My Twitter Feed

1 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Συνεχίζονται τα αντιπλημμυρικά -

Πέμπτη, 31 Δεκεμβρίου, 2020

Σταθερά στη μαύρη πρώτη θέση! -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

“Γαλάζια νυστέρια” για το ΓΝΚ! -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

ΣΥΡΙΖΑ: Διερεύνηση καταγγελιών -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

To tvxs.gr για το Νοσοκομείο Κιλκίς -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Εξανέστη από το… βήμα του twitter -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Την Πέμπτη η Λαϊκή του Κιλκίς -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Έργα 1,2 εκατ. για συντήρηση δρόμου -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Τρεις μήνες σε αναμονή για τα σύκα

Το θέμα της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης των συκοπαραγωγών λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, επανέφερε με ερώτηση που κατέθεσε σήμερα στη Βουλή ο βουλευτής Κιλκίς του ΚΙΝΑΛ, Γιώργος Φραγγίδης.

Όπως τονίζει ο βουλευτής, τρεις μήνες πέρασαν αφότου ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκης Βορίδης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του κ. Φραγγίδη, διαβεβαίωνε εντός Βουλής ότι θα υπάρξει ενίσχυση για τους συκοπαραγωγούς του Κιλκίς.

Ωστόσο, επειδή καμία πληροφόρηση δεν υπάρχει μέχρι σήμερα για το θέμα, ο βουλευτής προχώρησε σε νέα κοινοβουλευτική παρέμβαση ζητώντας να ενημερωθεί για την πορεία της διαδικασίας και το χρονοδιάγραμμα της καταβολής της ενίσχυσης στους δικαιούχους καλλιεργητές.

Το κείμενο της ερώτησης:

“Στις 16/9/2020, συζητήθηκε στη Βουλή επίκαιρη ερώτησή μου προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με αίτημα να συμπεριληφθούν οι παραγωγοί σύκου σε πρόγραμμα έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης για την περίοδο της πανδημίας του κορωνοϊού, φέρνοντας ως παράδειγμα τους συκοπαραγωγούς του Πολυπέτρου του Δήμου Παιονίας του νομού Κιλκίς, που έχουν πληγεί σοβαρά.

Η ευπάθεια του προϊόντος με τις ελάχιστες δυνατότητες αποθήκευσης, η πτώση της τουριστικής κίνησης που έπληξε τη διάθεσή του σε χώρους εστίασης και τουριστικές επιχειρήσεις, καθώς και ο υψηλός ανταγωνισμός στις εξαγωγές από το τούρκικο σύκο, συνέθεσαν ένα δυσμενές οικονομικό περιβάλλον για τους παραγωγούς.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάκης Βορίδης, στην απάντησή του στη Βουλή, παραδέχθηκε την ύπαρξη διαταραχής στην αγορά του νωπού σύκου και διαβεβαίωσε ότι το Υπουργείο θα παρακολουθεί την κατάσταση και θα προβεί σε μελέτη της ζημίας και στις σχετικές ενέργειες. Προέτρεψε δε τους καλλιεργητές να προχωρήσουν στην πλήρη διάθεση του προϊόντος, παρά τη διαταραχή.

Εξήγησε, ότι κατά τη διαδικασία μελέτης της ζημίας για τη χορήγηση κρατικής ενίσχυσης, λαμβάνονται υπόψη συγκριτικά τα στοιχεία των τριών προηγούμενων χρόνων και του τρέχοντος, όσον αφορά την τιμή και την ποσότητα της παραγωγής. Για το τρέχον έτος, τόνισε μάλιστα ότι θα χρειαστεί η συνεργασία των καλλιεργητών σύκου, οι οποίοι θα παράσχουν πολύτιμα στοιχεία για την εκτίμηση της κατάστασης.

Επίσης, ο Υπουργός επεσήμανε ότι απαιτείται υποβολή αιτήματος για έγκριση της ενίσχυσης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υπάρχει συνεννόηση με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και το Υπουργείο Οικονομικών και αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία και προσδιοριστεί το ποσό της στρεμματικής ενίσχυσης, ακολουθούν οι δηλώσεις των παραγωγών.

Επειδή, τρεις μήνες μετά την προαναφερθείσα συζήτηση στη Βουλή, δεν υπάρχει καμία πληροφόρηση σχετικά με την εξέλιξη της διαδικασίας για την ενίσχυση των συκοπαραγωγών,

Επειδή δεν έχει ζητηθεί από το Υπουργείο παροχή πληροφόρησης από τους καλλιεργητές σύκου για την εκτίμηση της φετινής κατάστασης, τουλάχιστον όχι από εκείνους του νομού Κιλκίς,

Επειδή οι καλλιεργητές σύκου του δήμου Παιονίας του νομού Κιλκίς, μετά τη χαμηλή ζήτηση και τη ραγδαία πτώση της τιμής του φρέσκου σύκου, έχουν περιέλθει σε δεινή οικονομική κατάσταση,

Ερωτάσθε κύριε Υπουργέ,

1) Σε ποιο στάδιο ενεργειών βρίσκεται το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όσον αφορά τη διαδικασία ενίσχυσης των συκοπαραγωγών λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού;

2) Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για την καταβολή της εν λόγω ενίσχυσης στους καλλιεργητές;

Σχολιάστε