My Twitter Feed

11 Μαρτίου, 2022

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Τώρα και κάδοι βιοαποβήτων -

Παρασκευή, 11 Μαρτίου, 2022

ΚΙΦ: Πάντα κοντά στη προσφυγιά -

Πέμπτη, 10 Μαρτίου, 2022

Στα 70 νέα κρούσματα ημερησίως -

Τετάρτη, 9 Μαρτίου, 2022

“Επαρκής ο επισιτισμός της χώρας” -

Τρίτη, 8 Μαρτίου, 2022

Προβλήματα από το νέο χιονιά -

Τρίτη, 8 Μαρτίου, 2022

Για διασφάλιση αγοράς προϊόντων -

Τρίτη, 8 Μαρτίου, 2022

Πανδημία: Πτωτική αλλά …ψηλά! -

Κυριακή, 6 Μαρτίου, 2022

Κίνδυνος επισιτιστικής κρίσης -

Κυριακή, 6 Μαρτίου, 2022

Τώρα και κάδοι βιοαποβήτων

Καφέ κάδοι βιοαποβλήτων τοποθετούνται στο Δήμο Κιλκίς με στόχο τη προστασία του περιβάλλοντος και τη μείωση των απορριμμάτων.

Συγκεκριμένα, η Υπηρεσία Καθαριότητας εξοπλίζεται με 981 καφέ κάδους απορριμμάτων, ένα απορριμματοφόρο και έναν κλαδοτεμαχιστή, από το Φορέα Διαχείρισης Στερεών Απορριμμάτων (ΦΟΔΣΑ) Κεντρικής Μακεδονίας, προκειμένου να αναπτύξει δίκτυο χωριστής συλλογής των βιοαποβλήτων.

Τοποθετημένοι δίπλα στους συμβατικούς πράσινους κάδους απορριμμάτων και στους μπλε κάδους ανακύκλωσης, οι καφέ κάδοι θα δέχονται υπολείμματα τροφίμων και άλλα οργανικά απορρίμματα τα οποία θα μεταφέρονται από απορριμματοφόρο σε μονάδα ειδικής επεξεργασίας (κομποστοποίησης) που θα ανακυκλώνει το υλικό και θα το αποδίδει ξανά για χρήση ως κομπόστ δηλ. ως φυσικό λίπασμα για αγροτικές καλλιέργειες και λειτουργίες πρασίνου.

Ο κεντρικός χώρος οργάνωσης του συστήματος βιοαποβλήτων είναι η οικιακή κουζίνα ενός νοικοκυριού όπου και θα γίνεται ο διαχωρισμός των υπολειμμάτων τροφών (λαχανικά, φρούτα, υπολείμματα μαγειρικών τροφών, φλούδες, ψωμί, ζυμαρικά, ρύζι, όσπρια, γαλακτοκομικά προϊόντα) τα οποία θα απορρίπτονται στους καφέ κάδους τυλιγμένα σε χαρτί κουζίνας, χαρτοσακούλες και εφημερίδες.

Στην αλυσίδα των νοικοκυριών που θα χρησιμοποιήσουν το σύστημα των καφέ κάδων θα προστεθούν και μεγάλοι παραγωγοί από άποψη συγκέντρωσης βιοαποδομήσιμων αποβλήτων όπως οι λαϊκές αγορές, οι τοπικές υπεραγορές, οι βρεφονηπιακοί σταθμοί του Δήμου, τα ξενοδοχεία, τα στρατόπεδα, το Γενικό Νοσοκομείο Κιλκίς.

Τα πλεονεκτήματα από την αξιοποίηση του νέου συστήματος επισημάνθηκαν σε ενημερωτική συνάντηση στελεχών του ΦΟΔΣΑ με την αρμόδια αντιδήμαρχο Κατερίνα Γιαννακούλα – Ζιούτα και με υπηρεσιακούς παράγοντες, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 9 Μαρτίου στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Κιλκίς.

Όπως τονίστηκε στη συνάντηση, παράλληλα με την εγκατάσταση των καφέ κάδων στο Δήμο Κιλκίς που θα γίνει φέτος, θα τρέξει καμπάνια για την ενημέρωση των πολιτών με αναλυτικές οδηγίες ως προς την χρήση τους.

Σχολιάστε