων υπουγείων για την διάσωση αυτής της ιστορικής γαλακτοβιομηχανίας που είναι από τις ελάχιστες που έχουν μείνει στην περιοχή

 

Σχολιάστε