My Twitter Feed

31 Δεκεμβρίου, 2020

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Συνεχίζονται τα αντιπλημμυρικά -

Πέμπτη, 31 Δεκεμβρίου, 2020

Σταθερά στη μαύρη πρώτη θέση! -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

“Γαλάζια νυστέρια” για το ΓΝΚ! -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

ΣΥΡΙΖΑ: Διερεύνηση καταγγελιών -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

To tvxs.gr για το Νοσοκομείο Κιλκίς -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Εξανέστη από το… βήμα του twitter -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Την Πέμπτη η Λαϊκή του Κιλκίς -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Έργα 1,2 εκατ. για συντήρηση δρόμου -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Τρεμόπουλος: “Θα συζητήσουμε για τα μεταλλεία;”

Με ερώτησή του , που κατέθεσε την περασμένη Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου στο Περιφερεικό Συμβούλιο, ο σύμβουλος της παράταξης ΟΚΟΛΟΓΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ και ηγετικό στέλεχος των Οικολόγων Πράσινων Μιχ. Τρεμόπουλος, ζητά να μάθει ποιές υπηρεσίες της Περιφέρειας γνωμοδότησαν θετικά για μεταλλεία στο Κιλκίς, γιατί δεν συζητήθηκε ακόμα το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο και πότε θα συζητηθεί.

Παραθέτουμε παρακάτω την ερώτηση του κ. Τρεμόπουλου, και στη συνέχεια την ανάρτηση για τη συνεδρίαση της περασμένης Δευτέρας του Δημ. Συμβουλίου Κιλκίς, στην ιστοσελίδα του κόμματος. Με μια, όμως, παρατήρηση: Η δήλωση του κ. Τρεμόπουλου για την συνεδρίαση, δεν έγινε γενικά προς “τους δημοσιογράφους” αλλά αποκλειστικά στο ΚΙΛΚΙΣ24, που του την ζήτησε.

Η ερώτηση

Η ερώτηση Τρεμόπουλου έχει ως εξής:

Στις 20/1/2012 ο υφυπουργός ΠΕΚΑ κ. Γιάννης Μανιάτης, απαντώντας σε ερώτηση  βουλευτών σχετικά με το ποιοι αρμόδιοι φορείς έχουν γνωμοδοτήσει θετικά υπέρ της μεταλλευτικής δραστηριότητας στην περιοχή του Κιλκίς, δήλωσε ότι «όλοι οι συναρμόδιοι φορείς (ΓΕΣ, Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης, Υπουργείο Πολιτισμού, Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ΙΓΕΜ) έχουν γνωμοδοτήσει θετικά».

Με δεδομένο το ότι παρόμοιο ζήτημα της ανάπτυξης μεταλλευτικής δραστηριότητας απασχόλησε έντονα στο παρελθόν τους

πολίτες και τέθηκε έντονα στη Νομαρχία Χαλκιδικής και την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, θεωρούμε ότι ένα τέτοιο θέμα θα πρέπει να τεθεί προς συζήτηση και διαβούλευση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας, πολύ δε περισσότερο όταν οι προθέσεις του ΥΠΕΚΑ έχουν προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στους κατοίκους των γύρω περιοχών και στην επιστημονική κοινότητα, καθώς ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία και την καταστροφή του περιβάλλοντος είναι μεγάλος.

Επειδή στο Περιφερειακό Συμβούλιο δεν είχαμε ενημέρωση για το θέμα,

Επειδή σύμφωνα με τη σύμβαση του Aarhus, που έχει γίνει ελληνικός νόμος (Ν. 3422/2005 -ΦΕΚ 303Α/2005), κατοχυρώνονται 3 βασικά δικαιώματα στον πολίτη (και τις οργανώσεις που τον εκπροσωπούν) απέναντι σε οποιαδήποτε μεθόδευση αυθαίρετης επιβολής μεταβολής του περιβάλλοντος τους, εν αγνοία είτε με αγνόηση τους,

Επειδή πιστεύουμε ότι η πιο ουσιαστική αρμοδιότητα του Περιφερειακού Συμβουλίου είναι η επεξεργασία και διαμόρφωση, μέσα

από διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες, των περιφερειακών πολιτικών για το σύνολο των θεμάτων που αφορούν στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με στόχο την οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική βιωσιμότητα των τοπικών κοινωνιών, τη σύγκλιση και κοινωνική συνοχή, τη μακροχρόνια προστασία του φυσικού και πολιτισμικού πλούτου της περιοχής, καθώς και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων τόσο των σημερινών όσο και των επόμενων γενεών,

Ερωτάται ο αναπληρωτής Περιφερειάρχης και ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης:

  • § Πότε και ποια υπηρεσία γνωμοδότησε για το θέμα και ποια και ποια ακριβώς απάντηση έδωσε στο ΥΠΕΚΑ;
  • § Γιατί δεν έχει ενημερωθεί το Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας και δεν έχει συζητήσει για ένα τόσο σοβαρό θέμα, πάνω στο οποίο το Δημοτικό Συμβούλιο Κιλκίς τοποθετήθηκε ομόφωνα αρνητικά;
  • § Ποιες ενέργειες έχει κάνει η Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς για την έγκαιρη, αναλυτική και πλήρη πληροφόρηση, εκ των προτέρων, ιδιαίτερα των θιγόμενων πολιτών του Κιλκίς, με δεδομένο ότι στις 14/3/2011 λήγει η προκήρυξη του δημόσιου διεθνή ανοικτού πλειοδοτικού διαγωνισμού για το Δημόσιο Μεταλλευτικό Χώρο που περιλαμβάνεται στις περιοχές Μεταξοχωρίου, Βάθης, Γερακαριού, Φύσκας, Κεντρικού, Μυλοχωρίου και Αντιγόνειας;
  • § Πότε θα συζητηθεί το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο;

Η ανάρτηση

«Η ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κιλκίς κατά της προσπάθειας των χρυσοθήρων να «αναπτύξουν» τον τόπο, είναι μια σημαντική εξέλιξη στο μέτωπο κατά της εφήμερης κερδοσκοπίας», δηλώνει ο περιφερειακός σύμβουλος Μιχάλης Τρεμόπουλος, χαιρετίζοντας την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κιλκίς, που είπε το ομόφωνο «όχι» στα μεταλλεία χρυσού, παρά τη μεθόδευση του ΥΠΕΚΑ.

Η ειδική συνεδρίαση κράτησε περισσότερες από τέσσερις ώρες, με τοποθετήσεις του αναπληρωτή δημάρχου Κιλκίς κ. Π. Κολότσιου και επικεφαλής των παρατάξεων της μειοψηφίας, κκ Δ. Τερζίδη, Ν. Αφεντουλίδη και Γ. Φαχουρίδη, να προτάσσουν το «όχι» τους και να γίνεται δεκτό με χειροκροτήματα εκ μέρους των εκατοντάδων πολιτών του Κιλκίς, που γέμισαν ασφυκτικά την αίθουσα του Δημ. Συμβουλίου. Το ίδιο συνέβη και με τις τοποθετήσεις όλων των συμβούλων που παρενέβησαν στη συζήτηση.

Θερμή ανταπόκριση έτυχε και η τοποθέτηση στην αρχή της συνεδρίασης του περιφερειακού σύμβουλου της «Οικολογίας –Αλληλεγγύης» Μιχάλη Τρεμόπουλου, του μόνου από τους περιφερειακούς σύμβουλους από όλη την Κ. Μακεδονία που συμμετείχε σε μια τόσο σημαντική για το Κιλκίς συνεδρίαση.

Από τη συζήτηση προέκυψε ότι αρμόδιοι φορείς, μεταξύ των οποίων και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, έχουν γνωμοδοτήσει θετικά υπέρ της μεταλλευτικής δραστηριότητας στην περιοχή του Κιλκίς. Με δεδομένο το ότι παρόμοιο ζήτημα της ανάπτυξης μεταλλευτικής δραστηριότητας απασχόλησε έντονα στο παρελθόν τους πολίτες και τέθηκε στη Νομαρχία Χαλκιδικής και την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας -Θράκης, ένα τέτοιο θέμα θα έπρεπε ήδη να έχει τεθεί προς συζήτηση και διαβούλευση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κ. Μακεδονίας.

Γι’ αυτό το λόγο ο Μ. Τρεμόπουλος κατέθεσε σχετική επερώτηση προς τον αναπληρωτή Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας και τον αρμόδιο Αντιπεριφερειάρχη, στην οποία ζητά να μάθει:

  • Πότε και ποια υπηρεσία γνωμοδότησε για το θέμα και ποια και ποια ακριβώς απάντηση έδωσε στο ΥΠΕΚΑ;
  • Γιατί δεν έχει ενημερωθεί το Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας και δεν έχει συζητήσει για ένα τόσο σοβαρό θέμα, πάνω στο οποίο το Δημοτικό Συμβούλιο Κιλκίς τοποθετήθηκε ομόφωνα αρνητικά;
  • Ποιες ενέργειες έχει κάνει η Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς για την έγκαιρη, αναλυτική και πλήρη πληροφόρηση, εκ των προτέρων, ιδιαίτερα των θιγόμενων πολιτών του Κιλκίς, με δεδομένο ότι στις 14/3/2011 λήγει η προκήρυξη του δημόσιου διεθνή ανοικτού πλειοδοτικού διαγωνισμού για το Δημόσιο Μεταλλευτικό Χώρο που περιλαμβάνεται στις περιοχές Μεταξοχωρίου, Βάθης, Γερακαριού, Φύσκας, Κεντρικού, Μυλοχωρίου και Αντιγόνειας;
  • Πότε θα συζητηθεί το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο;

Η πιο ουσιαστική αρμοδιότητα του Περιφερειακού Συμβουλίου είναι η επεξεργασία και διαμόρφωση, μέσα από διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες, των περιφερειακών πολιτικών για το σύνολο των θεμάτων που αφορούν στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με στόχο την οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική βιωσιμότητα των τοπικών κοινωνιών, τη σύγκλιση και κοινωνική συνοχή, τη μακροχρόνια προστασία του φυσικού και πολιτισμικού πλούτου της περιοχής, καθώς και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων τόσο των σημερινών όσο και των επόμενων γενεών.

Μετά την παρέμβασή του στο Δημοτικό Συμβούλιο Κιλκίς ο Μ. Τρεμόπουλος δήλωσε στους δημοσιογράφους:

«Η ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κιλκίς κατά της προσπάθειας των χρυσοθήρων να «αναπτύξουν» τον τόπο, είναι μια σημαντική εξέλιξη στο μέτωπο κατά της εφήμερης κερδοσκοπίας. Οι πολίτες έχουν δείξει εδώ και καιρό το δρόμο του αγώνα ενάντια σ` ένα αδιέξοδο μοντέλο ανάπτυξης, που υποσκάπτει το περιβάλλον, την ποιότητα ζωής, αλλά και το ίδιο το μέλλον σημαντικών παραγωγικών δραστηριοτήτων, χωρίς να εξασφαλίζει κάποιο όφελος για την περιοχή ή το ελληνικό κράτος.

Με την εμπειρία μου δυόμιση χρόνων ως αντιπροέδρου της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ευρωκοινοβουλίου, μου δόθηκε η ευκαιρία να συμβάλω και προσωπικά στη δημιουργία ενός μετώπου ενάντια στην χρήση κυανίου στην τεχνολογία και χημική επεξεργασία στην εξόρυξη χρυσού. Μπορώ να διαβεβαιώσω ότι τα συμφέροντα είναι ισχυρά και επιβάλουν να δημιουργήσουμε ευρύτερα μέτωπα μέσα κι έξω από τη χώρα. Είναι χρέος μας να συντονίσουμε μαζί τους αγώνες μας μαζί με μαζικά κινήματα  από την Πέργαμο στην Τουρκία, το Καρτζαλί στην Βουλγαρία και το Μπάια Μάρε στη Ρουμανία, εκεί που οι πολίτες αντιστέκονται στους χρυσοθήρες όχι για να μη συμβεί ένα κακό αλλά προσπαθούν ν` αντιμετωπίσουν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις απ` τη λειτουργία τέτοιων καταστροφικών εξορυκτικών δραστηριοτήτων. Για να υπερασπιστούμε τον τόπο μας, για να αντισταθούμε σε μια νέα προσφυγιά, για να εξασφαλίσουμε ότι και τα παιδιά μας θα μπορούν να ζήσουν στο τόπο που γεννήθηκαν, για να μπορούμε να ελπίζουμε σε μια άλλη προοπτική, μακριά απ` την Ελλάδα της κρίσης, του πελατειακού κράτους, της ιδιοτέλειας και της ανάπτυξης που σκοτώνει.»

Εκ μέρους των Οικολόγων Πράσινων μίλησε ο Οδυσσέας Χιλιτίδης ο οποίος επεσήμανε ότι “είναι καιρός να συνταχθεί ένα μακρόπνοο πρόγραμμα από τον Δήμο Κιλκίς που θα διαμορφώσει το πλαίσιο και τις κατευθύνσεις στις οποίες θα πρέπει να προσαρμοστούν οι άλλες επιμέρους πολιτικές  (αγροτική, αναπτυξιακή, τουριστική, εμπορική, ενεργειακή κ.α.) για να υπάρχει και η θετική εναλλακτική πρόταση. Όχι στο χρυσό αλλά ναι σε τί; Τα σκέτα όχι και οι δημαγωγίες πλέον δεν αρκούν. Πρέπει να έχουμε θετικές και εναλλακτικές προτάσεις. Ο Δήμος Κιλκίς πρέπει να στηριχθεί στις δικές του δυναμεις και με όσα μέσα έχει ανθρώπινο δυναμικό και μηχανισμούς και να συντάξει ένα τέτοιο πρόγραμμα. Λεφτά μπορεί να μην υπάρχουν, χρηματοδοτικά εργαλεία όμως υπάρχουν και με την προσπάθεια όλων κάτι τέτοιο είναι εφικτό”.

Σχολιάστε