My Twitter Feed

20 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Χαμόγελα απ`τα 2 μόνο κρούσματα -

Τρίτη, 19 Ιανουαρίου, 2021

Η Σ. Μπεκατώρου δεν είναι η μόνη -

Τρίτη, 19 Ιανουαρίου, 2021

Τριήμερο ανάσας για το ν. Κιλκίς -

Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου, 2021

Χώρος για φιλοξενία των αστέγων -

Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου, 2021

Κιλτίδης: Διολίσθηση σε διαστροφή! -

Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου, 2021

“Στηρίξτε τις επιχειρήσεις” -

Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου, 2021

Επιτυχής ο αποχιονισμός σε Κιλκίς -

Κυριακή, 17 Ιανουαρίου, 2021

Ξεκίνησε ο εμβολιασμός των 85+ -

Σάββατο, 16 Ιανουαρίου, 2021

Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα

Pappas Tasos1-001Του Τάσου Παππά.


Στο ποδόσφαιρο λέμε ότι για να επικρατήσει η ασθενέστερη ομάδα της ισχυρότερης πρέπει να συμβούν σημεία και τέρατα: να πιάσει την καλύτερη απόδοσή της, να βρεθεί σε κακή μέρα ο αντίπαλος και να την ευνοήσει σκανδαλωδώς η τύχη (ενδεχομένως και η διαιτησία).

Βεβαίως, αν υπάρχει μεγάλη διαφορά κλάσης, θαύματα δεν γίνονται. Για παράδειγμα, όσο χάλια κι αν είναι η Μπαρτσελόνα, ακόμη κι αν κατεβεί ο ίδιος ο Θεός να παίξει εναντίον της, δεν είναι δυνατόν να χάσει από τον Κεραυνό Κερατέας.

Στην αναμέτρηση Μεϊμαράκη-Μητσοτάκη δεν είχαμε τέτοιες αποστάσεις. Ούτε ο Μεϊμαράκης ήταν Μπαρτσελόνα ούτε ο Μητσοτάκης Κεραυνός Κερατέας. Είχαμε όμως φαβορί και αουτσάιντερ.

Οταν ξεκίναγε η κούρσα, πριν από τρεις μήνες, οι περισσότεροι προέβλεπαν ότι ο κ. Μεϊμαράκης θα κατάφερνε εύκολα ή δύσκολα να επικρατήσει, ενώ τα προγνωστικά και οι δημοσκοπήσεις «έδιναν» τον κ. Μητσοτάκη τρίτο και καταϊδρωμένο.

Κι όμως, ο… σίγουρα τρίτος «έκλεψε» τη νίκη κι ας είχε απέναντί του μια διαφορά έντεκα μονάδων από τον πρώτο γύρο, τον κομματικό μηχανισμό, την αδελφή του Ντόρα Μπακογιάννη, το καραμανλικό στρατόπεδο, κι ας κουβαλούσε μια αμφιλεγόμενη πολιτική ιστορία -τη δική του και της οικογένειάς του.

Τα δύσκολα αρχίζουν τώρα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Καλείται να διαχειριστεί ένα κόμμα γκρίζο, γραφειοκρατικοποιημένο, σκελετωμένο οργανωτικά, χρεοκοπημένο οικονομικά, απογοητευμένο λόγω των αλλεπάλληλων εκλογικών ηττών, με θολό ιδεολογικό στίγμα και με δύο πρώην πρωθυπουργούς να θέλουν να περνάει ο λόγος τους.

Το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνει ο κ. Μητσοτάκης είναι η εμπέδωση της κυριαρχίας του. Δεν θα είναι μια απλή υπόθεση. Ουδείς γνωρίζει πώς θα αντιδράσουν οι καραμανλικοί. Είναι η πρώτη φορά που δεν τους βγαίνει το σχέδιο.

Αν νιώσουν ότι κινδυνεύει η παρακαταθήκη του ιδρυτή, μπορεί να αντιδράσουν. Ισως όχι μετωπικά και φανερά για να μην απειληθεί η ενότητα, ενδεχομένως όμως υπογείως και παρασκηνιακώς, δημιουργώντας προβλήματα στον νέο πρόεδρο.

Η άλλη υπολογίσιμη ομάδα στο εσωτερικό του κόμματος, οι σαμαρικοί, έχουν κάθε λόγο να είναι ευχαριστημένοι. Πόνταραν σε τρία «άλογα» (Τζιτζικώστας, Αδωνις, εσχάτως Μητσοτάκης) και κέρδισαν με το τρίτο.

Οι πάντες γνωρίζουν ότι ο κ. Σαμαράς δεν εννοεί να εγκαταλείψει την πολιτική. Είναι πείσμων, μαχητής και μνησίκακος. Η βασική επιθυμία του είναι να δικαιωθεί η πολιτική που άσκησε ως πρωθυπουργός και να στραπατσαριστεί ο Τσίπρας, αυτός που του πήρε την μπουκιά από το στόμα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, λοιπόν, αν θέλει να μακροημερεύσει, οφείλει να κατοχυρώσει την αυτονομία του, να εξουδετερώσει τις διάφορες βαρονίες που έχουν μάθει να συνδιοικούν και να επεξεργαστεί μια στρατηγική που θα βάλει το κόμμα σε τροχιά εξουσίας.

Η γραμμή τού «όχι σε όλα», που ακολούθησε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου (προφανώς για να ικανοποιήσει ένα ευρύτερο ακροατήριο), δεν ταιριάζει σε ένα σοβαρό φιλελεύθερο κόμμα και φυσικά προκαλεί δυσφορία στους θεσμούς, τη γνώμη των οποίων ο νέος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας παίρνει σοβαρά υπόψη του, όπως έχει δηλώσει.

Ανάγωγα

Ελπίζουμε η Φώφη Γεννηματά να μην ξεχάσει τη δήλωση που έκανε χθες για την άβυσσο που χωρίζει τη Δημοκρατική Συμπαράταξη από τη Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Αν όντως υπάρχει τέτοια απόσταση ανάμεσα στα δύο κόμματα, τίποτε δεν μπορεί να τη γεφυρώσει. Ούτε μια οικουμενική κυβέρνηση. Έτσι δεν είναι;

Άρθρο στην ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Σχολιάστε