My Twitter Feed

6 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Πρόταση 5,7 εκ. για ύδρευση Παιονίας -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

Μίνι λίφτινγκ σε σχολεία -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

Ο Γεωργαντάς με την πρόεδρο ΗΔΙΚΑ -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

ΚΚΕ: Επίσκεψη λόγω κορονοϊού -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

Ξανά στη θλιβερή “κανονικότητα” -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

Αποχαιρετισμός στον Γιώργο Γίτσο -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

ΝΔ: Δυσαρέσκεια στη Βόρ. Ελλάδα -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

Δ. Κιλκίς: 50 έκτακτες προσλήψεις -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

Τρόμος και παράνοια…

papakonstantinou-petrosστην Τουρκία.

Του Πέτρου Παπακωνσταντίνου.


Μόνο 75 λεπτά κράτησε στην Τουρκία η προσμονή ότι το 2017 θα μπορούσε να είναι καλύτερο από το οδυνηρό 2016. Το μακελειό που προκάλεσε στο νυχτερινό κέντρο «Ρέινα» της Κωνσταντινούπολης ο εκτελεστής του Ισλαμικού Κράτους, αφήνοντας πίσω του 39 νεκρούς και 65 τραυματίες, βύθισε τη χώρα στο πένθος, από την πρώτη κιόλας ημέρα του καινούργιου χρόνου. Αρκετοί μίλησαν για το «Μπατακλάν της Τουρκίας», παραπέμποντας στην ανάλογη σφαγή του Νοεμβρίου του 2015, στο Παρίσι.

Αν όμως στη Γαλλία ή, πιο πρόσφατα, στη Γερμανία ανάλογα περιστατικά, όσο τραυματικά κι αν είναι, προσλαμβάνονται ως προβλήματα εσωτερικής ασφάλειας, στην περίπτωση της Τουρκίας μεταφράζονται ως νέα συμπτώματα μιας προϋπάρχουσας γενικευμένης αποσταθεροποίησης, θέτοντας επί τάπητος υπαρξιακά ερωτήματα εθνικής υπόστασης και πολιτιστικής ταυτότητας.

Λίγες ημέρες μετά τη δολοφονία του Ρώσου πρεσβευτή από τζιχαντιστή Τούρκο αστυνομικό στην Αγκυρα, η νέα αιματοχυσία ενίσχυσε διεθνώς την εντύπωση ότι η Τουρκία του Ερντογάν είναι μια άκρως ανασφαλής χώρα, που δεν μπορεί να προστατέψει ούτε τους πολίτες της ούτε τους ξένους φιλοξενούμενούς της από κάθε είδους τρομοκρατικές ομάδες, ριζωμένες στη βαθιά κοινωνία και στο βαθύ κράτος. Η χώρα με τις μέχρι πρότινος ευρωπαϊκές φιλοδοξίες, που εμφανιζόταν ως γέφυρα ανάμεσα στη Δύση και την Ανατολή, αναδύεται ολοένα και περισσότερο ως απειλητικός παράγοντας «μόλυνσης», εισάγοντας στην ευρωπαϊκή ακτή του Βοσπόρου όλες τις παθολογίες των γειτονικών της αποσταθεροποιημένων ασιατικών κρατών.

Η εξασθένηση

Μέσα στο 2016 τουλάχιστον 275 άνθρωποι σκοτώθηκαν και χιλιάδες τραυματίστηκαν στις πολλαπλές τρομοκρατικές οργανώσεις τζιχαντιστών και ακραίων Κούρδων, χώρια οι 300 και πλέον νεκροί του αποτυχημένου πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου. Οι σαρωτικές εκκαθαρίσεις που εξαπέλυσε η κυβέρνηση Ερντογάν – Γιλντιρίμ στο όνομα της πάταξης του παρακρατικού δικτύου Γκιουλέν εξασθένισαν σοβαρά τους μηχανισμούς ασφαλείας, σε όλα τα επίπεδα.

Ο 21χρονος αστυνομικός, με μόλις 10 μήνες υπηρεσία, που φρουρούσε το νυχτερινό κέντρο «Ρέινα» σε ένα από τα πιο κοσμοπολίτικα σημεία της Κωνσταντινούπολης, δεν είχε καμία τύχη απέναντι στον ψυχρόαιμο, αποφασισμένο εκτελεστή.
Τούρκοι και δυτικοί αναλυτές συμπίπτουν στην εκτίμηση πως η σφαγή της Πρωτοχρονιάς προοιωνίζεται δραματική κλιμάκωση των επιχειρήσεων του Ισλαμικού Κράτους στην Τουρκία. Αν και είχε ενοχοποιηθεί για πολλές επιθέσεις τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, ήταν η πρώτη φορά που ανέλαβε δημοσίως την ευθύνη για μία μείζονος σημασίας φονική επιχείρηση.

Η άλωση του Χαλεπίου από τον κυβερνητικό στρατό του Σύρου προέδρου Μπασάρ Ασαντ με την ανοχή της Τουρκίας και η κλιμάκωση των επιχειρήσεων του τουρκικού στρατού εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στη στρατηγική περιοχή του Αλ Μπαμπ ώθησαν τους τζιχαντιστές να απαντήσουν όσο πιο δυναμικά μπορούσαν. Διάχυτος είναι ο φόβος ότι διάσπαρτοι πυρήνες τρομοκρατών, οι οποίοι δημιουργήθηκαν προ του 2015, όταν ο Ερντογάν έκανε τα στραβά μάτια και άφηνε ανοιχτά σύνορα στους τζιχαντιστές, παραμένουν ενεργοί κάτω από τα ραντάρ των διωκτικών αρχών και θα μπορούσαν να προκαλέσουν ανά πάσα στιγμή καινούργιες τραγωδίες.

Αρνούμενη να αναγνωρίσει τους πικρούς καρπούς της αλλοπρόσαλλης εξωτερικής πολιτικής της στη Συρία και την ευρύτερη Μέση Ανατολή, η κυβέρνηση Ερντογάν επιχειρεί να φορτώσει όλα τα δεινά στους δυτικούς συμμάχους της. Παραμονές Πρωτοχρονιάς, ο Τούρκος πρόεδρος ισχυρίστηκε ότι έχει χειροπιαστές αποδείξεις που πιστοποιούν ότι η κυβέρνηση Ομπάμα ενισχύει όχι μόνο τους Κούρδους μαχητές, αλλά και το Ισλαμικό Κράτος. Εκανε λόγο, μάλιστα, για «βίντεο και φωτογραφίες», τις οποίες ακόμη περιμένουμε.

Μετά τη σφαγή στο «Ρέινα», τα ίδια επανέλαβε ο πρωθυπουργός Γιλντιρίμ. Την ίδια μέρα, η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Al Sabah δημοσίευε ανάλυση του βασικού αρθρογράφου της Ινρούλ Τσεβίτ, ο οποίος υποστήριζε ότι το Ισλαμικό Κράτος, το κουρδικό ΡΚΚ και το δίκτυο Γκιουλέν «λειτουργούν κατ’ εντολήν ξένων δυνάμεων για να αποσταθεροποιήσουν την κυβέρνηση».

Η «ερμηνεία»

Γιατί αυτό; «Γιατί η κυβέρνησή μας, με επικεφαλής τον πρόεδρο Ερντογάν, ακολουθεί μια ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική, η οποία κάποιες φορές έρχεται σε αντίθεση με τα δυτικά συμφέροντα», υποστηρίζει ο εθνικιστής αρθρογράφος.

Στο μεταξύ, η ελεγχόμενη από το κυβερνών κόμμα εξεταστική επιτροπή της Βουλής για τα γεγονότα της 15ης Ιουλίου ετοιμάζεται να παραδώσει το πόρισμά της, στο οποίο βασική εκτίμηση, όπως ανέφερε ο τουρκικός Τύπος, είναι ότι το δίκτυο Γκιουλέν κατευθύνεται από τη CIA. Μάλιστα αναφέρεται, εν είδει τεκμηρίου, ότι κάποιοι μακρινοί συγγενείς του Μπαράκ Ομπάμα, από την πλευρά του πατέρα του, στην Κένυα, έστειλαν παιδιά τους σε σχολεία του δικτύου Γκιουλέν.

Ούτε λόγος, βέβαια, για τις στενές σχέσεις συνεργασίας του ισλαμιστή ιεροκήρυκα με τον ομοϊδεάτη του Ερντογάν και το κόμμα του, από την εποχή που βρισκόταν στην αντιπολίτευση μέχρι και το 2013, οπότε επήλθε η ρήξη…

Ο Αγιος Βασίλης πρέπει να πεθάνει!

Το Ισλαμικό Κράτος δεν επέλεξε τυχαία το κέντρο «Ρέινα», όπου συχνάζουν οι κοσμοπολίτικες ελίτ, σε μια περιοχή όπου υπάρχουν ακόμη μία χριστιανική εκκλησία και μία εβραϊκή συναγωγή. Το ανατριχιαστικό είναι ότι τουλάχιστον 347 Τούρκοι χρήστες του Facebook και του Twitter θεώρησαν, στα μηνύματά τους, ότι οι σφαγιασθέντες ομοεθνείς τους «πήγαιναν γυρεύοντας», αφού ξεφάντωναν σε μια γιορτή των «απίστων», καταναλώνοντας αλκοόλ και λικνιζόμενοι σε ντισκοτέκ.

Τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα, φανατικοί ισλαμιστές οργάνωσαν πορεία καταγγελίας των… Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς στο Αϊδίνιο, βάζοντας συμβολικά το πιστόλι στον κρόταφο κάποιου Αγιοβασίλη. Στην προσευχή της Παρασκευής διαβάστηκε και στα 80.000 τζαμιά της Τουρκίας επιστολή του Μεχμέτ Γκορμέζ, διορισμένου από τον Ερντογάν στη Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων (Diyanet), ο οποίος τόνιζε ότι ο εορτασμός των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς αντίκειται στα καθήκοντα του μουσουλμάνου και στις παραδόσεις της Τουρκίας.

Την Πέμπτη το απόγευμα σημειώθηκε εξάλλου έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου έξω από δικαστικό μέγαρο στη Σμύρνη, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον δύο άνθρωποι στην ανταλλαγή πυροβολισμών που ακολούθησε μεταξύ αστυνομικών και δραστών.

Οι πρώτες ενδείξεις συγκλίνουν ότι πρόκειται για έργο του ΡΚΚ και οι τουρκικές αρχές εκτιμούν, με βάση τον οπλισμό ο οποίος εντοπίστηκε, ότι η ενέργεια που σχεδιαζόταν ήταν πολύ μεγαλύτερη.

Άρθρο στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Σχολιάστε